Τσάμπιονς Λιγκ: Ένας… αγγλικός τελικός

Τσάμπιονς Λιγκ: Ένας… αγγλικός τελικός

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αγιο Δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, από απόψε (22.00) θα έχει νέο κάτοχο. Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι θα βρεθούν αντιμέτωπες στο «Ντραγκάο» του Οπόρτο διεκδικώντας το πιο πολυπόθητο κύπελλο, αυτό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Για ακόμα μία σεζόν ο δρόμος προς τον τελικό έκρυβε εκπλήξεις, αλλά και στιγμές μοναδικές. Η κάτοχος Μπάγερν αποκλείστηκε από την περυσινή φιναλίστ Παρί Σ.Ζ., οι Γάλλοι είχαν πετάξει έξω από τον θεσμό και την Μπαρτσελόνα, αλλά η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν τους άφησε κανένα περιθώριο προκειμένου να αμφισβητήσουν την ανωτερότητά της.  

Από την άλλη, η Τσέλσι έφτασε μέχρι εδώ μάλλον… αθόρυβα. Αφησε έξω την Ατλέτικο, η οποία σκεφτόταν πιο πολύ το πρωτάθλημα στην Ισπανία, δεν δυσκολεύθηκε απέναντι στην Πόρτο, ενώ το τελευταίο «θύμα» της ήταν η λαμπερή βασίλισσα Ρεάλ.

Δύο ομάδες από το ίδιο Νησί, δύο ομάδες που για να αναγεννηθούν ποδοσφαιρικά βασίστηκαν στην ίδια συνταγή του ζάπλουτου ιδιοκτήτη, όμως πλέον βρίσκονται μάλλον σε διαφορετικές όχθες. Οι σεΐχηδες της Σίτι έδωσαν εδώ και καιρό τα κλειδιά και τα λεφτά στον Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός σταρ-προπονητής δαπάνησε μεν, αλλά στο τέλος δημιούργησε μια ομάδα που μοιάζει με φόβητρο για οποιονδήποτε αντίπαλο. Φάνηκε και στο πρωτάθλημα με τον τρόπο που ήρθε η φετινή κατάκτηση της Premier League, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κούπα με τα «μεγάλα αυτιά» αποτελούσε από την αρχή της συνεργασίας τον μεγάλο στόχο. Για πρώτη φορά οι «πολίτες» είναι στον τελικό της διοργάνωσης, έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια επιστρέφει σε αυτόν ο Γκουαρδιόλα. Οσον αφορά τη συνολική της ευρωπαϊκή παρουσία, η Σίτι είχε παίξει τελευταία φορά σε τελικό τη σεζόν 1969-70 όταν και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων επικρατώντας στη Βιέννη της Γκόρνικ με 2-1.

Σε αντίθεση με την αντίπαλό της, η Τσέλσι ίσως ακόμα να μην έχει πιστέψει πως το τέλος αυτής της χρονιάς τη βρίσκει στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Οι Λονδρέζοι ξεκίνησαν… καταστροφικά και λίγο πριν το καράβι πάει στα βράχια και χαθεί η σεζόν αλλά και τα 250 εκατ. ευρώ των καλοκαιρινών μεταγραφών, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έκανε την καρδιά του πέτρα, έδιωξε το «δικό» του παιδί τον Φρανκ Λάμπαρντ που είχε πάρει το χρίσμα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ομάδα και ο Ρώσος έκανε στη συνέχεια την κίνηση… ματ. Εμπιστεύθηκε τα αποδυτήρια στον Τόμας Τούχελ και ο Γερμανός έγινε ξαφνικά αναμορφωτής. Μέσα σε έξι μήνες, έβγαλε ξανά την Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσα από το πρωτάθλημα, έφτασε στον τελικό του FA Cup –όπου όμως έχασε από τη Λέστερ– ενώ απόψε διεκδικεί και το Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον 47χρονο προπονητή αυτός είναι ο δεύτερος σερί τελικός του, καθώς πέρυσι είχε οδηγήσει μέχρι την πηγή και την Παρί Σ.Ζ., ενώ η Τσέλσι φτάνει για 3η φορά σε αυτόν. Τις δύο προηγούμενες τα παιχνίδια κρίθηκαν στα πέναλτι, όπου έχει μία ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2008) και μία νίκη, το 2012 επί της Μπάγερν, μέσα στο Μόναχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός δεν θα είναι… μουγγός, καθώς στο «Ντραγκάο» θα βρεθούν απόψε 16.500 θεατές, με τις φιναλίστ να έχουν πάρει από 6.000 εισιτήρια. Και επειδή βρισκόμαστε στη νέα πραγματικότητα, για να μπει κάποιος στο γήπεδο θα πρέπει ή να έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ή να έχει υποβληθεί σε τεστ μερικές ώρες πριν και βέβαια αυτό να είναι αρνητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή