ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

AEGEAN 600: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική διοργάνωση

AEGEAN 600: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική διοργάνωση

Οι εντυπωσιακές, γεμάτες εικόνες, διελεύσεις από την Καλντέρα της Σαντορίνης, αλλά και τα δύσκολα, γεμάτα προκλήσεις, περάσματα μέσα από τα στενά της Κω και των Μυκόνου – Δήλου, αποτέλεσαν αιτία ώστε ο ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοικτής θαλάσσης «AEGEAN 600» να προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας του αθλήματος. Πρόκειται για μία διοργάνωση που, σε αυτό το μέγεθος, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο Αιγαίο Πέλαγος. Παρά τα εμπόδια που βάζει η πανδημία, στην εκκίνηση που θα στηθεί στις 4 Ιουλίου, μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, αναμένεται να βρεθούν σκάφη από 16 χώρες. 

Η διαδρομή των σκαφών σχεδιάστηκε «από ιστιοπλόους για ιστιοπλόους» και αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους φίλους του αθλήματος. Τα ιστιοφόρα θα βρεθούν σε μία πλεύση 600 ναυτικών μιλίων χωρίς στάση και οι αγωνιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μαγευτικές εικόνες της ελληνικής ακτογραμμής αλλά να βρεθούν αντιμέτωποι και με το, πάντα απρόβλεπτο, Αιγαίο Πέλαγος. Οι αρχικές δηλώσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 70 αλλά οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας, με απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα όπως και το γεγονός ότι η Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει κλειστή, κλπ., δεν επέτρεψαν σε όλα τα πληρώματα να έρθουν στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις πληρωμάτων από 12 σκάφη, τα οποία, παρόλο που είχαν πληρώσει το αντίτιμο της συμμετοχής, δεν δέχτηκαν να πάρουν τα χρήματα, και ζήτησαν να «κατοχυρώσουν» το δικαίωμα συμμετοχής για την επόμενη χρονιά. Η Οργανωτική Επιτροπή δέχτηκε μηνύματα από ιστιοπλόους από Αμερική, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν λεπτομέρειες για την επόμενη διοργάνωση ώστε να προγραμματίσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους.

AEGEAN 600: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική διοργάνωση-1

Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνων είναι ένας από τους καλύτερους Race Officer στον κόσμο, ο Αθανάσιος (Σούλης) Παπαντωνίου, με εμπειρία από τέσσερις ολυμπιακές διοργανώσεις. «Αγώνες 600 ναυτικών μιλίων γίνονται σε όλο τον κόσμο. Κακώς ως χώρα αφήσαμε να περάσει τόσος καιρός για να την κάνουμε. Ευτυχώς που βρέθηκε ο ΠΟΙΑΘ και έκανε αύτη τη μεγάλη προβολή και διεθνή κινητοποίηση. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει ο αγώνας να γίνει θεσμός. Στην Ελλάδα έχουμε ιδανικές καιρικές συνθήκες και έναν πανέμορφο στίβο. Οι εικόνες που θα συντροφεύουν τους αγωνιζόμενους από τη στιγμή που θα φύγουν από το Σούνιο θα είναι μοναδικές», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου. Ο Έλληνας Race Officer, μετά τη διοργάνωση του «AEGEAN 600» θα μεταβεί στο Τόκιο καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι επικεφαλής στον στίβο που θα αγωνίζονται τα 49er και τα 49erFX.

Στο «AEGEAN 600» θα πάρουν μέρος σκάφη διαφορετικών κατηγοριών, ιστιοφόρα από 30 έως 70 πόδια. Η διαδρομή του στόλου θα είναι κατά το μεγαλύτερο διάστημα της κούρσας στο Νότιο Αιγαίο διότι αυτή την εποχή υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για ιστιοπλοΐα. Ο αγώνας αποτελεί διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής.

Η «Καθημερινή» είναι χορηγός επικοινωνίας του αγώνα.