Ευαγγελία Ψάρρα: Σπίτι της… οι Ολυμπιακοί

Ευαγγελία Ψάρρα: Σπίτι της… οι Ολυμπιακοί

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι σπουδαίοι αθλητές φαίνονται από τη διάρκειά τους», λένε οι γνώστες του αθλητισμού, και η Ευαγγελία Ψάρρα ανήκει στην κατηγορία των αθλητών με διάρκεια. Στα 47 της, θα αγωνιστεί για 6η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιμένει τη στιγμή που θα βρεθεί, στο στάδιο του Τόκιο, με το τόξο της απέναντι στον στόχο… σα να είναι η πρώτη φορά. Για να φτάσει μέχρι την πρόκριση αναγκάστηκε, λόγω καραντίνας, να μετατρέψει το σαλόνι του σπιτιού της σε προπονητήριο τοξοβολίας.   

Η κορυφαία αθλήτρια της ελληνικής τοξοβολίας δεν έχει χιλιάδες ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι ας έχει βρεθεί μέσα στην πρώτη οκτάδα Ολυμπιακών Αγώνων. 

Μητέρα δύο παιδιών, μπορεί, παρά τις επιτυχίες της, να μη βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας, αλλά η ίδια είναι ευτυχισμένη με αυτό κάνει, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή. «Επιασα για πρώτη φορά τόξο στα χέρια μου στα τέλη του 1994 και από τότε αποτελεί για εμένα τρόπο ζωής. Θα αγωνιστώ για 6η φορά στους Ολυμπιακούς και για εμένα είναι το ίδιο σημαντική όπως η πρώτη. Δεν αποτελεί ρουτίνα. Μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς είναι από μόνο του κάτι μοναδικό. Αυτή η πρόκριση είχε ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας. Δεν μπορούσα να προπονηθώ σε κλειστό χώρο και έτσι μετέτρεψα το σαλόνι μου σε αθλητικό κέντρο και έριχνα από τα 3 μ. Αυτό όμως που με πήγε πίσω ήταν ότι δεν υπήρχε αγωνιστική δραστηριότητα. Συνεχίζω την προπόνηση και θα ταξιδέψω στο Τόκιο με θετική διάθεση από την πρόσφατη πρόκριση. Στο άθλημά μου δεν μπορείς να προκαταβάλεις αποτέλεσμα. Αγωνιζόμαστε 64 αθλήτριες και μπορούν να συμβούν τα πάντα», δήλωσε στην «Κ» η πρωταθλήτριά μας. 

Με σύζυγο τον προπονητή Αλέκο Νασιούλα, η τοξοβολία αποτελεί… οικογενειακό άθλημα. «Τα παιδιά μου χάρηκαν με την πρόκριση. Η κόρη ασχολείται με το άθλημα, ο γιος σταμάτησε τώρα με την καραντίνα. Από τότε που γεννήθηκαν είναι στο γήπεδο», μας λέει η Ευαγγελία, και όταν τη ρωτάμε για την αγαπημένη της ολυμπιακή διοργάνωση, απαντάει χωρίς δισταγμό: «Το 2004 στην Αθήνα. Είναι συγκλονιστικό να αγωνίζεσαι στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Είχαν έρθει και η οικογένεια και οι φίλοι μου. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, σπάνια έχουμε θεατές». Το 2004 η Ευαγγελία Ψάρρα είχε έρθει 5η στο ομαδικό και 7η στο ατομικό.  

Παρά τις διακρίσεις, οι χορηγοί ενδιαφέρονται για πιο «εμπορικά» αθλήματα, αλλά η πρωταθλήτρια δεν στενοχωριέται. «Κάποιες φορές με πιάνει το παράπονο γιατί εάν οι αθλητές των δικών μας αθλημάτων είχαμε λίγη βοήθεια παραπάνω θα έρχονταν καλύτερα αποτελέσματα. Γενικά όμως δεν παραπονιέμαι γιατί πέτυχα αυτό που έπρεπε έστω κι έτσι».  

Είναι 47 ετών αλλά κάθε φορά που πιάνει το τόξο στα χέρια της και κοιτάζει τον στόχο νιώθει σαν παιδί. «Δεν έχω σκοπό να σταματήσω, γιατί μου αρέσει αυτό που κάνω. Δεν έχει σημασία να είσαι ο πρώτος, αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις και να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή