Τόκιο 2020: Χωρίς αθλητές Ολυμπιακοί Αγώνες δε γίνονται, λέει η πρόεδρος των διοργανωτών

Τόκιο 2020: Χωρίς αθλητές Ολυμπιακοί Αγώνες δε γίνονται, λέει η πρόεδρος των διοργανωτών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή την πιθανότητα μη διεξαγωγής των Ολυμπιακών που θα αρχίσουν στις 23 Ιουλίου άφησε η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, λέγοντας ότι τα πράγματα είναι ευμετάβλητα και χωρίς αθλητές δεν μπορούν να γίνουν Αγώνες. Παράλληλα ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρίες-χορηγούς των Αγώνων πιέζουν την οργανωτική επιτροπή για αναβολή της διοργάνωσης για αρκετούς μήνες ώστε να βρεθούν περισσότεροι φίλαθλοι στις εξέδρες.

Οι Ολυμπιακοί στην Ιαπωνία έχουν ήδη αναβληθεί μία φορά από το περασμένο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας, το νεότερο κύμα της οποίας πλήττει τώρα τον σε συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστο ακόμη ιαπωνικό πληθυσμό.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Σέικο Χασιμότο, κατόπιν των πρώτων ανακοινώσεων απόσυρσης αθλητών από τη διοργάνωση λόγω της πανδημίας, δεν μπορούν να λάβουν χώρα οι Αγώνες εάν δεν μπορούν να έρθουν στην Ιαπωνία οι αθλητές.

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα σε ενημέρωση του Τύπου ότι η απόφαση για το εάν θα διεξαχθούν τελικά οι Ολυμπιακοί εξαρτάται από παράγοντες ταχέως μεταβαλλόμενους όπως η κατάσταση με τον κορωνοϊό, και η οργανωτική επιτροπή θα συμμορφωθεί εφόσον άλλοι διοργανωτές αποφασίσουν την ακύρωση των Αγώνων, σε μια αναφορά προφανώς στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η σοβαρή πρόταση των εταιριών περί νέας αναβολής έχει κατατεθεί υπό μυστικότητα τις τελευταίες εβδομάδες όπως αναφέρουν πηγές εν γνώσει των σχετικών συζητήσεων.

Το αίτημα προέρχεται από κάποιες από τις 47 εταιρίες που δαπάνησαν περί τα 3 δισεκ. ευρώ για τους Αγώνες κάνοντας το Τόκιο 2020 την ολυμπιακή διοργάνωση με το υψηλότερο ποσό χορηγιών στην ιστορία. Ωστόσο φοβούνται ότι τα χρήματά τους θα πάνε χαμένα σε μια διοργάνωση με χαμηλότερο ενδιαφέρον και χωρίς πολύ κόσμο στις κερκίδες.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πρόταση θα έχει και πολλή επιρροή στους διοργανωτές καθώς φαίνονται απολύτως αποφασισμένοι να ξεκινήσουν τους Αγώνες», σχολίασε ανώτερο στέλεχος μιας από τις εταιρίες-χορηγούς των Ολυμπιακών.

«Ωστόσο από τη δική μας οπτική γωνία είναι πολύ πιο λογικό να διεξαγάγουμε τους Αγώνες όταν θα είναι περισσότερος κόσμος εμβολιασμένος, ο καιρός πιο δροσερός και ίσως η αντίθεση του κοινού μικρότερη», πρόσθεσε.

Προς το παρόν μόνο το 11% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει κάνει έστω μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Την Παρασκευή το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Καόρι Γιαμαγκούτσι επιτέθηκε σε άρθρο της στην οργανωτική επιτροπή λέγοντας ότι αγνοεί τις ανησυχίες του κόσμου.

Επιπλέον ο κορυφαίος σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης για ιατρικές υποθέσεις Σιγκέρου Όμι, είπε στο ιαπωνικό κοινοβούλιο ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους Αγώνες του καλοκαιριού συνίσταται στην αυξημένη κινητικότητα του κόσμου, που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Πηγή: Reuters, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή