Ολυμπιακοί Αγώνες: Λεπτές ισορροπίες στο Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Λεπτές ισορροπίες στο Τόκιο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορία πριν ακόμα διεξαχθούν έχουν γράψει οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Ο νέος κορωνοϊός έγινε αιτία να αναβληθούν για ένα χρόνο, έφερε δεκάδες περιορισμούς και η κορυφαία αθλητική διοργάνωση έχει εξελιχθεί σε… μισητό εχθρό για το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της Ιαπωνίας. Η Φλόγα θα ανάψει στις 24 Ιουλίου και θα φωτίσει άδεια στάδια, περιορισμούς, «λουκέτα», ανθρώπους που θα βλέπουν τους άλλους ανθρώπους ως πιθανούς φορείς του ιού και μια ιαπωνική οικονομία που έκανε… χαρακίρι προκειμένου να σώσει την υπερηφάνεια της χώρας.  

Η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής για άδεια στάδια αποτέλεσε το… κερασάκι στην τούρτα. Η αρχική απόφαση ανέφερε ότι ένα ποσοστό Ιαπώνων θα μπορούσε να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση για την οποία έγιναν χορηγοί οι φορολογούμενοι πολίτες της χώρας. Η αύξηση όμως των θετικών περιστατικών COVID-19 δεν επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο. Το ποσοστό των εμβολιασμένων Ιαπώνων μετά βίας ξεπερνάει το 15% και ο επιθετικός τρόπος εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» τρομοκράτησε τις Αρχές.  

Στη διοργανώτρια χώρα ήδη βρίσκονται αρκετοί αθλητές και αθλήτριες από διάφορες χώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και Ελληνες κωπηλάτες και ιστιοπλόοι.

Οταν ένας αθλητής φθάνει σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας, πρέπει να κάνει… πρωταθλητισμό στην υπομονή. Η γραφειοκρατική διαδικασία είναι μεγάλη και, παρόλο που ταξιδεύει με αρνητικό μοριακό τεστ, θα πρέπει να υποβληθεί σε νέο και να περιμένει αρκετές ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Τουλάχιστον τρεις ξένοι αθλητές βρέθηκαν θετικοί και μπήκαν σε καραντίνα.  

Στην Ιαπωνία, εκτός από τις αθλητικές αποστολές, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν μόνο μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αξιωματούχοι χωρών και δημοσιογράφοι. Κατά την είσοδό τους στη χώρα, εκτός από τα μοριακά τεστ, θα πρέπει να κατεβάσουν στο κινητό τους εφαρμογές όπου θα αναφέρουν κάθε μέρα την κατάσταση της υγείας τους, τις συναντήσεις που είχαν κ.λπ., ενώ τα μόνα σημεία που θα επιτρέπεται να πάνε θα είναι το, εγκεκριμένο από τους διοργανωτές και τη ΔΟΕ, ξενοδοχείο και τα στάδια.  

Αντίστοιχοι περιορισμοί θα υπάρχουν και στους αθλητές. Ακόμη και στο Ολυμπιακό Χωριό, οι ημέρες διαμονής θα είναι περιορισμένες, όπως και οι ώρες παραμονής σε κοινόχρηστους χώρους. Το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι ιδιαίτερα αυστηρό και θα περιλαμβάνει πολλά τεστ. Αθλητής που θα βρεθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί, ακόμα κι αν έχει προκριθεί σε τελικό.  

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μείνουν στην Ιστορία ως οι Αγώνες της COVID-19, των περιορισμών, της σιωπής, της φούσκας. Η Ιστορία θα αποφασίσει εάν θα τους προσθέσει στις δύσκολες περιόδους της «Xώρας των Χρυσανθέμων». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή