Euro 2021: κουρασμένοι παίκτες, προβλέψιμες ομάδες

Euro 2021: κουρασμένοι παίκτες, προβλέψιμες ομάδες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από όχι πολλά χρόνια, η διεξαγωγή ενός παγκοσμίου ή ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ήταν η ευκαιρία για να παρακολουθήσει ο φίλαθλος κόσμος τις καλύτερες ομάδες του πλανήτη. Επιπλέον, μέσα από αυτές τις διοργανώσεις αναδεικνύονταν τα νέα ταλέντα.

Σήμερα αρχίζει η φάση των «16». Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως παρακολουθήσαμε και καλά παιχνίδια, και ωραία γκολ, και αρκετές ανατροπές. Σίγουρα όμως δεν είδαμε μεγάλες ομάδες, ούτε κάποιο νέο σύστημα ούτε έναν νέο ποδοσφαιριστή που να κλέψει την παράσταση.

Οταν οι συζητήσεις περιστρέφονταν, στη φάση των ομίλων, γύρω από τους Ρονάλντο, Μόντριτς, Λεβαντόφσκι και άλλους άσους, που βρίσκονται στην τρίτη τους ποδοσφαιρική νιότη, τότε οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. 

Το γεγονός που οι εθνικές ομάδες δεν έχουν το «ειδικό βάρος» άλλων εποχών, οφείλεται, κατά πρώτον λόγο, και στην παγκοσμιοποίηση του αθλητισμού. Οταν οι πλούσιοι σύλλογοι έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί, είναι φυσικό να είναι και καλύτεροι. Πόσοι Αγγλοι παίζουν στην πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι; Πόσοι Ισπανοί στην Ατλέτικο Μαδρίτης; Πόσοι Ιταλοί στην Ιντερ;

Και φυσικά, ο δεύτερος λόγος είναι η κόπωση. Οταν οι FIFA και UEFA, για τα δικά τους και κατ’ επέκταση και των εθνικών ομοσπονδιών οικονομικά συμφέροντα, υποχρεώνουν τους παίκτες να αγωνίζονται δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, τότε αναπόφευκτα αυτοί εξαντλούνται σωματικά και πνευματικά.

Δυστυχώς το ποδόσφαιρο, καθώς και άλλα ομαδικά αθλήματα, κατάντησε μία βιομηχανία θεάματος, όπου οι αθλητές έχουν τον ρόλο της κότας με τα χρυσά αυγά. Ομως, αν εξακολουθήσει η αλόγιστη εκμετάλλευσή τους, όσο πλουσιοπάροχα και αν αμείβονται, είναι σίγουρο πως θα… στερέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή