«Μαύρη» πρωτιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο – Βίντεο

«Μαύρη» πρωτιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο – Βίντεο

Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως η πρώτη χώρα με τις περισσότερες οφειλές απέναντι σε ποδοσφαιριστές

μαύρη-πρωτιά-για-το-ελληνικό-ποδόσφ-561361435

Ηταν καλοκαίρι του 2019 όταν στην τεράστια λίστα των μεγαλοοφειλετών που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ, στις πρώτες θέσεις, βρίσκονταν ιστορικές ΠΑΕ. Κάποιες εξ αυτών χρησιμοποιώντας το «παραθυράκι» του νόμου, είτε υποβιβάστηκαν σε ερασιτεχνική κατηγορία είτε κήρυξαν πτώχευση, είτε ακόμα άλλαξαν ΑΦΜ και επωνυμία, καταφέρνοντας και «σβήνοντας» τεράστια χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ. Τα πιο μεγάλα θύματα της ιστορίας, ωστόσο, παρέμειναν ποδοσφαιριστές που είδαν τα οικονομικά τους συμβόλαια να αθετούνται, μπαίνοντας σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες.

Χθες, η FIFA ήρθε να… χαρίσει στη χώρα μας μια «μαύρη» πρωτιά, υπενθυμίζοντας πως πίσω από τη λαμπερή «βιτρίνα» του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχουν άνθρωποι που είτε έχασαν, είτε ακόμη προσπαθούν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Και το πιο ειρωνικό είναι πως πρόκειται για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του αθλήματος…  

Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως η πρώτη χώρα με τις περισσότερες οφειλές απέναντι σε ποδοσφαιριστές και με τη… βούλα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας! Η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή μέσω του ταμείου της θα προσφέρει σε συνολικά 1.005 ποδοσφαιριστές από όλο τον κόσμο οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 5 εκατ. δολαρίων, που αφορά την πενταετία 2015-2020. Οι Ελληνες ποδοσφαιριστές μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου, του ΠΣΑΠ, έλαβαν τις περισσότερες εγκρίσεις (291) από το FIFA Fund, προκειμένου να δεχθούν οικονομική υποστήριξη, εισπράττοντας 1.360.301 δολάρια. Τα περισσότερα δηλαδή από κάθε άλλη χώρα, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 του συνολικού ποσού που μοίρασε η FIFA!

«Μαύρη» πρωτιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο – Βίντεο-1

«Υπολογίζουμε πως είναι περίπου 1.200 με 1.400 ποδοσφαιριστές που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα χρήματα ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ από τις εργοδότριες ΠΑΕ και κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτά τα παιδιά που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Αρα το συγκεκριμένο ποσό σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο συνολικό χρέος των ομάδων προς τα μέλη μας, αλλά θεωρούμε πως θα τους παρέχει κάποια βοήθεια. Εμείς στείλαμε 330 αιτήσεις ποδοσφαιριστών για έγκριση έπειτα από πολύμηνη συντονισμένη και τεκμηριωμένη μελέτη όλων των στοιχείων, που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι πως οι 300 δεν το γνώριζαν…», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, ο οποίος συμπληρώνει πως και η FIFA δεν έχει πλήρη γνώση της πραγματικότητας, αφού τα πέντε εκατομμύρια δολάρια που εκταμίευσε είναι… σταγόνα στον ωκεανό.

«Πάνω από 40 είναι οι ΠΑΕ που χρωστάνε από το παρελθόν. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει. Αρης, ΑΕΚ, Πανιώνιος, ΟΦΗ, ΑΕΛ, Ηρακλής, Καβάλα, Βέροια, Ηρόδοτος, Εργοτέλης…», τονίζει ο παλαίμαχος τερματοφύλακας, που δεν παραλείπει να επισημάνει πως η φετινή χρονιά σε επίπεδο ομάδων της Σούπερ Λιγκ 1 ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, με ελάχιστα κρούσματα ασυνέπειας στη Σούπερ Λιγκ 2 και τη Φούτμπολ Λιγκ. «Ευελπιστούμε πως το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα καλύψει τα κενά από τον νόμο Κοντονή και τις τροποποιήσεις του Βασιλειάδη, που είναι πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με τα φυσικά πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα χρέη και τους διαδόχους των υποβιβασθεισών ΠΑΕ. Πρώην ποδοσφαιριστές του Πανθρακικού κινήθηκαν δικαστικά για να πάρουν τα χρήματά τους αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε», καταλήγει.

Η Ευρώπη οδηγεί την κούρσα

Η FIFA συνολικά έχει προσφέρει ένα κεφάλαιο για το ταμείο ύψους 16 εκατ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2022. Εκτός των 5 εκατ. για την περίοδο 1/7/2015 – 30/6/2020, 3 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν από 1/7/2020 – 31/12/2020, 3 εκατ. για την περίοδο 1/1/2021 – 31/12/2021 και άλλα 4 εκατ. από την 1/1/2022 – 31/12/2022. «Γνωρίζουμε ότι αυτό το μέτρο επιλύει μόνο ένα μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου συστημικού προβλήματος. Πρόκειται για ομάδες που έχουν “εξαφανιστεί” λόγω αφερεγγυότητας ή έπαψαν να συνδέονται με την ομοσπονδία τους. Οι παίκτες μάς έχουν υποβάλει αξιώσεις αξίας 60 εκατ. δολαρίων…», τόνισε ο διευθυντής νομικών υπηρεσιών της FIFPRO, Ρόι Βέρμεερ, εκφράζοντας τη χαρά του γιατί κάποιοι ποδοσφαιριστές και οι οικογένειές τους θα λάβουν έστω κι ένα μικρό μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων που υποβλήθηκαν, προέρχεται από παίκτες που αγωνίζονται στη συνομοσπονδία της UEFA με 706. Ακολούθησαν εκείνοι από την Ασιατική Συνομοσπονδία (AFC) με 187, αυτοί της CONMEBOL (συνομοσπονδία Ν. Αμερικής) με 150, της CONCACAF (συνομοσπονδία Β. Κ. Αμερικής και Καραϊβικής) με 45 και της CAF (Αφρικανική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία) με μία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή