ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

AEGEAN 600: Οι Κυκλάδες εντυπωσίασαν τους ιστιοπλόους

Οι ασθενείς άνεμοι δυσκόλεψαν τους ιστιοπλόους στην πλεύση προς Σαντορίνη. Όταν όμως οι αγωνιζόμενοι αντίκρισαν την μοναδική ομορφιά στην Καλντέρα, αποζημιώθηκαν για την ταλαιπωρία.

AEGEAN 600: Οι Κυκλάδες εντυπωσίασαν τους ιστιοπλόους

Συναγωνισμός, μαγικά ηλιοβασιλέματα, ανατολές και η πανέμορφη Σαντορίνη συνθέτουν το παζλ του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα «AEGEAN 600», που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Αττικής. Τα μεγάλα σκάφη έχουν ξεχωρίσει από τον υπόλοιπο στόλο και το κάθε πλήρωμα εργάζεται με όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να πετύχει τον δικό του άθλο σε αυτή την υπερμαραθώνια ιστιοδρομία. 

Ο θεός των Ανέμων θέλησε από την αρχή να παίξει… παιχνίδια με τους ιστιοπλόους. Οι ασθενείς άνεμοι, που… άφησε να βγουν από τον ασκό του, δυσκόλεψαν τους ιστιοπλόους στην πλεύση προς Σαντορίνη. Όταν όμως οι αγωνιζόμενοι αντίκρισαν την μοναδική ομορφιά στην Καλντέρα, αποζημιώθηκαν για την ταλαιπωρία. Ο στόλος πέρασε ανάμεσα από το θαλάσσιο πέρασμα που έχει διαμορφωθεί από την έκρηξη του ηφαιστείου και οι εντυπωσιακές εικόνες από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των πληρωμάτων «ταξίδεψαν» σε όλο τον κόσμο.  

AEGEAN 600: Οι Κυκλάδες εντυπωσίασαν τους ιστιοπλόους-1

Τα τέσσερα μεγάλα σκάφη «ξεγλίστρησαν» από τον υπόλοιπο στόλο και κατευθύνθηκαν για το επόμενο μεγάλο μπράτσο προς το νοτιοδυτικό άκρο της Κάσου, με μέτριους μεταβλητούς ανέμους. Πρόκειται για το «Atalanta ΙΙ», το «Άκρον Άωτον», το «Optimum 3 – Samos Steamship» και το «Hagar V».  

Το ιταλικό «Atalanta ΙΙ», του μεγαλοεπιχειρηματία Κάρλο Αλεσάντρο Πούρι Νέγκρι, προπορεύεται στον αγώνα, σε ότι αφορά την κλάση IRC και Line Honours . Πρόκειται για ένα σκάφος με διακρίσεις σε κορυφαίους διεθνείς αγώνες, όπως Rolex Middle Sea Race κλπ. Στο τιμόνι του βρίσκεται ο Φραντσέσκο ντε Άντζελις, ένα από τα καλύτερα τιμόνια στον κόσμο, με συμμετοχές και διακρίσεις σε America’s Cup, ενώ από παγκόσμια πρωταθλήματα διαφόρων κατηγοριών έχει έξι χρυσά, τρία ασημένια και ένα χάλκινο. Ο Ντε Άντζελις είναι η δεύτερη φορά που αγωνίζεται σε ελληνικά νερά. Το 2008 είχε πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ORCi, που είχε διοργανώσει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με συνεργάτη τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, και μάλιστα είχε αναδειχθεί νικητής με το σκάφος «Libertine». 

AEGEAN 600: Οι Κυκλάδες εντυπωσίασαν τους ιστιοπλόους-2

Το ελληνικό «Άκρον Άωτον» (κυβερνήτης Ιωάννης Μπάρκας) είναι ένα τριμαράν Orma 60 με μία νεανική ομάδα που θέλει να γευτεί τις αγωνιστικές χαρές του Αιγαίου. Πρόκειται για ένα σκάφος πρωτόγνωρο για την ελληνική αγωνιστική ιστιοπλοΐα, το οποίο χρειάζεται ειδικές γνώσεις και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η συγκεκριμένη συμμετοχή «ανοίγει τον δρόμο» για παρόμοιου τύπου σκάφη καθώς δείχνει ότι το, γεμάτο νησιά και βραχονησίδες, Αιγαίο μπορεί να «υποδεχτεί» σε αγωνιστική ιστιοπλοΐα και αυτή την κλάση. Το «Άκρον Άωτον» βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο Line Honours. 

AEGEAN 600: Οι Κυκλάδες εντυπωσίασαν τους ιστιοπλόους-3

Το «Optimum 3 – Samos Steamship», των Περικλή Λιβά και Νίκου Λάζου, με κυβερνήτες τους πρωταθλητές στα Laser Χάρης Μαυρογεώργη και Βαγγέλη Νικολόπουλο, την πρωταθλήτρια των Laser, με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Άννα Αγραφιώτη και του διακεκριμένο αθλητή των Laser Φάνη Δαλέζιο, είναι πρώτο στην κατηγορία ORC, και δεύτερο στα IRC. Πρόκειται για ένα ιστιοφόρο με έμπειρο πλήρωμα που έχει πρωταγωνιστήσει στον αγώνα 600 ν.μ. της Μάλτας αλλά και σε πολλές διοργανώσεις του Ράλλυ Αιγαίου. 

Τέταρτο είναι το 65άρι «HAGAR V», ένα σκάφος που έχει διακριθεί σε πολλούς αγώνες στην Αδριατική Θάλασσα ενώ έχει πάρει μέρος και σε διοργανώσεις 600 ν.μ. Κυβερνήτης του είναι ο έμπειρος Άλντο Σκουντέρι και ιδιοκτήτης ο Γκρέγκορ Στιμπφλ. 

AEGEAN 600: Οι Κυκλάδες εντυπωσίασαν τους ιστιοπλόους-4

Τα ιστιοφόρα στη διαδρομή προς τη Ρόδο βρήκαν βόρειους – βορειανατολικούς ανέμους. Όταν ο στόλος έφτασε στο «νησί των Ιπποτών» οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πανέμορφη Λίνδο, γενέτειρα του Κλεόβουλου ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας αλλά και του στωικού φιλοσόφου Παναίτιου.  

Μετά τη Ρόδο, ο Αίολος αναμένεται να… δοκιμάσει τις ικανότητες των πληρωμάτων. Θα στείλει το μελτέμι, που, εξαιτίας της ζέστης, δεν είχε εφέτος εμφανιστεί. Οι αγωνιζόμενοι αναμένεται να ζήσουν πρωτόγνωρες στιγμές, και ειδικά οι ξένες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν για πρώτη φορά στις ιδιαιτερότητες του αιγαιοπελαγίτικου μελτεμιού . Μέσα στις επόμενες ώρες τα σκάφη θα περιπλεύσουν τις Νίσυρο, Κω, Κάλυμνο, Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι. 

Η «Καθημερινή» είναι χορηγός επικοινωνίας του αγώνα.

Τελευταίες ειδήσεις