Game Over για τη «Σούπερ Λίγκα»: Τα αυτογκόλ, οι αντιδράσεις και η επόμενη ημέρα

Game Over για τη «Σούπερ Λίγκα»: Τα αυτογκόλ, οι αντιδράσεις και η επόμενη ημέρα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγα 24ωρα φαίνεται να διήρκησε το «πυροτέχνημα» της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, ήταν όμως αρκετό για να δημιουργήσει την αντίδραση χιλιάδων φιλάθλων και τη μήνη δεκάδων αξιωματούχων.

Η μία μετά την άλλη οι ομάδες που αποτέλεσαν τους πυλώνες αυτού του εγχειρήματος ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, με τις έξι αγγλικές ομάδες να κάνουν την αρχή. Ακολούθησαν η Ίντερ και η Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ στην έξοδο φέρεται πια η Μίλαν και η Μπαρτσελόνα, αφήνοντας μόνες τις Ρεάλ και Γιουβέντους.

«Συνελήφθη οφσάιντ, αφού την αφησαν ακάλυπτη οι αγγλικές ομάδες», σχολίασε με ποδοσφαιρικό τρόπο για την Λίγκα, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Για «νίκη των φιλάθλων» έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν το πρωί της Τετάρτης, αν και τεράστιο ρόλο στην αποσκίρτηση των έξι αγγλικών συλλόγων έπαιξε η ξεκάθαρη απειλή της αγγλικής ομοσπονδίας ότι θα τους αποκλείσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα ανακοίνωσε ότι θα αναμορφώσει το σχέδιό της και θα επανέλθει.

«Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεκτιμήσουμε τα πλέον κατάλληλα βήματα για την αναμόρφωση του σχεδίου έχοντας πάντα κατά νου τους στόχους μας να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ θα βελτιώσουμε και τους πόρους αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι oι αγγλικές ομάδες με την μαζική τους αποχώρηση προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα στην European Super League, το σχέδιο της οποίας δεν προχωράει.

Αντιδράσεις 

Η πλειοψηφία των συνομοσπονδιών και των οπαδών αντέδρασε έντονα σε αυτή την σχισματική απόφαση των «12», την ώρα που «αιώνιοι αντίπαλοι» αιώνιους βρήκαν κοινό μέτωπο.

Game Over για τη «Σούπερ Λίγκα»: Τα αυτογκόλ, οι αντιδράσεις και η επόμενη ημέρα-1
Οπαδοί της Λίβερπουλ (φωτ. Reuters).

Οι οπαδοί των αγγλικών ομάδων ήταν εξαρχής κάθετα αντίθετοι στο αποσχιστικό σχέδιο, αναφέροντας πως απομακρύνει τους αγαπημένους τους συλλόγους από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και από τις αρχές και τις αξίες του ποδοσφαίρου.

Πολλοί αξιωματούχοι απείλησαν με αποβολή από τα εθνικά πρωταθλήματα τις ομάδες και τους παίκτες που θα συμμετέχουν σε αυτή την κλειστή λίγκα, εκτοξεύοντας βέλη για μία απόφαση που απείχε πολύ από τις παραδοσιακές αξίες του ποδοσφαίρου. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: European Super League: Το μυστικό γεύμα με «μενού» την κλειστή λίγκα

Επόμενη μέρα 

Οι εμπνευστές της Λίγκας φαίνεται πλέον ότι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα την επαύριο της πρωτοβουλίας τους, τόσο από τους φιλάθλους όσο και από τις αγορές.

Ήδη παραιτήθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Εντ Γούντγουορντ, ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι σκέπτονται την αποχώρηση από τη μεν Γιουβέντους η οικογένεια Ανιέλι, από τη δε Λίβερπουλ οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της, εξαιτίας και των κολοσσιαίων απωλειών από τον κορωνοϊό. 

Επιπλέον ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι αποχώρησε από την ηγεσία του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA).

Σημειώνεται πως ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, απολογήθηκε δημόσια προς όλους για την αναστάτωση που προκλήθηκε το τελευταίο 48ωρο, ζήτησε συγγνώμη από τον Κλοπ και τους παίκτες του, ανέλαβε απόλυτα την ευθύνη για την στάση της Λίβερπουλ και την υπογραφή της στην κλειστή Λίγκα, ενώ, τόνισε πως η δουλειά του δεν έχει τελειώσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης από το ιδιοκτησιακό.

Σημειώνεται πως ο Αλεξάντερ Τσέφεριν έστειλε ενωτικό μήνυμα τονίζοντας: «Είπα χθες ότι είναι θαυμάσιο να αναγνωρίσουμε ένα λάθος, και αυτοί οι σύλλογοι έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Τώρα όμως επιστρέφουν στο πλάι μας και ξέρω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι μόνο στις διοργανώσεις μας αλλά και σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε, να ξαναχτίσουμε την ενότητα που απολαμβάναμε πριν απ’ όλο αυτό και να προχωρήσουμε μαζί μπροστά».

Πολλοί χαρακτήρισαν την απόφαση των «12» ως μια επανάσταση των λίγων σε βάρος των πολλών, η οποία ωστόσο δεν ευόδωσε εξαιτίας του κοινού μετώπου φιλάθλων, αξιωματούχων και πολιτικών που δημιουργήθηκε. Μένει να φανεί για το εάν θα υπάρξει και απτή τιμωρία ή η χλεύη που ακολούθησε και αναμένεται να συνεχιστεί, θα αποτελέσει από μόνη της «καμπάνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή