Ολυμπιακοί… της απομόνωσης

Ολυμπιακοί… της απομόνωσης

Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σαν να είναι σε ξένη χώρα - Ουδείς Ιάπωνας θα έρθει σε επαφή με επισκέπτη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Alea jacta est» (ο κύβος ερρίφθη) φέρεται ότι είχε πει ο Ιούλιος Καίσαρ όταν αποφάσισε να διασχίσει τον ποταμό Ρουβίκωνα, το 49 π.Χ. Αποφασισμένοι να… διαβούν τον Ρουβίκωνα της 32ης Ολυμπιάδας είναι οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής. 

Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της χώρας, οι προετοιμασίες, έστω με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, και στις 24 Ιουλίου αναμένεται να ανάψει στο Ολυμπιακό Στάδιο η Φλόγα για να φωτίσει μία διοργάνωση που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες. Θα είναι οι Αγώνες των κοινωνικών αποστάσεων και του φόβου.  

Οπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν για τους θεσμούς, τους αθλητές, αλλά πάνω από όλα για τα χρήματα από τις χορηγίες. Σίγουρα δεν θα διεξαχθούν για τους Ιάπωνες. Πληροφορίες θέλουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους διοργανωτές να έχουν αποφασίσει να «χρυσώσουν» το χάπι και να επιτρέψουν σε ένα μικρό ποσοστό Ιαπώνων να παρακολουθήσει τους Αγώνες, αλλά η πλειονότητα των κατοίκων της χώρας θα τους παρακολουθήσει από την τηλεόραση, καθώς ο τρόπος διεξαγωγής τους θα είναι… σαν να διεξάγονται σε άλλη χώρα. Αθλητές, επίσημοι και δημοσιογράφοι θα είναι αυστηρά απομονωμένοι και δεν θα έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους. 

Από τη στιγμή κατά την οποία ο επισκέπτης πατήσει το πόδι του στα αεροδρόμια Ναρίτα και Χανέντα θα πρέπει να κατεβάσει μία σειρά από εφαρμογές στο κινητό του τηλέφωνο. Εάν δεν έχει smartphone, θα πρέπει να νοικιάσει. Σε μία εφαρμογή δηλώνει εάν έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό COVID-19, σε άλλη θα δηλώνει τη θερμοκρασία του, άλλη εφαρμογή θα καταγράφει πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή και σε μία άλλη εφαρμογή οι Αρχές της χώρας θα μπορούν να κάνουν βιντεοκλήση και να ελέγξουν τον επισκέπτη πού βρίσκεται.  

«Οι Ιάπωνες φοβούνται τον κόσμο που θα έρθει. Βέβαια, η διαδικασία είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να έρθει σε επαφή με ντόπιους. Από την άλλη πλευρά, το ηθικό της Οργανωτικής Επιτροπής είναι υψηλό. Είναι τόσο προετοιμασμένοι οργανωτικά που θα έκαναν εκπληκτικούς Αγώνες. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα υπερήφανο λαό. Διεκδίκησαν τη διοργάνωση ύστερα από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Ηθελαν να δείξουν ότι ακόμα και ύστερα από μία τέτοια καταστροφή είναι ζωντανοί. 

Πραγματικά είναι άδικο αυτό που τους συνέβη», δήλωσε στην «Κ» η Μελίνα Ξανθοπούλου, διευθύντρια του σχεδιασμού των Αγώνων «Τόκιο 2020» και επικεφαλής στον τομέα συμμετοχής των αθλητών και κριτηρίων πρόκρισης. 

Οι επιχειρηματίες του Τόκιο που επένδυσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ανακαινίσεις ξενοδοχείων, καταστημάτων κ.λπ. θα δεχθούν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα, διότι δεν θα υπάρξουν επισκέπτες. 

Η ζημία από τις πωλήσεις εισιτηρίων εκτιμάται κοντά στα 700.000.000 ευρώ, αλλά εάν δεν θα διεξάγονταν οι Αγώνες θα έπρεπε να επιστραφούν στους χορηγούς και στη ΔΟΕ πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε δισεκατομμύρια μετριούνται και τα κέρδη της ΔΟΕ από μία ολυμπιακή διοργάνωση. 

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, θέλοντας να καθησυχάσει τους υγειονομικούς της χώρας δήλωσε ότι η ΔΟΕ θα φέρει γιατρούς στην Ιαπωνία. Ομως κανένας ξένος γιατρός δεν μπορεί να μπει σε μία ιαπωνική ΜΕΘ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή