Τόκιο 2020 και κορωνοϊός: Η ΔΟΕ κατηγορείται πως αγνοεί την επιστήμη

Τόκιο 2020 και κορωνοϊός: Η ΔΟΕ κατηγορείται πως αγνοεί την επιστήμη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αγνόηση της επιστήμης στην επιχείρηση προστασίας αθλητών των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων από τον κορωνοϊό κατηγορούν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Αμερικανοί ειδικοί της δημόσιας υγείας, εκφράζοντας έντονα ανησυχία για το Τόκιο 2020 εν μέσω πανδημίας.

Μετά την προειδοποίηση των Ιαπώνων γιατρών περί κινδύνου εφόσον τελικά διεξαχθούν στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι, επιστημονικό άρθρο στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση New England Journal επικρίνει τις οδηγίες της ΔΟΕ για τους αθλητές, τους υπόλοιπους επισκέπτες στην Ιαπωνία για τους Αγώνες και τον ιαπωνικό πληθυσμό.

Στο άρθρο οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες (που η ΔΟΕ συνέταξε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) υστερούν σε σαφήνεια, δεν είναι επαρκώς λεπτομερείς και σε κάποια σημεία εστιάζουν σε επιστημονικές θεωρίες που είναι είτε παρωχημένες είτε άσχετες.

Αν και οι συγγραφείς του άρθρου δε φτάνουν στο να προτείνουν την ακύρωση της διοργάνωσης, που έχει τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου, τονίζουν πως ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μεγάλος για να αγνοηθεί.

Διαβάστε επίσης: Εφημερίδα-εταίρος του Τόκιο 2020 στρέφεται κατά των Αγώνων

«Από την αρχή η επιστήμη έχει αγνοηθεί», είπε για τη ΔΟΕ η Δρ. Άνι Σπάροου, επικεφαλής των συγγραφέων του άρθρου και ειδικής στην παγκόσμια υγεία.

«Δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική το να διοργανώσεις ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι στοιχειώδης ιατρική επιστήμη. Αυτό είναι όμως που έχει αγνοήσει η ΔΟΕ, και δεν ξέρω εάν πρόκειται τώρα να αρχίσει να δίνει προσοχή», είπε σε συνέντευξή της η Δρ Σπάροου.

«Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την προστασία των συμμετεχόντων που δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως», είπε έτερος των συγγραφέων του άρθρου, ο Μάικλ Όστερχολμ, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Στις περιπτώσεις αυτές είμαστε τόσο δυνατοί όσο ο πιο αδύναμός μας κρίκος», σχολίασε.

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή