UEFA: Στο στόχαστρο ο Ινφαντίνο

UEFA: Στο στόχαστρο ο Ινφαντίνο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«W01». Δεν είναι κωδικός πράκτορα μυστικών υπηρεσιών, όπως το «007» του Τζέιμς Μποντ. Φαίνεται όμως πως είναι ο κωδικός μυστικού πράκτορα, και φέρεται να ανήκει σε κάποιον πολύ υψηλά ιστάμενο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που με τον τρόπο του επέτρεψε έως και ενίσχυσε το σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα (ΕΣΛ) που κατέρρευσε. Το πρόσωπο αυτό φέρεται σύμφωνα τουλάχιστον με τον επικεφαλής της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας να μην είναι άλλος από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, ο ρόλος του οποίου παραμένει από άγνωστος έως ύποπτος, και σίγουρα αμφιλεγόμενος.

Ο Ιταλοελβετός διάδοχος του Ζεπ Μπλάτερ στην ηγεσία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν ήταν ποτέ φίλος με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Λέγεται ότι υπάρχει ψυχρότητα μεταξύ τους, την ώρα κατά την οποία ο ηγέτης της FIFA φέρεται να έχει πολύ θερμές σχέσεις με προέδρους μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, κι αυτό κρατά την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία σε… αναμμένα κάρβουνα.

Την ημέρα που κατέρρευσε το σχέδιο της ΕΣΛ, ο Ινφαντίνο είχε μιλήσει δημοσίως εναντίον του. Ωστόσο, αυτό έγινε μετά τη λαϊκή και πολιτική κατακραυγή των δύο προηγούμενων 24ώρων, κι ενώ μία μέρα πριν η FIFA όχι μόνο δεν είχε καταδικάσει το εγχείρημα των 12 αγγλικών, ισπανικών και ιταλικών συλλόγων, αλλά είχε καλέσει με τρόπο χλιαρό σε «ενότητα και ισορροπημένο διάλογο».

Στη Νιόν, την έδρα της UEFA, θυμούνται επίσης ότι τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της διεθνούς ομοσπονδίας είχε δηλώσει πως «πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε όλους, σε όλα, σε κάθε πρόταση, σε κάθε ιδέα», κάτι που μόνο αποθαρρυντικό δεν ήταν για τους εμπνευστές της ΕΣΛ.

Οι υποψίες για τον Ινφαντίνο ενισχύθηκαν πριν από μερικές μέρες από δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde. Με τίτλο «Το ανησυχητικό διπλό παιχνίδι του προέδρου της FIFA γεννά απορίες στους αντιπάλους της ΕΣΛ», η λίαν έγκυρη γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι «ενώ ο Τζάνι Ινφαντίνο είναι επισήμως αντίθετος στο σχέδιο της κλειστής ποδοσφαιρικής λίγκας, ένα έγγραφο κάνει την UEFA να αμφιβάλλει για τη θέση του».

Πρόκειται για έγγραφο που είχε και η εφημερίδα στη διάθεσή της και αφορά το σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας διοργάνωσης, μετεξέλιξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, που θα διεξάγεται από το 2023-24 κάθε χρόνο με τη συμμετοχή 32 συλλόγων από όλες τις ηπειρωτικές συνομοσπονδίες.

Η διοργάνωση αυτή φέρεται να αποτελεί το πνευματικό τέκνο του Ινφαντίνο, και το σχέδιο που αποκαλύπτει η εφημερίδα είναι πολύ πιο… προχωρημένο από το γνωστό, με 24 ομάδες κάθε τέσσερα χρόνια. Εδώ πρόκειται για ετήσια διοργάνωση διάρκειας τριών εβδομάδων με ομάδες που θα συμμετέχουν… τιμής ένεκεν. Αναφέρεται μάλιστα ότι «έχει ήδη συμφωνηθεί με τον W01 η λίστα των ομάδων που επιλέγονται».

Στα τέλη του 2019 συστήθηκε στα γραφεία της FIFA παγκόσμιος σύνδεσμος συλλόγων (WFCA) ενόψει Club World Cup, με πρόεδρο –ποιον άλλον;– τον πρόεδρο της Ρεάλ και της ΕΣΛ, Φλορεντίνο Πέρεθ. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο Τέμπας δηλώνει ανοικτά για τον… πράκτορα «W01»: «Εχω σοβαρές αμφιβολίες για τον κ. Ινφαντίνο. Ο ρόλος του με ανησυχεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή