Ολυμπιακοί Αγώνες: Οριστικά χωρίς κόσμο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οριστικά χωρίς κόσμο

Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης το Τόκιο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνες χωρίς… φωνή θα είναι οι Ολυμπιακοί του Τόκιο, καθώς οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην υπάρχουν θεατές στις εξέδρες. Η διοργανώτρια πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης εξαιτίας της υποτροπής που εμφανίζει η πανδημία στην Ιαπωνία. Ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Ταμάγιο Μαρουκάβα άφησε… ανοικτό παράθυρο για θεατές σε περιοχές που δεν βρίσκονται σε καραντίνα.

«Στο Τόκιο δεν θα υπάρχουν θεατές. Για τις άλλες περιοχές θα συζητήσουμε», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνεδρίαση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος βρίσκεται στο Τόκιο, με εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής και κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Λυπάμαι για τους κατοίκους της χώρας που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν αυτή τη διοργάνωση», τόνισε η πρόεδρος του Τόκιο 2020 Σέικο Χασιμότο. Από την καραντίνα δεν… γλίτωσε ούτε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ο οποίος θα μείνει για τρεις ημέρες στο ξενοδοχείο του και ύστερα θα μπορέσει να επισκεφθεί το Ολυμπιακό Χωριό.

Η απόφαση για τη μη παρουσία θεατών στις εξέδρες αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για τη διοργανώτρια χώρα και το κόστος θα το επωμιστεί ο ιαπωνικός λαός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα από τα εισιτήρια θα ξεπερνούσαν τα 675.000 ευρώ. Το επίσημο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 13 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων, το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη θα κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα υπερβεί τα 25 δισεκατομμύρια.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού εμφανίζει μεγάλη αύξηση στο Τόκιο τις τελευταίες ημέρες, εν μέρει εξαιτίας της επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα». 

Στην Ιαπωνία έχει εμβολιαστεί μόνο το 15,2% του πληθυσμού της χώρας. Τα καθημερινά κρούσματα στο Τόκιο αναμένεται να φθάσουν τα 1.000 την ημέρα μέσα στον Ιούλιο και να ξεπεράσουν τα 2.000 τον Αύγουστο, απειλώντας την πρωτεύουσα με ελλείψεις κλινών εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με πρόβλεψη του καθηγητή Γιούκι Φουρούσε του Πανεπιστημίου του Κιότο. Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 14.900 θάνατοι από COVID και 810.000 κρούσματα. Στο Τόκιο, τις τελευταίες ημέρες τα καθημερινά θετικά περιστατικά υπερβαίνουν τα 800. 

Πρόβλημα με τα κοντάρια

Χώρο σε αεροπορική εταιρεία για τα κοντάρια των επικοντιστών ψάχνει να βρει η ομοσπονδία του στίβου. Οι πληροφορίες θέλουν τον ΣΕΓΑΣ να μην έχει ολοκληρώσει τις κρατήσεις των εισιτηρίων της αποστολής για το Τόκιο, που οφείλεται, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Σωτήρη Κυρανάκο, στα κοντάρια. «Περιμένουμε η αεροπορική εταιρεία να μας επιβεβαιώσει για τα κοντάρια ώστε οι αθλητές να ταξιδέψουν με αυτά. Θέλουμε να ταξιδέψουν με τη λιγότερη ταλαιπωρία. Πιστεύω ότι το θέμα θα λυθεί», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Κυρανάκος. Η ΕΟΕ από τις 11 Μαΐου έχει ενημερώσει όλες τις ομοσπονδίες ότι θα τους διαθέσει για κάθε αθλητή ή συνοδό το ποσό των 990 ευρώ.    

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή