Η Αγγλία χάνει ένα Μουντιάλ

Η Αγγλία χάνει ένα Μουντιάλ

Τα όσα έγιναν στον τελικό απομακρύνουν την ανάληψη της διοργάνωσης του ’30

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από το Euro, η Αγγλία ίσως έχασε την Κυριακή και την ευκαιρία να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, μετά τα καμώματα των οπαδών της αλλά και τα οργανωτικά προβλήματα στο Γουέμπλεϊ.

Η Αγγλία επιθυμεί μαζί με την Ιρλανδία να διοργανώσει το Μουντιάλ του Ιωβηλαίου, αλλά αυτό φαντάζει αδύνατο μετά τα σφοδρά επεισόδια την ημέρα του τελικού στο Λονδίνο και αλλού, αλλά κυρίως μετά την κατάσταση που επικράτησε στο γήπεδο, στις εξέδρες του και γύρω από αυτό. Δεκάδες οπαδοί εισέβαλαν χωρίς εισιτήριο, χτύπησαν αστυνομικούς, ενώ λέγεται ότι κάποιοι υπάλληλοι ασφαλείας δωροδοκήθηκαν «για να κάνουν τα στραβά μάτια».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για μικρή μάζα χούλιγκαν που θα απομονωθεί και ανέφερε ότι η διεκδίκηση του τουρνουά συνεχίζεται. Ομως «όλα αυτά έσβησαν κάθε ελπίδα διεκδίκησης», λέει ο Χένρι Γουίντερ, αρχισυντάκτης για το ποδόσφαιρο στους Times.

Πρόβλημα αποτελεί και η ρατσιστική συμπεριφορά κάποιων οπαδών, με πολλές αποδοκιμασίες στους παίκτες της Αγγλίας όταν εκείνοι γονάτιζαν σε όλο το τουρνουά πριν από κάθε αγώνα, συν τις αποδοκιμασίες στους εθνικούς ύμνους των αντιπάλων.

Μολαταύτα, η σιωπηρή πλειοψηφία των Αγγλων καταφέρνει με τον τρόπο της να ακουστεί, προστατεύοντας τουλάχιστον αυτούς που κάποιοι συμπατριώτες τους θέλησαν να καταστήσουν αποδιοπομπαίους τράγους, όπως τον Μάρκους Ράμσφορντ, για την απώλεια ενός πέναλτι στον τελικό. Η τοιχογραφία του στο Γουίτινγκτον του Μάντσεστερ, που κάποιοι βανδάλισαν αμέσως μετά τον τελικό, «αποκαταστάθηκε» χάρη στο… βουνό από σημαίες, κάρτες, λουλούδια και άλλα αντικείμενα που ως ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης τοποθέτησαν εκεί οι θαυμαστές του.

«Το πέναλτι που εκτέλεσα δεν ήταν καλό, έπρεπε να το είχα βάλει και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Ωστόσο ποτέ δεν θα απολογηθώ για το ποιος είμαι και από πού προέρχομαι! Δεν έχω αισθανθεί πιο περήφανος από τη στιγμή που έχοντας τα τρία λιοντάρια στη φανέλα έβλεπα την οικογένειά μου να με επευφημεί σε ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων», είπε ο Ράμσφορντ με αφοπλιστικό τρόπο. Με αυτήν τη νοοτροπία, ίσως δεν έχουν χαθεί όλα για τη διεκδίκηση του 2030…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή