Η ΔΟΕ δημιουργεί «πράσινο τείχος» μήκους 8.000 χλμ.

Η ΔΟΕ δημιουργεί «πράσινο τείχος» μήκους 8.000 χλμ.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα… ολυμπιακό δάσος θα αποτελεί μέρος του Μεγάλου Πράσινου Τείχους που θα δημιουργηθεί στην Αφρική. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι με στόχο να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα που παράγονται από τις ολυμπιακές διοργανώσεις θα προσθέσει το δικό της κομμάτι με δένδρα στο δάσος που θα εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα ώς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι ηγέτες του παγκόσμιου ολυμπιακού αθλητισμού, τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει την ευαισθησία τους σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νέα γραφεία της ΔΟΕ στην Ελβετία, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρότυπα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Επίσης, στις ολυμπιακές διοργανώσεις από το 2008 κι έπειτα, είναι ξεκάθαρη η επιθυμία να χρησιμοποιούν οι διοργανωτές υφιστάμενες ή προσωρινές εγκαταστάσεις και να μη χτίζονται νέες εάν δεν υπάρχει ανάγκη. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ τόνισε ότι μέχρι το 2030 θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45%, και θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της για να υποστηρίξει δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Ηδη, οι διοργανώσεις στο Τόκιο και το Πεκίνο πορεύονται με αυτή τη φιλοσοφία, ενώ μεγάλος στόχος είναι οι ολυμπιακές διοργανώσεις μετά το 2030 να μην αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά τους Αγώνες του Παρισιού, οι Γάλλοι στον φάκελό τους ανέφεραν ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα είναι κατά 55% λιγότερο σε σχέση με αυτό που παρήγαγαν οι Αγώνες σε Ρίο και  Λονδίνο. «Ο αθλητισμός χρειάζεται έναν υγιή πλανήτη. Εχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε το κλίμα μας», είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.  

Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος της Αφρικής θα εκτείνεται σε, περίπου, 8.000 χλμ. εδάφους, στο νότιο άκρο της ερήμου Σαχάρας. Ηδη, έχουν φυτευτεί πάνω από 30.000.000 δένδρα που αντέχουν σε συνθήκες ξηρασίας, όπως, π.χ., ακακίες. Το τεράστιο δάσος έχει δημιουργήσει 350.000 θέσεις εργασίας και η φιλοδοξία είναι αυτές οι θέσεις να φτάσουν τα 10.000.000.  

Πρόκειται για μία επένδυση που θα στοιχίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030 και θα είναι η μεγαλύτερη «ζωντανή κατασκευή» στον κόσμο. Αυτό το τεράστιο πράσινο μωσαϊκό, το οποίο αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά και η ΔΟΕ, θα αποτελέσει μία ανάσα ελπίδας για το μέλλον του πλανήτη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή