AEGEAN 600: Για πρώτη φορά αγώνας 600 ν.μ. στο Αιγαίο Πέλαγος

AEGEAN 600: Για πρώτη φορά αγώνας 600 ν.μ. στο Αιγαίο Πέλαγος

Σκάφη και ιστιοπλόοι από όλο τον κόσμο, που έχουν πρωταγωνιστήσει σε διεθνείς διοργανώσεις, έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διοργάνωση «Aegean 600»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά το Αιγαίο Πέλαγος θα μετατραπεί σε… γήπεδο για έναν αγώνα 600 ναυτικών μιλίων χωρίς στάση. Σκάφη και ιστιοπλόοι από όλο τον κόσμο, που έχουν πρωταγωνιστήσει σε διεθνείς διοργανώσεις, έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διοργάνωση «Aegean 600» του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 10 Ιουλίου. Το ενδιαφέρον των αθλητών από το εξωτερικό έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 50 σκάφη από 17 χώρες. Συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Αττικής. 

Στο αγαπημένο Πέλαγος των ποιητών, των ζωγράφων και των φιλοσόφων θα βρεθούν σκάφη που έχουν διακριθεί σε κορυφαίες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στις μέχρι τώρα συμμετοχές, ξεχωρίζουν κάποια ιταλικά σκάφη, όπως το «Αtalanta II», ένα Farr 70 που έχει πρωταγωνιστήσει σε αγώνες στη Μεσόγειο, όπως στο RolexMiddle Sea Race, αλλά και σε διεθνείς ρεγκάτες. Ένα άλλο σκάφος είναι το «Durlindana 3», το οποίο έχει διακριθεί σε αγώνες μεγάλων σκαφών.

Στη διοργάνωση των 600 ν.μ. έχουν συμπεριληφθεί και οι κατηγορίες (κλάσεις) Multihull και X-Yachts. Είναι τόση η βαρύτητα του αγώνα για την παγκόσμια ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης, που στην κλάση των X-Yachts αναμένεται να πάρει μέρος και ο Δανός ιδιοκτήτης της εταιρείας X-Yachts, IbKunøe και ο CEO της X-Yachts KrænBrinckNielsen.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει σε δύο από τα ελληνικά σκάφη, το «OPTIMUM – Samos Steamship co», το οποίο έχει κατακτήσει διακρίσεις στον αγώνα 600ν.μ. της Μάλτας «Rolex Middle Sea Race» και στο «Ράλλυ Αιγαίου», και στο «Bullet- Total» με κυβερνήτες τον Ολυμπιονίκη Δημήτρη Δεληγιάννη και τον Σίμο Καμπουρίδη, ένα σκάφος που πρωταγωνιστεί στο «Ράλλυ Αιγαίου». Τόσο το «OPTIMUM – Samos Steamship co», όσο και το «Bullet- Total» συγκαταλέγονται στα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη του ελληνικού στόλου.        

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του AEGEAN 600 διότι στόχος μας είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως χώρα ναυταθλητισμού και θαλάσσιου τουρισμού και, παράλληλα, να αναδειχθεί η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου, που αποτελεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι μεγάλο, και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε αγώνες αντάξιους της ιστορίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης. 

Τα σκάφη θα ανοίξουν πανιά μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, στις 4 Ιουλίου, και ο στόλος θα ακολουθήσει πορεία προς τη Μήλο. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης, θα συνεχίσει νοτιότερα προς την Κάσο, και αφού αφήσει αριστερά την Κάρπαθο, θα παραπλεύσει τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, την Πάτμο, και θα διασχίσει το Ικάριο, ένα Πέλαγος που υπόσχεται πάντα δυνατές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Οι αγωνιζόμενοι θα έρθουν, κατόπιν, αντιμέτωποι με την πρόκληση της πλεύσης ανάμεσα στη Μύκονο και τη Δήλο. Τα τελευταία νησιά της διαδρομής θα είναι η Γυάρος και η Κέα. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο. Βάση ελλιμενισμού για τα ιστιοφόρα θα αποτελέσει η «Olympic Marine», στο Λαύριο.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την κατάλληλη φιλοξενία σταπληρώματα  καθώς και να διοργανώσουμε αγώνες που θα αφήσουν έντονες στιγμές αγωνιστικής ιστιοπλοΐας και αδρεναλίνης.  Η διοργάνωση, γεμάτη από  ιστιοπλοϊκές προκλήσεις,  αναμένουμε να έχει διεθνή προβολή και τα συμμετέχοντα σκάφη σε συνεργασία με την HELMEPA θα μεταφέρουν το περιβαλλοντικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο «Να σώσουμε τις θάλασσές μας», τόνισε ο Γραμματεύς της Οργανωτικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιγκαράς.

Χορηγός Επικοινωνίας στη διοργάνωση είναι και «Η Καθημερινή».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή