Ενα Ολυμπιακό… χαρακίρι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το seppuku (χαρακίρι), σύμφωνα με την ιαπωνική φιλοσοφία, αποτελεί την υπέρτατη πράξη ευθύνης όπου η ατομική συμπεριφορά υποτάσσεται για τις ανάγκες της κοινωνικής συνοχής. Και, όπως όλα δείχνουν, στις 23 Ιουλίου ο περήφανος ιαπωνικός λαός θα κάνει «χαρακίρι» στις απόψεις του για χάρη της παγκόσμιας κοινωνικής συνοχής. Θα ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον και στο πεπρωμένο και θα χειροκροτήσει την ολυμπιακή φλόγα που θα φωτίσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία ενδεχόμενη απώλεια των δισεκατομμυρίων ευρώ ώθησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να εμμείνει στη στάση της για τέλεση των «Αγώνων του κορωνοϊού» παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ιαπωνία. 

Σε λιγότερο από 70 ημέρες, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έναρξη μιας διοργάνωσης που δείχνει να μοιάζει με… αναγκαίο κακό. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της διοργανώτριας πόλης, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της θανατηφόρας πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στο 3% του πληθυσμού και όλα δείχνουν ότι δεν θα προλάβει να δημιουργηθεί «τείχος ανοσίας». 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από το 60% των κατοίκων της χώρας δεν επιθυμεί να διεξαχθούν οι Αγώνες. Τις τελευταίες ημέρες, για πρώτη φορά, αυτή η άποψη δημοσιοποιήθηκε με διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι οι Ολυμπιακοί θα δημιουργήσουν προβλήματα και στο βιοτικό επίπεδο των Ιαπώνων. «Οι Ολυμπιακοί σκοτώνουν τους φτωχούς», έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό.

Ο νέος κορωνοϊός έγινε αιτία για να αναβληθούν ή να ακυρωθούν πολλοί από τους αγώνες που θα έδιναν ολυμπιακές προκρίσεις. Μέχρι τώρα έχουν πάρει «εισιτήρια», περίπου, 7.800 αθλητές και αθλήτριες, δηλαδή το 70% του συνόλου (11.000). 

Προβλήματα υπάρχουν στο άθλημα της πυγμαχίας, το οποίο δύσκολα θα ολοκληρώσει τους προολυμπιακούς αγώνες του. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό Ινδών δεν έχει προκριθεί και, εξαιτίας της έξαρσης της COVID-19 στην Ινδία, δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλες χώρες και να διεκδικήσουν προκρίσεις. Στο μεταξύ, μέχρι τις 5 Ιουλίου οι εθνικές oλυμπιακές επιτροπές θα πρέπει να δηλώσουν τις oλυμπιακές oμάδες τους.     

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτές οι ημέρες θα αποτελούσαν ημέρες γιορτής για τη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Η Ολυμπιακή Φλόγα θα συνέχιζε την περιοδεία της με χιλιάδες ανθρώπους να παίρνουν μέρος στην εορταστική ατμόσφαιρα. Στην Ιαπωνία θα βρίσκονταν εκατοντάδες ξένοι αθλητές προκειμένου να προετοιμαστούν και η χώρα θα αποτελούσε το επίκεντρο της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. Αντί αυτών, η λαμπαδηδρομία διεξάγεται με μέτρα ασφαλείας, ενώ οι πόλεις που σκόπευαν να φιλοξενήσουν αθλητές, η μία μετά την άλλη αποσύρει τη συμμετοχή της. 
Η ομάδα της Αμερικής θα ολοκλήρωνε την προετοιμασία της στην περιοχή Τσίμπα, νοτιοανατολικά του Τόκιο. Η προετοιμασία ακυρώθηκε και ο κυβερνήτης της Τσίμπα Τοσιχίτο Κουμαγκάι δήλωσε ότι δεν επαρκούν κρεβάτια στα νοσοκομεία για αθλητές. 

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων θα υπερβεί σε κόστος τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που, με τις παρούσες συνθήκες, δύσκολα θα μπορέσει να «γυρίσει» στην τοπική αγορά. Με τη ΔΟΕ να μη δέχεται να χάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες, οι Ιάπωνες μοιάζουν να υποτάσσονται στη μοίρα τους. Εξάλλου, όπως είχε πει ο Ναπολέων Βοναπάρτης, «οι θεσμοί καθορίζουν τα πεπρωμένα των εθνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή