Ολυμπιακοί Αγώνες: Επίσημη έναρξη σήμερα στο Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Επίσημη έναρξη σήμερα στο Τόκιο

Οι Αννα Κορακάκη και Λευτέρης Πετρούνιας θα ηγηθούν της παρέλασης των αθλητών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαιοφόρους τους Αννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια θα αρχίσει σήμερα (14.00) η παρέλαση των αθλητών, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Μία έναρξη που, για τα ελληνικά χρώματα, θα έχει πραγματοποιηθεί, περίπου 11 ώρες νωρίτερα με τις συμμετοχές των Στέφανου Ντούσκου και Αννέτας Κυρίδου στους προκριματικούς της κωπηλασίας και της Ευαγγελίας Ψάρρα στην τοξοβολία. Στο μέτωπο της πανδημίας ο κορωνοϊός έχει… πλησιάσει και την ελληνική αποστολή καθώς υπήρξαν θετικά κρούσματα στο περιβάλλον όπου κινούνται. 

Η τελετή έναρξης δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις προγενέστερες. Μόνο 950 θεατές εκ των οποίων οι 15 θα είναι ηγέτες χωρών. Μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από την εκδήλωση, ο διευθυντής Κεντάρο Κομπαγιάσι απολύθηκε διότι τη δεκαετία του 1990 είχε αστειευτεί σε παράσταση για το Ολοκαύτωμα. 
Μέσα από την τελετή οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να εκφράσουν την «ευγνωμοσύνη» και τον «θαυμασμό» για τον κόσμο του αθλητισμού αλλά και για όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την καταπολέμηση της πανδημίας. Θα υπάρξουν αναφορές στο τσουνάμι του 2011 που οδήγησε στην πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα, στον πολιτισμό και στην ιστορία της Ιαπωνίας και στις καθολικές αξίες του αθλητισμού. Την τελετή θα παρακολουθήσει και ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Επίσημη έναρξη σήμερα στο Τόκιο-1
Η τελετή έναρξης στην ιαπωνική πρωτεύουσα δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις προγενέστερες. Μόνο 950 θεατές, εκ των οποίων οι 15 θα είναι ηγέτες χωρών (φωτ. A.P. Photo).

Οι Αννα Κορακάκη και Λευτέρης Πετρούνιας θα ηγηθούν της παρέλασης των αθλητών. Στη συνέχεια, ο Λευτέρης Πετρούνιας θα πρέπει να ξεκουραστεί διότι την επόμενη ημέρα (08.30) θα πάρει μέρος στους προκριματικούς των κρίκων. Αύριο, από τις πρώτες πρωινές ώρες και άλλοι αθλητές μας θα διεκδικήσουν το ολυμπιακό όνειρό τους: 02.30 – 04.30: Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου (δίκωπος, κωπηλασία), 03.00 – 06.45: Παναγιώτης Γκιώνης (πινγκ πονγκ), 05.00 – 12.15: Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (ποδηλασία δρόμου), 05.00 – 14.00: Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη και 13.00 – 15.30: Απόστολος Παπαστάμος (400 μ. μεικτή ατομική) και Αννα Ντουντουνάκη (100 μ. πεταλ.). 

Για τους τενίστες η κλήρωση θεωρείται καλή. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα παίξει στον πρώτο γύρο με τον Γερμανό Φίλιπ Κόλσραϊμπερ και, εάν προκριθεί, με τον νικητή του ζευγαριού Κβον – Τιαφό. Η Μαρία Σάκκαρη θα αντιμετωπίσει την Ανέτ Κονταβέιτ από την Εσθονία και, εάν συνεχίσει, τη νικήτρια της αναμέτρησης Στογιάνοβιτς – Χιμπίνο. Οι δύο τενίστες μας είχαν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί καθώς θα είναι συμπαίκτες στο διπλό μεικτό. 

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος για αθλητές και διοργανωτές είναι η COVID-19. Το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπερβαίνει τα 90. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει και αθλητής από την Αίγυπτο, κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ελληνική αποστολή, διότι η ομάδα της Αιγύπτου βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με την Ελλάδα. 

Στο μεταξύ, οι αθλητές του στίβου, οι οποίοι βρίσκονται για προετοιμασία στο Μισάτο ενημερώθηκαν ότι στην πτήση τους προς το Τόκιο (16/7) ένας επιβαίνων βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Ο επιβάτης καθόταν δύο θέσεις πίσω από αθλητή μας και προπονητή από το βάδην. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα, αλλά ήδη σήμερα οι πρωταθλητές μας διανύουν την 8η ημέρα τους στην Ιαπωνία. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή