Η πρώτη τρανς αρσιβαρίστρια κέρδισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο

Η πρώτη τρανς αρσιβαρίστρια κέρδισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λόρελ Χάμπαρντ αναμένεται να γίνει η πρώτη transgender αθλήτρια που θα πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς κατέκτησε την πρόκριση για την κορυφαία διοργάνωση του καλοκαιριού. Η αρσιβαρίστρια πρωταγωνιστεί στη βαριά κατηγορία και, εφόσον αγωνιστεί, συγκαταλέγεται στα φαβορί για διάκριση.   

Η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να ανακοινώσει την ολυμπιακή αποστολή της μέχρι τις 5 Ιουλίου, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χάμπαρντ θα είναι στην ομάδα. Σύμφωνα με τον Guardian η αθλήτρια πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει μέρος στη διοργάνωση. Στα 43 της θα είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αρσιβαρίστρια στο Τόκιο. 

Η Λόρελ Χάμπαρντ γεννήθηκε το 1978, και ως Γκάβιν Χάμπαρντ, το 1998, είχε πετύχει ρεκόρ Νέας Ζηλανδίας στην κατηγορία των 105+ (135-170). Το 2012 διορίστηκε εκτελεστικός διευθυντής του αθλήματος στη χώρα του, και, στη συνέχεια, αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου. Από Γκάβιν έγινε Λόρεαλ αλλά η αγάπη του για την άρση βαρών δεν την άφησε να μείνει μακριά από τα πλατό. Το 2017 πήρε μέρος σε διεθνείς αγώνες στη Μελβούρνη και πρωταγωνίστησε στην κατηγορία των 90+ (123-145). Έτσι έγινε η πρώτη τρανς που κέρδισε διεθνή τίτλο άρσης βαρών για τη Νέα Ζηλανδία. Η συμμετοχή της επικρίθηκε από άλλες αθλήτριες διότι θεώρησαν ότι μυϊκά υπερτερεί. Η ίδια συνέχισε να ασχολείται με το αγαπημένο της άθλημα. Το 2019 διακρίθηκε στους αγώνες του Ειρηνικού, και το 2020 στο παγκόσμιο κύπελλο της Ρώμης.      

Το 2015, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι transgender αθλήτριες μπορούν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αρκεί τα επίπεδα τεστοστερόνης τους να είναι κάτω από 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο για, τουλάχιστον, έναν χρόνο πριν από τους αγώνες.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή