Aegean 600: Ένα ζευγάρι στα κύματα του Αιγαίου

Aegean 600: Ένα ζευγάρι στα κύματα του Αιγαίου

Μια… λαϊκή θεωρία λέει ότι ένα ζευγάρι πριν παντρευτεί πρέπει να φύγει με ιστιοφόρο για να δει εάν πραγματικά ταιριάζει

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια… λαϊκή θεωρία λέει ότι ένα ζευγάρι πριν παντρευτεί πρέπει να φύγει με ιστιοφόρο για να δει εάν πραγματικά ταιριάζει. Η Εύη Δελίδου και ο Γεράσιμος Πετράτος αποφάσισαν να δοκιμάσουν κάτι παραπάνω από αυτό: θα αγωνιστούν οι δυο τους στο AEGEAN 600, το οποίο αρχίζει σήμερα στο Αιγαίο. Πρόκειται για έναν απαιτητικό αγώνα 600 ναυτικών μιλίων, και οι δύο ιστιοπλόοι θα είναι μόνοι τους σε ένα σκάφος σε όλη αυτή τη διαδρομή, σε μία ιστιοδρομία που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έξι ημέρες.  

⇒ Διαβάστε επίσης: Ενα μαγευτικό ταξίδι στο Αιγαίο ξεκινάει
  
Όταν ένα αγωνιστικό σκάφος «τρέχει» με δύο άτομα συμμετέχει στην κατηγορία double handed. ΟΙ Δελίδου – Πετράτος θα είναι το μοναδικό μικτό ζευγάρι που θα πάρει μέρος στη διεθνή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης. Η Εύη υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ενόργανη γυμναστικά αλλά από το 2014 που ήρθε σε επαφή με την ιστιοπλοΐα έφυγε μακριά από τη… μαγνησία και έβαλε τα γάντια του ιστιοπλόου. «Ανέβηκα πρώτη φορά τυχαία, σε σκάφος φίλου, σε έναν αγώνα στην Κέρκυρα. Από εκεί και πέρα επειδή μου άρεσε πάρα πολύ πήγα στη σχολή του Θανάση Μπαξεβάνη γιατί ήθελα να ξέρω τι σκοινί ήταν αυτό που μου έλεγαν να τραβήξω στον αγώνα. Τελείωσα τη σχολή και ύστερα γνώρισα την ομάδα του Optimum με τον Περικλή Λιβά και τον Νίκο Λάζο, και βρέθηκα στην οικογένεια του αθλήματος», λέει στο kathimerini.gr η ιστιοπλόος.

Aegean 600: Ένα ζευγάρι στα κύματα του Αιγαίου-1

Σε έναν αγώνα 600 ναυτικών μιλίων, χωρίς στάση, οι απαιτήσεις και οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές. «Εγώ δεν έχω τέτοια εμπειρία από τόσους μεγάλους αγώνες, ούτε από double handed. Είναι δύο προκλήσεις. Βέβαια, θεωρώ ότι μεγαλύτερη πρόκληση είναι για τον Γεράσιμο, ο οποίος καλείται να εμπιστευτεί έναν άνθρωπο που έχει μόνο έξι χρόνια στην ιστιοπλοΐα, και να στηρίξει τη ζωή του σε έναν τέτοιο άνθρωπο. Το συν για εμένα είναι ότι αυτό το σκάφος το αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλή για μεγάλο αγώνα. Επίσης, έχουμε προπονηθεί αρκετά. Όταν έκανα πρωταθλητισμό στην ενόργανη κάναμε πολλές ώρες προπόνηση, και ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι είναι αρκετές. Όμως σε αυτή την περίπτωση θεωρώ ότι έχουμε πάει καλά με τις προπονήσεις μας, και είπαμε να το προσπαθήσουμε. Εάν δεν δοκιμάσεις δεν ξέρεις εάν μπορείς να τα καταφέρεις», υπογραμμίζει η Εύη Δελίδου.

Aegean 600: Ένα ζευγάρι στα κύματα του Αιγαίου-2

Ο Γεράσιμος Πετράτος άρχισε ιστιοπλοΐα όταν ήταν φοιτητής. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Έχω τρέξει σε διάφορους αγώνες. Στην αρχή όλοι μου φαίνονταν δύσκολοι. Θυμάμαι το πρώτο μου Ράλλυ Αιγαίου. Είχαμε πέσει και σε κακό καιρό, και ένιωθα ότι συμμετείχα σε κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό σιγά σιγά έγινε συνήθεια. Πήρα μέρος σε πιο μεγάλους αγώνες, με αποκορύφωμα τις δύο συμμετοχές στις διοργανώσεις της Μάλτας των 600 ν.μ. Όταν ακούσαμε για αυτό τον μεγάλο αγώνα με διεθνείς συμμετοχές στην Ελλάδα αποτελούσε πρόκληση. Αυτό το σκάφος είναι κατασκευασμένο για λίγο πλήρωμα και για αγώνες ανοικτής θαλάσσης. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος, και, μάλιστα, double handed. Θα είναι από τα πιο μικρά σκάφη του αγώνα. Το πρόγραμμά μας πάνω στο σκάφος θα είναι σχετικά αυστηρό πρόγραμμα με αρκετό χρόνο για ξεκούραση. Αυτό πρέπει να συμβεί από την αρχή γιατί εάν, στη συνέχεια, δυσκολέψουν οι συνθήκες πρέπει να έχεις αποθέματα ενέργειας. Θα είμαστε και οι δύο πάνω, μετά ο ένας ξεκούραση κλπ. Πρέπει να τρώμε σταθερά. Να πίνουμε νερό να μην ξεχνιόμαστε», μας λέει ο Γεράσιμος Πετράτος και η Εύη προσθέτει: «Πρέπει να προσέχει ο ένας τον άλλο ότι πίνει νερό και ότι τρώει πολλές φορές διότι ξεχνιέσαι όταν είναι δύσκολες οι καιρικές συνθήκες. Εάν πάθει ο ένας μία αφυδάτωση τότε έχει και ο άλλος πρόβλημα. Οπότε το «σωσίβιο» σου και τα μάτια σου είναι ο άλλος».

Aegean 600: Ένα ζευγάρι στα κύματα του Αιγαίου-3

Δύο άνθρωποι σε ένα αγωνιστικό σκάφος επί σχεδόν έξι μέρες. Ποια όμως είναι η τακτική σε έναν τέτοιο αγώνα; «Πρέπει να κρατάμε το πρόγραμμά μας σταθερά, να παίρνουμε ενέργεια συνέχεια, να πίνουμε νερό, ηλεκτρολύτες  κλπ. Σε ότι αφορά την τροφή έχουμε μαζί μας πράγματα που μπορούν να διατηρηθούν. Σε ένα αγωνιστικό σκάφος δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσουμε τρόφιμα. Οπότε αναγκαστικά επιλέγουμε κονσέρβες, αφυδατωμένα τρόφιμα, μπάρες, αποξηραμένα φρούτα, κριτσίνια κλπ. Οτιδήποτε μπορείς να τα καταναλώνεις συχνά και με εύκολο τρόπο ώστε να διατηρείς ψηλά τα επίπεδα ενέργειας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ιστιοπλοϊκή ομάδα του Optimum, και, ιδιαίτερα, τους Περικλή Λιβά και Νίκο Λάζο για τη βοήθεια καθώς και τους υποστηρικτές μας «Nautilus», «Quantum» και «Eviol» μας λένε οι ιστιοπλόοι.

Το σκάφος των ΠετράτουΔελίδου λέγεται «Aether», δηλαδή αιθέρας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο αιθέρας ήταν ο αέρας που ανάπνεαν οι θεοί. Θεοί όμως νιώθουν και οι ΔελίδουΠετράτος όταν βρίσκονται στo σκάφος τους. Κι όσο για τη… λαϊκή θεωρία που λέει ότι ένα ζευγάρι για να δει εάν ταιριάζει πρέπει να ταξιδέψει με ιστιοφόρο, η Εύη απαντάει γελώντας: «Εμείς πρέπει να δούμε εάν ταιριάζουμε εάν μας πάρουν το σκάφος».   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή