Καταρρέει το σχέδιο των «12»: Ντόμινο αποχωρήσεων και παραιτήσεων

Καταρρέει το σχέδιο των «12»: Ντόμινο αποχωρήσεων και παραιτήσεων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού καν περάσουν δύο 24ωρα από την ανακοίνωση των «12» για τη δημιουργία της European Super League (ESL), το εγχείρημα που προκάλεσε θύελλα παγκόσμιων αντιδράσεων δείχνει να καταρρέει.

Ηδη Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζουν τα νομικά έγγραφα, με τα οποία θα ζητήσουν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα. Η Σίτι, μάλιστα, επιβεβαίωσε επίσημα ότι δρομολογεί την αποχώρησή της από το εγχείρημα.

Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοάν Λαπόρτα με νέες του δηλώσεις γνωστοποίησε ότι για τη συμμετοχή ή μη της ομάδας θα αποφασίσουν τα μέλη της, μέσα από ψηφοφορία, δείχνοντας έτσι και αυτός ουσιαστικά την έξοδο.

Επίσης και η Ατλέτικο Μαδρίτης δείχνει πως δεν θα ακολουθήσει το εγχείρημα.

Επιπλέον, την παραίτησή του από την προεδρία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέβαλε ο Εντ Γούντγουορντ (εκ των πρωτεργατών της κίνησης των «12»). 

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Γιουβέντους διαψεύδει ότι ο πρόεδρός της, Αντρέα Ανιέλι, υπέβαλε την παραίτησή του, παρά τη σχετική φημολογία που αναπτύχθηκε νωρίτερα.

Tα βρετανικά μέσα προεξοφλούν ως δεδομένη πλέον και την αποχώρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την ESL.

Oπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η απόφαση δείχνει ειλημμένη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου αναμένεται έως την Παρασκευή.

Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά το βράδυ έκτακτη σύσκεψη των «12» προκειμένου να συζητήσουν τις όποιες κινήσεις ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

 

Οσον αφορά στην υπαναχώρηση της Τσέλσι, αυτή έρχεται κατόπιν σχετικής απόφασης του ιδιοκτήτη της, Ρομάν Αμπράμοβιτς, και σε περιβάλλον έντονων διαμαρτυριών από τους οπαδούς της.

Περίπου 1.000 εξ αυτών συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης έξω από την έδρα της ομάδας, το Stamford Bridge, πριν από το παιγνίδι εναντίον της Μπράιτον, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εμπλοκή του σωματείου τους στο σχέδιο της Σούπερ Λίγκας.

⇒Διαβάστε ακόμη: European Super League: Το μυστικό γεύμα με «μενού» την κλειστή λίγκα

Tσέλσι και Σίτι ήταν ανάμεσα στις έξι βρετανικές ομάδες, τις λεγόμενες «big six», μαζί με τις Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι που είχαν συμφωνήσει στην δημιουργία της νέας Λίγκας.

Αμφότερες όμως δεν ήταν ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες του σχεδίου και ήταν οι τελευταίες που προσχώρησαν σε αυτό.

Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές πόσο εύκολη θα είναι η αποδέσμευσή τους ή πόσο δεσμευτικά είναι τα συμβόλαιά τους.

«Είναι σαφές ότι κάτι άλλαξε την Τρίτη και αυτό είτε ήταν οι αντιδράσεις, είτε η παγκόσμια καταδίκη, είτε η πολιτική πίεση, ή ακόμη και ο λόγος των παικτών», σχολιάζει το BBC.

«Προφήτης» Νέβιλ

Τις δεύτερες σκέψεις σχέδια των δύο ομάδων είχε λίγο νωρίτερα ο Γκάρι Νέβιλ, παλαίμαχος διεθνής αμυντικός της Γιουνάιτεντ και σήμερα σχολιαστής, λέγοντας ότι ο Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι έχουν ιδιαίτερες επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Μλώντας στην Daily Mail, ο Νέβιλ υποστήριξε ότι η αυξανόμενη πίεση από τους οπαδούς δημιοήργησε αμφιβολίες στους δύο συλλόγους.

«Ο Τζόελ Γκλέιζερ (σσ: ιδιοκτήτης της Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ) δεν θα αλλάξει γνώμη εύκολα! Ο Γιούργκεν Κλοπ και οι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ θα πρέπει να προσπαθήσουν να αλλάξουν την άποψη της διοίκησης» είπε.

Σύμφωνα με τον Νέβιλ, πάντως, δεν θα κάνει πίσω μόνο η Σίτι αλλά και η Τσέλσι. Ακόμα και η Λίβερπουλ, μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του Κλοπ θα μπορούσε να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Αν και οι ιδιοκτήτες, η FSG (Fenway Sports Group) και ο Τζον Χένρι, είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν την οικονομική δύναμη και τον έλεγχο που πάντα οραματίστηκαν για το σύλλογο, οι οπαδοί άρχισαν να διαμαρτύρονται αμέσως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή