Η «αμερικανοποίηση» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Η «αμερικανοποίηση» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανές σχέδιο για «πάγωμα» στην αύξηση μισθών παικτών και μοιρασιά των κερδών μεταξύ των πλουσιότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων του κόσμου αποκαλύφθηκε χάρη σε διαρροές στον Τύπο.

Τα σχέδια αυτά, που επιβεβαιώθηκαν από τους Financial Times, περιλαμβάνουν μισθολογικό πλαφόν και κατανομή κερδών μεταξύ συλλόγων, θυμίζοντας τις μεθόδους που έχουν υιοθετήσει οι ομοσπονδίες αμερικανικών επαγγελματικών αθλημάτων. Οι ομάδες της νέας Σούπερ Λιγκ προωθούν τα σχέδιά τους, που μπορεί να τους αποφέρουν ετήσια κέρδη 4 δισ. ευρώ από τηλεοπτικά και χορηγίες. Οι 15 ομάδες της νέας ομοσπονδίας θα μοιρασθούν ποσοστό 32,5% των κερδών, ενώ ποσοστό 32,5% θα προσφέρεται στις ίδιες 15 ομάδες αλλά και στις πέντε επιπλέον, που θα προσκαλούνται κάθε χρόνο να παίξουν στη διοργάνωση. Το 20% των κερδών θα αποδίδεται με γνώμονα την «αξία» της καλύτερης ομάδας, ενώ 15% θα μοιράζεται ανάλογα με τη μερίδα τηλεθέασης.

Οι σύλλογοι θα έχουν δικαίωμα να διατηρούν το σύνολο των εσόδων από εισιτήρια και χορηγίες. Το πρότυπο αυτό έχει δοκιμασθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις ομοσπονδίες του μπάσκετ NBA και αμερικανικού φούτμπολ NFL. Εκεί, οι ιδιοκτήτες διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις με τα σωματεία παικτών και με εταιρικούς χορηγούς, εξισώνοντας το επιχειρηματικό πεδίο.

Η δομή της νέας Σούπερ Λιγκ, όμως, σηματοδοτεί ιστορική ρήξη με τα μέχρι στιγμής επιχειρηματικά πρότυπα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που βασίζεται στο μοντέλο της πυραμίδας, διασφαλίζοντας ότι κάθε ομάδα μπορεί να φθάσει στην κορυφή, εφόσον είναι αγωνιστικά και οικονομικά βιώσιμη. 

Πολλές από τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ έχουν Αμερικανούς ιδιοκτήτες, ενώ το κόστος ίδρυσης της νέας ομοσπονδίας, που ξεπερνάει τα 3,5 δισ. ευρώ, προέρχεται από δάνειο με εγγύηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan Chase.

Η νέα Σούπερ Λιγκ, που έχει συμφωνήσει σε συλλογική εναρμόνιση φορολογικών βαρών, φιλοδοξεί να υιοθετήσει αυστηρούς περιορισμούς δαπανών, όπως γίνεται και στις αμερικανικές ομοσπονδίες, εν μέρει χάρη στη σκανδαλωδώς ευνοϊκή νομοθεσία που διέπει τον επαγγελματικό αθλητισμό στις ΗΠΑ και την εξαίρεση των ομάδων από την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Οι ευρωπαϊκές ομάδες δαπανούν σήμερα ποσοστό 70%-80% του προϋπολογισμού τους για αμοιβές παικτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή