EURO 2021: Το πέναλτι Πανένκα και το γκολ του Βαν Μπάστεν

EURO 2021: Το πέναλτι Πανένκα και το γκολ του Βαν Μπάστεν

Δύο στιγμές που έμειναν στην ιστορία: το θρυλικό πέναλτι του Αντονίν Πανένκα το 1976 και το εκπληκτικό γκολ του Μάρκο Βαν Μπάστεν το 1988

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκινά. Ας θυμηθούμε δύο στιγμές που εμειναν στην ιστορια, όπως το θρυλικό πέναλτι του Αντονίν Πανένκα το 1976 και το εκπληκτικό γκολ του Μάρκο Βαν Μπάστεν το 1988.

⇒ Διαβάστε ακόμη: EURO 2021: Αρχίζει το ματς

1. Το πέναλτι Πανένκα

Βρισκόμαστε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1976 στο Βελιγράδι, όπου η Δ. Γερμανία, αντιμετωπίζει την Τσεχοσλοβακία. Ο αγώνας και η παράταση μένουν στο 2-2.

Ο Χένες αστοχεί και ο άγνωστος μέχρι τότε για το ευρύ κοινό, Αντονίν Πανένκα, με το σκορ 4-3 ετοιμάζεται να κρίνει το ματς και να στέψει την Τσεχοσλοβακία Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά.

Oλοι περιμένουν να «κεραυνοβολήσει τον Σεπ Μάιερ, αφού ο Τσεχοσλοβάκος μεσοεπιθετικός φημίζεται για το απίστευτα δυνατό, ευθύβολο και εύστοχο σουτ του.

⇒ Διαβάστε επίσης: EURO 2021: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της διοργάνωσης

Παίρνοντας αρκετή φόρα, δίνει κλίση στο σώμα του και τη στιγμή που ο Μάιερ επιλέγει να πέσει αριστερά της εστίας του, ο Πανένκα «σκάβει» τη μπάλα, η οποία θα ταξιδέψει αργά και βασανιστικά στο κέντρο της ανυπεράσπιστης, πλέον, εστίας.

Η… γεμάτη θράσος «εκτέλεση Πανένκα» θα καθιερωθεί από εκείνη τη βραδιά, μένοντας στην ιστορία (δείτε από το 1.40). Εκατοντάδες παίκτες θα τον μιμηθούν στο μέλλον, αλλά… αλίμονο σ’ αυτούς που έχουν αποτύχει…

2. Το γκολ του Βαν Μπάστεν

Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988, η Ολλανδία αντιμετωπίζει την ΕΣΣΔ.

Η διοργάνωση έμεινε στην ιστορία για το γεγονός ότι κανένα παιχνίδι δεν οδηγήθηκε σε παράταση ή πέναλτι, ενώ, ούτε ένα ματς έληξε 0-0. Η Σοβιετική Ένωση είχε κερδίσει με 1-0 τους Ολλανδούς στη φάση των ομίλων, όμως στον τελικό οι «τουλίπες» του Μίχελς θα πάρουν την εκδίκηση. Ο Γκούλιτ στο 32’ με κεφαλιά σημειώνει το 1-0. 

Και φτάνουμε στο 54’. Ο 37χρονος τότε Άρνολντ Μιούρεν βγάζει από αριστερά μια βαθιά σέντρα στο πίσω δοκάρι του Ρινάτ Ντασάεφ. Ο Μάρκο Βαν Μπάστεν, λίγο μέσα από την πλάγια δεξιά γραμμή της μεγάλης περιοχής (όπως επιτίθεται η Ολλανδία) και περίπου 6 μέτρα από τη γραμμή του άουτ (πολύ πλάγια δηλαδή) «εκτελεί» τον ύψους 1.90μ., Ντασάεφ, πριν η μπάλα ακουμπήσει το χορτάρι,  με ένα ασύλληπτο ψηλοκρεμαστό μονοκόμματο σουτ.

Το ομορφότερο γκολ στην ιστορία των Euro (δείτε από το 0.45).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή