Ζήστε την ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-71 μέσα από το διαδίκτυο

Ζήστε την ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-71 μέσα από το διαδίκτυο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορύφωσή τους βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι εορταστικές εκδηλώσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να τιμήσει τη συμπλήρωση 50 ετών από τον ανεπανάληπτο άθλο του Τριφυλλιού με τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 με αντίπαλο τον Άγιαξ στο θρυλικό στάδιο Wembley!

Στο διαδίκτυο «ταξιδεύει» από το πρωί της Τετάρτης 2 Ιουνίου 2021 η ψηφιακή έκθεση της ευρωπαϊκής πορείας του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-71 μέσα από το www.50yearswembley.gr. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά αθλητικά δρώμενα, ψηφιακή έκθεση, η οποία προσφέρει ουσιαστικά στον επισκέπτη τη… Βίβλο του Έπους του Παναθηναϊκού στο Wembley.

Μέσα από 8 βασικές ενότητες -και αρκετές υποενότητες- καταγράφεται βήμα προς βήμα η διαδρομή του συλλόγου και βέβαια γίνεται με σχολαστική λεπτομέρεια η σκιαγράφηση των πρωταγωνιστών του άθλου, από τον ανυπέρβλητο Ferenc Puskas έως το αμιγώς ελληνικό ποδοσφαιρικό σύνολο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο φίλαθλος έχει τη δυνατότητα να δει έγχρωμο -μέσα από ειδική επεξεργασία που έγινε- το σπάνιο φωτογραφικό υλικό, προερχόμενο από το αρχείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Επιπλέον σε αυτή την ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια ο επισκέπτης θα δει δεκάδες βίντεο με εξιστορήσεις των πρωταγωνιστών, μέσα από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκό, με αφηγήσεις μοναδικές και φυσικά πολλές αποκαλύψεις για τα τεκταινόμενα προ 50ετίας. Συν τοις άλλοις δημοσιεύματα της εποχής δίνουν μια πλήρη εικόνα και μαρτυρούν το κλίμα της περιόδου.

Κάθε ενότητα αναπτύσσεται σε εικονικούς χώρους που αναπαριστούν χώρους από τα αποδυτήρια της Λεωφόρου.

Όταν ο επισκέπτης βρίσκεται μέσα στον χώρο της κάθε ενότητας, κουνώντας το mouse στον χώρο συναντά διάφορα αντικείμενα που φωτίζονται όταν περάσει το mouse από πάνω τους. Αυτά είναι hotspots και κάνοντας κλικ ανοίγουν οι αντίστοιχες υπο – ενότητες, στις οποίες υπάρχει το σχετικό υλικό (κείμενο/αφήγηση, φωτογραφίες με λεζάντες, αποσπάσματα συνεντεύξεων, τραγούδια εποχής, φωτογραφίες ντοκουμέντων, πρωτοσέλιδα και άρθρα του τύπου της εποχής, γελοιογραφίες, φωτογραφίες κειμηλίων και πολλά άλλα).

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην κάθε υπο – ενότητα αλλά και σε όλες τις ενότητες της ψηφιακής έκθεσης είτε κάνοντας scroll την μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης, είτε κουνώντας το roll στο mouse.

Όλη η έκθεση ακολουθεί μια χρονολογική σειρά στην αφήγηση, από την ίδρυση του Παναθηναϊκού, στην περίοδο πριν την έλευση του Πούσκας, στην παρουσίαση του Πούσκας, στα παιχνίδια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1970-71 μέχρι τον τελικό και το Διηπειρωτικό. Κάθε ενότητα διανθίζεται με στοιχεία από τους παίκτες εκτός αγώνων, από τους φιλάθλους και τις εκδρομές κλπ.

Η τελευταία ενότητα που αποτελεί το «κλείσιμο» της έκθεσης, υπάρχουν στοιχεία από την κοινωνικο – πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας της εποχής, στοιχεία της καθημερινής ζωής (τηλεόραση, ραδιόφωνο, μόδα) και ατάκες από τους ποδοσφαιριστές για το τι σημαίνει γι’ αυτούς ο Παναθηναϊκός.

Παράλληλα στην ψηφιακή πλατφόρμα της ERTFLIX βρίσκεται το ωριαίο ντοκιμαντέρ της εποποιΐας της σεζόν 1970-71 με τον τίτλο «Wembley», το οποίο έχει ήδη «αγκαλιαστεί» από τους φιλάθλους όλων των ομάδων! Ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο συναισθήματα.

Συνολικά 38 άνθρωποι παρουσιάζουν μέσα από τις εξιστορήσεις τους προσωπικά βιώματα, αλλά και γεγονότα της εποχής, το καθένα με ξεχωριστή σημασία σε όλη αυτή τη διαδρομή.

Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει τον θεατή στην ατμόσφαιρα των αρχών της δεκαετίας του ’70, σε ένα ημι-επαγγελματικό έως ερασιτεχνικό ελληνικό ποδόσφαιρο και μια ιδιόμορφη πολιτικοκοινωνικά περίοδο για την Ελλάδα. Στόχος να μάθουν οι νέοι, να θυμηθούν -αλλά και να πληροφορηθούν επιπλέον στοιχεία- οι παλαιότεροι τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο και βέβαια να αναδειχθούν όλες οι πτυχές του αθλητικού θαύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή