Ευρωλίγκα, ώρα «μηδέν»…

Πώς έφτασαν οι επτά ομάδες στο «αντάρτικο» και η «κλεψύδρα» που άδειασε για τον Μπερτομέου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για την –κατώτερη των περιστάσεων, όπως αποδείχθηκε– Ευρωλίγκα του Τζόρντι Μπερτομέου. Οι μεμονωμένες φωνές περί οικονομικής κακοδιαχείρισης και «διάσπασης» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ στον κόσμο μετά το ΝΒΑ, σε «πληβείους και πατρίκιους», ξεχείλισαν το ποτήρι της ανοχής και –έστω και καθυστερημένα– περισσότερες ομάδες-μέτοχοι, εισήλθαν σε αυτό το ιδιότυπο «αντάρτικο» κατά του εκτελεστικού διευθυντή τους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: η Ευρωλίγκα είχε παρουσιάσει οικονομικό πλάνο εσόδων ύψους 812 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια στις 11 ομάδες που υπέγραψαν εγγυημένο συμβόλαιο. Η μερίδα του λέοντος (60%-70%) κάθε χρόνο προέρχεται από τα τηλεοπτικά συμβόλαια (κεντρική διαχείριση) με κάθε χώρα, όμως εδώ υπάρχουν ανισομέρειες.

Το ελληνικό τηλεοπτικό συμβόλαιο δίνει έσοδα στην Ευρωλίγκα ύψους 11 εκατ. κάθε χρόνο και είναι το ακριβότερο. Από αυτά τα χρήματα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός λαμβάνουν από 3,5 εκατ., όταν το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Αλμπα είναι μόλις 500.000, η Ζαλγκίρις αποφέρει 750.000 ευρώ και συνολικά οι εφτά ομάδες που δεν έχουν δεκαετή συμβόλαια, δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ. συνολικά στα ταμεία της Ευρωλίγκας.

Κι εδώ μπαίνει στον… χορό η πολυεθνική IMG, η οποία συμφώνησε ως εγγυήτρια με την Ευρωλίγκα πριν από 5 χρόνια με 35 εκατ. ευρώ ετησίως, να καλύπτει τις προαναφερθείσες ανισορροπίες των τηλεοπτικών.

Η IMG, που διοργανώνει τεράστια events παγκοσμίως (συναυλίες κ.τ.λ.), επλήγη σφοδρά από την πανδημία. Αναγκάστηκε λοιπόν να… πατήσει φρένο στην Ευρωλίγκα, κάνοντας αρχικά μια γενναία περικοπή των χρημάτων που δίνει στον συνεταιρισμό. 

Οι επτά ομάδες του «μυστικού δείπνου» της Αθήνας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ζαλγκίρις, Αρμάνι, ΤΣΣΚΑ, Εφές, Μακάμπι), έμαθαν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα πριν από την οριστική(;) αποχώρηση του πολυεθνικού κολοσσού. Εχοντας ήδη ενοχληθεί από το «άδειασμα» του Μπερτομέου, το περασμένο καλοκαίρι μετά την οριστική διακοπή της διοργάνωσης λόγω της πανδημίας, να πληρώσουν οι ομάδες το 80% των συμβολαίων στους παίκτες κι όχι το 60% (για κάτι που ωρυόταν μόνος ο Παναθηναϊκός), κατηγορούν πλέον ευθέως τον CEO, ότι τις άφησε εκτεθειμένες απέναντι στους παίκτες, χωρίς καμία πρόβλεψη ρήτρας-προστασίας σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που δημιουργήθηκε και αναγκαστικά πλήρωσαν δεδουλευμένα μεγαλύτερα από τα κανονικά.

Ομάδες σύρθηκαν σε διακανονισμούς και οι περισσότερες κλείνουν την τρέχουσα περίοδο, με μεγάλα ελλείμματα, διότι αντιμετώπισαν συν τοις άλλοις και το μεγάλο πρόβλημα των άδειων γηπέδων (εισιτήρια κ.ά.). Παράλληλα, υποχρεώθηκαν να κάνουν τα περισσότερα ταξίδια τους με τσάρτερ που κόστισαν… χρυσό στο σύνολό τους και όπως είναι αντιληπτό, η αγωνιστική ψαλίδα άνοιξε διάπλατα. 

Πλέον, ζητούν να τους δοθεί αυτή η διαφορά του 20% μέσω των χορηγών, αλλά ο Μπερτομέου ούτε εδώ έχει προβλέψει κάτι τέτοιο.

Ετσι, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός που επλήγησαν πολύ, έφτασαν να κάνουν ταμείο βάσει κατάταξης, ο πρώτος… «αέρα κοπανιστό» και ο δεύτερος μόλις 250.000 ευρώ για τη 12η θέση. Οταν δε, ο πρωταθλητής Ευρώπης θα βάλει στα ταμεία του μόλις 1,8 με 2 εκατ. και ο φιναλίστ 550.000., γίνεται αντιληπτό ότι το «σκάφος» πλέει ολοταχώς προς τα βράχια.

Η Μ. Δευτέρα αναμένεται πλέον με αγωνία στη συνάντηση κορυφής της Ευρωλίγκας. Αν θα προκύψει μπασκετική… εβδομάδα των παθών, μένει να φανεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή