Δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών για χειραγωγημένους αγώνες 

Δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών για χειραγωγημένους αγώνες 

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πρώτο πόρισμα αξιολόγησης ύποπτου χειραγωγημένου αγώνα να βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αθλητικού Εισαγγελέα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Αμανατίδη για τις ενέργειες που γίνονται από το Υφυπουργείο για την αντιμετώπιση της μάστιγας των χειραγωγημένων αγώνων. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δημιουργηθεί η ιστοσελίδα της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, στην πλατφόρμας της οποίας θα καταχωρούνται εμπιστευτικές αναφορές για ύποπτους αγώνες ώστε να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους φορείς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. υφυπουργός, μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε «κανένας απολύτως μηχανισμός ελέγχου» σχετικά με τη χειραγώγηση αγώνων σε κανένα άθλημα. Υπήρχε μόνο ένας μηχανισμός για το ποδόσφαιρο όπου μία εταιρεία συνέλλεγε αναφορές, οι οποίες αποστέλλονταν στην ΕΠΟ και από εκεί διαβιβάζονταν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Επειδή όμως δεν υπήρχε ανάλογη υποδομή για τη συλλογή περισσοτέρων στοιχείων και τη διασταύρωσή τους, οι αναφορές, όπως αποκάλυψε ο κ. Αυγενάκης, κατέληγαν στο αρχείο, μετατρέποντας τον συγκεκριμένο μηχανισμό σε έναν «μηχανισμό αρχειοθέτησης».  

«Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων είναι ένα ομαδικό άθλημα. Πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατέψουμε τον αθλητισμό. Και πάνω απ’ όλα θα δώσουμε έμφαση στη σημασία της πρόληψης. Η Κυβέρνησή μας έδειξε από τους πρώτους μήνες της θητείας της την πυγμή να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα, δραστικά και άμεσα. Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) ήρθε για να μείνει. Αξιοποιώντας τις διατάξεις της Σύμβασης Μακόλιν, που κυρώσαμε με τον νόμο 4639/2019, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη, δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη δομή, με σαφείς αρμοδιότητες, ρόλο και ξεκάθαρους στόχους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης.   

Η δημιουργία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία, ο Αθλητισμός Εισαγγελέας και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή