Euro 2021: Στο γήπεδο επεκτάθηκε η αντιπαράθεση για τις ευρωπαϊκές αξίες

Euro 2021: Στο γήπεδο επεκτάθηκε η αντιπαράθεση για τις ευρωπαϊκές αξίες

Το ματς Γερμανίας - Ουγγαρίας έγινε καθρέφτης της διένεξης γύρω από τον ουγγρικό νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο αγώνας της Τετάρτης μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας, που έληξε ισόπαλος, ήταν πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι, καθώς λειτούργησε ως ένα ακόμη πεδίο μάχης στον πόλεμο για την ψυχή της Ε.Ε. και του μέλλοντός της ως νησίδας ανεκτικότητας και κοινωνικού φιλελευθερισμού. Στη μία πλευρά στέκεται η Ουγγαρία, υπό τον αυταρχικό, λαϊκιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, η κυβέρνηση του οποίου ψήφισε την απαγόρευση εμφάνισης ομοφυλόφιλων σε παιδικές εκπομπές και σε εκπαιδευτικά βιβλία. Από την άλλη βρίσκεται η Γερμανία, η οποία καταδίκασε από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ουγγρικό νομοσχέδιο.

Η πολιτική αντιπαράθεση διείσδυσε στο Euro, με τη διένεξη Ουγγαρίας – Γερμανίας να προσφέρει ιδανική ευκαιρία έκφρασης πολιτικών διαφωνιών, όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Vox. Ο δήμος Μονάχου ζήτησε την άδεια της UEFA να φωταγωγήσει το στάδιο της πόλης στα χρώματα του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Η ομοσπονδία απέρριψε, όμως, το αίτημα. Η γερμανική πλευρά επέλεξε να διαμαρτυρηθεί φωταγωγώντας το ιστορικό δημαρχείο του Μονάχου και τον Ολυμπιακό Πύργο στα χρώματα του ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας – Ουγγαρίας. Οι 11.000 Γερμανοί φίλαθλοι σήκωσαν σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου στις κερκίδες της Allianz Arena, ενώ ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, Μ. Νόιερ, συνέχισε να φοράει περιβραχιόνιο στα χρώματα του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Οι Ούγγροι –και ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι του Ορμπαν– νιώθουν διαφορετικά. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ακύρωσε τα σχέδιά του να παραστεί στον αγώνα και άσκησε κριτική στον δήμο του Μονάχου για τη στάση του. «Στην κομμουνιστική Ουγγαρία, οι ομοφυλόφιλοι διώκονταν. Σήμερα, το κράτος όχι μόνο εγγυάται τα δικαιώματά τους, αλλά τους προστατεύει ενεργά», είπε.

«Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο δεν είναι σύμφωνο με την πολιτική πρακτική, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ», είπε η καγκελάριος Μέρκελ την Τετάρτη. Η ένταση είχε κορυφωθεί και στο Twitter, με Ούγγρους και Γερμανούς αξιωματούχους να ξιφουλκούν γύρω από το ζήτημα. Υστερα από μήνυμα του ομοφυλόφιλου υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μίκαελ Ροτ, που κατήγγειλε ότι ο ουγγρικός νόμος αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες, η υπ. Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Γιουντίτ Βάργκα, απάντησε: «Η συνέχιση της σεξουαλικής σας προπαγάνδας στα παιδιά μας δεν αποτελεί ευρωπαϊκή αξία».
Με την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του, ο Ορμπαν επιδιώκει πάλι να παρασύρει την Ε.Ε. στην ακραία συντηρητική κοσμοθεωρία του. Η σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, στο γήπεδο του ποδοσφαίρου και της διπλωματίας, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια του Ορμπαν δεν θα είναι εύκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή