Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα «έσπασε» τη σιωπή

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα «έσπασε» τη σιωπή

Οι Αγώνες ξεκίνησαν και επισήμως και το μήνυμα της ελπίδας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή, ιδιαίτερη και διαφορετική ήταν η τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και τον βωμό άναψε η Ναόμι Οσάκα. Η ελληνική αποστολή εισήλθε πρώτη στο στάδιο, με σημαιοφόρους την Αννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια, και ακολούθησε η παρέλαση των υπόλοιπων ομάδων υπό τους ήχους των εμβληματικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και με χρώμα από τα δημοφιλή ιαπωνικά κόμικς (μάνγκα), σε μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εορταστική εάν οι μάσκες δεν έκρυβαν τα χαμόγελα. 

Οι αθλητές, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, χαιρετούσαν ενθουσιασμένοι τις κερκίδες, μόνο που σε αυτές υπήρχαν μερικές εκατοντάδες θεατές. Σε ό,τι αφορά τους επισήμους, παρόντες ήταν 15 ηγέτες ξένων χωρών, ενώ απών ήταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. Ακόμα και βασικοί χορηγοί έμειναν μακριά από την τελετή και απέσυραν τις διαφημίσεις των εταιρειών τους. Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. «Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με τα τόσα ποικίλα και πανανθρώπινα μηνύματα, άρχισαν. Πάμε Ελλάδα, πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης.  «H πανδημία μας ανάγκασε να είμαστε χώρια. Να κρατάμε αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, αλλά σήμερα, οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρίσκεστε, είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα «έσπασε» τη σιωπή-1
Η ελληνική αποστολή εισήλθε πρώτη στο στάδιο, με σημαιοφόρους την Αννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια, και ακολούθησε η παρέλαση των υπολοίπων ομάδων (φωτ. REUTERS). 

Το υγειονομικό πρωτόκολλο ήταν αυστηρό και οι περισσότεροι από τους αθλητές και τις αθλήτριες εισήλθαν με μάσκες στο στάδιο. Οι σημαιοφόροι όμως από το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν ήταν χωρίς μάσκες. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν αποστολές χωρών που δεν επέτρεψαν στους αθλητές τους να πάρουν μέρος στην παρέλαση προκειμένου να τους προστατέψουν. 

Η τεχνολογία έπαιξε βασικό ρόλο στην εκδήλωση και μέσα από εντυπωσιακούς φωτισμούς προσπάθησε να κρύψει τη «γύμνια» στις εξέδρες. Drones, ξύλινα ολυμπιακά δαχτυλίδια από δέντρα που φυτεύτηκαν το 1964, αναφορές στην πανδημία του κορωνοϊού, στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011, και χιλιάδες πυροτεχνήματα έδωσαν χρώμα σε αυτήν τη διαφορετική γιορτή. Εξω από το στάδιο διαδηλωτές με χειρουργικές μάσκες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και ζητούσαν να σταματήσουν. 

Ο ολυμπιακός όρκος που απήγγειλαν οι αθλητές, οι προπονητές και οι κριτές έχει επικαιροποιηθεί από τη ΔΟΕ. Ορκίστηκαν για ισότητα των δύο φύλων, σεβασμό στη διαφορετικότητα και αλληλεγγύη. Πρόκειται για την τρίτη φορά στην ιστορία των σύγχρονων Αγώνων που αλλάζει ο όρκος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας αλλά και για τους αθλητές από το Ισραήλ που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 1972. Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν η νοσοκόμα – πυγμάχος Αρίσα Τσουμπάτα έκανε προπόνηση σε ένα διάδρομο μόνη της, ως φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να δουν τους Αγώνες με φυσική παρουσία. 

Η ολυμπιακή φλόγα έκανε τον γύρο του σταδίου υπό τους ήχους του Μπολερό και η κορυφαία αθλήτρια του τένις Ναόμι Οσάκα άναψε τον εντυπωσιακό βωμό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή