Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο 2020: Citius, Altius, Fortius κόντρα στον κοινό εχθρό

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο 2020: Citius, Altius, Fortius κόντρα στον κοινό εχθρό

Από τη μία χορηγοί και ακριβά συμβόλαια και από την άλλη η πανδημία και ο λαός της Ιαπωνίας

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση καταγράφονται ρεκόρ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο καταγράφηκαν από την αρχή ρεκόρ σε… προβλήματα. Ο κορωνοϊός τύλιξε στα δίχτυα του τη διοργάνωση και μόνο χάρη στην επιμονή των ιθυνόντων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άναψε η Φλόγα στο Στάδιο του Τόκιο. Μια Φλόγα που φώτισε μάσκες, φόβο, και μια χώρα η οποία με αξιοπρέπεια δέχτηκε να κάνει οικονομικό χαρακίρι, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον. 

Τελετή έναρξης

Τα χαμόγελα στα μάτια των αθλητών κατά την παρέλαση στην τελετή έναρξης δεν θύμιζαν σε τίποτα τα χαμόγελα από τις διοργανώσεις του παρελθόντος. Το «Together» που πρόσθεσε φέτος η ΔΟΕ στο Faster, Higher, Stronger (Citius, Altius, Fortius) μοιάζει με ειρωνεία, διότι η COVID-19 επιβάλλει αποστάσεις. Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μείνουν στην Ιστορία ως οι αγώνες του κορωνοϊού, της απομόνωσης, των υγειονομικών πρωτοκόλλων, της σιωπής και, φυσικά, της τηλεόρασης. Η τεχνολογία, με σύμμαχο τη μικρή οθόνη, θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει το ακριβό προϊόν της ΔΟΕ προκειμένου να δικαιολογήσει τον λόγο για τον οποίο διεξάγεται εν μέσω πανδημίας. Εξάλλου, η τηλεόραση και τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους της διεξαγωγής. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της «φούσκας»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα είναι οι αγώνες της «φούσκας». Στη μία θα βρίσκονται οι αθλητές, πολλοί εκ των οποίων «σταρ» με ακριβά συμβόλαια και στην άλλη «φούσκα» αυτοί που έχουν κληθεί και θα κληθούν να πληρώσουν το… μάρμαρο: ο λαός της Ιαπωνίας. Οι δύο… φούσκες δεν επιτρέπεται να ενωθούν και οι κάτοικοι της διοργανώτριας χώρας θα παρακολουθήσουν τους δικούς τους αγώνες σαν να διεξάγονταν σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη.   

Ως… αντίδοτο στις άδειες κερκίδες θα χρησιμοποιηθούν ήχοι από προηγούμενους αγώνες. Η τεχνολογία και τα social media θα προσπαθήσουν να φέρουν τον κόσμο κοντά, αλλά από… μακριά. Ακόμα και ο αριθμός των προφυλακτικών που είθισται να δίνουν οι διοργανωτές στους αθλητές μειώθηκε – και για αυτά που δόθηκαν η σύσταση ήταν να μη χρησιμοποιηθούν. 

Πρωτόκολλα και… κατάρες

Κάθε αθλητής που θα βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό θα αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς. Το ίδιο θα συμβεί εάν αρνηθεί να κάνει το καθημερινό τεστ ή εάν παραβεί κάποιον από τους αυστηρούς κανόνες. 

Οι διοργανωτές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι, ήδη, αφαιρέθηκαν διαπιστεύσεις ανθρώπων που σχετίζονται με τους Αγώνες και αρνήθηκαν να τηρήσουν το πρωτόκολλο.  
Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς θα δούμε προγραμματισμένους αγώνες να μη διεξάγονται εξαιτίας κρουσμάτων, θα δούμε αθλητές να μην πανηγυρίζουν και να φοράνε μόνοι τους τα μετάλλια στον λαιμό τους, θα δούμε νέα αθλήματα, όπως σκέιμπορντ, σερφ, αναρρίχηση και καράτε και θα θαυμάσουμε την ευγένεια και την υπομονή των Ιαπώνων, η πλειονότητα των οποίων ήθελε να ματαιωθεί η αθλητική γιορτή. 

Πολλοί από τους κατοίκους της χώρας πιστεύουν ότι έχει ενεργοποιηθεί η αρχαία κατάρα του Τοκουγκάβα, η οποία για τους προληπτικούς «στοίχειωσε» τόσο τους Αγώνες του 1940 που δεν διεξήχθησαν, όσο και του 1964 που έβλαψαν το περιβάλλον, αλλά και αυτούς του 2021, τους Αγώνες της COVID-19. Εξάλλου η Ιαπωνία είναι η χώρα των μύθων και των θρύλων και η θεωρία ότι τα πνεύματα της αρχαίας δυναστείας εκδικούνται έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί δέχτηκαν με χαμόγελα αυτό το… χαρακίρι. 

Τα βλέμματα πάνω τους 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Μπορεί ανάμεσα στους αγωνιζόμενους να μην υπάρχουν πολλοί μεγάλοι σταρ, αλλά θα είναι οι Αγώνες που αναμένεται να αναδείξουν τους σταρ της επόμενης διοργάνωσης. Οι προβολείς θα είναι στραμμένοι σε κάποιους αθλητές και αθλήτριες που ήδη ξεχωρίζουν, αλλά και σε αυτούς που αναμένεται να ξεχωρίσουν. Ενα από τα μεγαλύτερα «αστέρια» της 32ης ολυμπιακής διοργάνωσης είναι η Σιμόν Μπάιλς. Η Αμερικανίδα γυμνάστρια φιλοδοξεί να κατακτήσει δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό. Μέχρι τώρα αυτό το έχει καταφέρει μόνο η Τσέχα Βέρα Τσασλάβσκα (1964, 1968). Τα δικά της μηνύματα θα στείλει η συμμετοχή της Ναόμι Οσάκα. Η Γιαπωνέζα τενίστρια νίκησε το «τέρας» της κατάθλιψης και τώρα θέλει να χαρίσει στη χώρα της το χρυσό μετάλλιο. Στην κολύμβηση οι «σταρ» ακούνε στα ονόματα Κέιτι Λεντέκι, Αριάρν Τίτμους, Σιμόν Μάνιουελ και Κέιλεμπ Ντρέσερ. Στα 200 μ. στον στίβο ξεχωρίζει ο Νόα Λάιλς και η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις. Πρόσωπο των Αγώνων είναι και η Αλισον Φίλιξ, η οποία παραλίγο να πεθάνει το 2018 ενώ γεννούσε την κόρη της. Με δεκάδες μετάλλια από τα 400 μ. θα προσπαθήσει να προσθέσει στη συλλογή της ακόμη μία ολυμπιακή διάκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή