Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα: Αλλαγές μετά το «πραξικόπημα»

Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα: Αλλαγές μετά το «πραξικόπημα»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος – αστραπή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την περασμένη εβδομάδα είχε σαφείς νικητές και ηττημένους –προς το παρόν– με το πραξικόπημα που επιχείρησαν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι 12 σύλλογοι (με ποικίλο βαθμό συμμετοχής) να υφίσταται πανωλεθρία και να ανοίγει τον δρόμο για πιο προσεκτικό έλεγχο της σχέσης της επιχειρηματικότητας του ποδοσφαίρου με τους θεσμούς και την κοινωνία.

Οι μεγάλοι νικητές της σύγκρουσης για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας ήταν χωρίς αμφιβολία οι Βρετανοί και η UEFA, ενώ ηττημένοι ήταν οι Ισπανοί, που ακόμη επιμένουν στο σχήμα στο οποίο πρωτοστατεί ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ, καθώς και η ιδιοκτησία της Γιουβέντους, δηλαδή ο Αντρέα Ανιέλι.

⇒ Διαβάστε επίσης: Η δικαίωση της ζωντανής ζωής μας 

Με τις γρήγορες και αποτελεσματικές του ενέργειες ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εξασφάλισε την υποστήριξη των γαλλικών και γερμανικών συλλόγων, όλων των εθνικών ομοσπονδιών και λιγκών καθώς και της FIFA, αλλά και των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο ίδιος μπορεί να θεωρεί ενορχηστρωτή της ΕΣΛ τον Πέρεθ, αλλά είναι έξαλλος με τον Ανιέλι.

Η κρίσιμη προσωπική λεπτομέρεια είναι ότι ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, που είχε μάλιστα διαβεβαιώσει τον Τσέφεριν πως δεν θα προχωρούσε μια κλειστή λίγκα συλλόγων, είναι και κουμπάρος του, αφού ο Τσέφεριν έχει βαφτίσει την κόρη του.

Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα: Αλλαγές μετά το «πραξικόπημα»-1
Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, έγινε αφίσα στους τοίχους της Ρώμης και απεικονίζεται να σκοτώνει το ποδόσφαιρο. Ο Ιταλός παράγοντας ήταν μέλος του Δ.Σ. της νέας κίνησης. (Φωτ. EPA/FABIO FRUSTACI)

Ο άλλος νικητής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σκοπεύει τώρα να κάνει αφορμή τις δάφνες που δικαίως κέρδισε με τη στάση του, για μια τομή στο ποδόσφαιρο.

Μπορεί οι κακές γλώσσες να λένε ότι ο Τζόνσον είναι… αλλεργικός σε οτιδήποτε έχει το πρόθεμα «ευρωπαϊκή», αλλά η αλήθεια είναι πως η βρετανική κυβέρνηση έριξε πραγματικά όλο της το βάρος στη σύντομη μάχη ενάντια στην ΕΣΛ. Oπως μάλιστα αποκάλυψε δημοσιογράφος των Times, o Εντι Λίστερ (δεξί χέρι του Βρετανού πρωθυπουργού και απεσταλμένος στον Περσικό Κόλπο) διεμήνυσε στο Aμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ότι αν δεν αποσύρει άμεσα το εμιράτο τη Μάντσεστερ Σίτι (την οποία ελέγχει απολύτως) από την ΕΣΛ, θα πλήξει τις συνολικές σχέσεις του με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επρόκειτο δηλαδή για καθαρή αναγωγή ενός ποδοσφαιρικού ζητήματος σε δυνάμει διπλωματικό.

⇒ Διαβάστε επίσης: ESL: Το μήνυμα εστάλη και… ελήφθη

Κεντρικός φόβος του Λονδίνου, παρά τη σαφή κατεύθυνση της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπέρ των αγορών και εναντίον του μεγάλου κρατικού παρεμβατισμού, ήταν ότι οι ιδιοκτήτες των συλλόγων της ΕΣΛ –σε μεγάλο βαθμό αλλοδαποί– θα μπορούσαν να πάρουν τις αγγλικές ομάδες τους από τη Βρετανία και να τις βάζουν να παίζουν όπου θέλουν εκείνοι (π.χ. Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κατάρ κ.λπ.), κρατώντας μόνο το όνομα των αγγλικών πόλεων ή λονδρέζικων συνοικιών από τις οποίες προέρχονται.

Oπως είπε ο ίδιος ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία από τις κεντρικές ανησυχίες της κυβέρνησής του ήταν πως οι ιδιοκτήτες «θα έκαναν τους συλλόγους μας παγκόσμιες φίρμες χωρίς την παραμικρή σύνδεση πλέον με τους οπαδούς τους, τις κοινότητές τους που τους έδωσαν ζωή και τους παρέχουν τη μεγαλύτερη αγάπη και υποστήριξη». Τους ίδιους δηλαδή που παρέχουν στα κόμματα ψήφους…

Ετσι, αφενός αναμένεται νομική ρήτρα στη Βρετανία που θα απαγορεύει αποσχιστικές κινήσεις συλλόγων όπως αυτή της ΕΣΛ, αφετέρου το Λονδίνο παρήγγειλε έρευνα με επικεφαλής τη βουλευτή των Συντηρητικών Τρέισι Κράουτς για το καθεστώς ιδιοκτησίας στο άθλημα.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις έρευνας της ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου, αλλά κατά πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, θα περιλαμβάνεται ακόμη και η προοπτική αδειοδότησης των υποψήφιων ιδιοκτητών συλλόγων, με άδειες που θα μπορούν να ανακαλούνται ανά πάσα στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή