Πριν από οκτώ ημέρες, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο άναψε η «φλόγα της ελπίδας» για να φωτίσει την 32η ολυμπιακή διοργάνωση. Οκτώ ημέρες μετά, η COVID-19 εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ολυμπιακή επικαιρότητα και προσπαθεί να… επισκιάσει τις προσπάθειες των αθλητών, οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν υπέρβαση των δυνάμεών τους μπροστά σε άδειες εξέδρες. Οσον αφορά την ελληνική αποστολή, μέχρι χθες μπορεί να μην είχε έρθει κάποια μεγάλη διάκριση, αλλά οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους μας πλησίασαν ή και ξεπέρασαν τις δυνατότητές τους.
Η εθνική ομάδα του πόλο από το πρώτο της παιχνίδι έδειξε ότι ταξίδεψε στην Ιαπωνία με στόχο κάτι παραπάνω από την οκτάδα. Ηδη, μετά τη χθεσινή νίκη της επί της Ιαπωνίας με 10-9 (1-1, 4-4, 2-1, 3-3), βρίσκεται μέσα στις οκτώ καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Οι «οικοδεσπότες», με την εκπληκτική άμυνα, αποδείχθηκαν δυνατοί αντίπαλοι και το γκολ της νίκης και των δύο βαθμών ήρθε 32΄΄ πριν από την ολοκλήρωση του αγώνα από τα χέρια του Στέλιου Αργυρόπουλου-Κανακάκη. Αύριο (13.50) το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει τη Ν. Αφρική, η οποία έχασε από την Ουγγαρία με 23-1. Η βαθμολογία του Α΄ ομίλου: Ελλάδα, Ιταλία 5, ΗΠΑ, Ουγγαρία 4, Ιαπωνία, Ν. Αφρική 0.
Η ήττα του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη από δύο πολύ καλούς τενίστες, τον Τζον Πιρς (25ος στο διπλό) και την Ασλεϊ Μπάρτι (1η στην παγκόσμια κατάταξη), με 4-6, 6-4, 6-10 δεν θεωρείται έκπληξη. Αντίθετα, την έκπληξη παραλίγο να πετύχουν οι αθλητές μας, που ισοφάρισαν τα σετ. Οι Αυστραλοί υπερίσχυσαν στο 3ο χάρη στη μεγάλη εμπειρία τους.
Η 5η θέση των Μαρίας Κυρίδου και Χριστίνας Μπούρμπου απογοήτευσε όλους τους Ελληνες φιλάθλους διότι η επίδοση των κοριτσιών στον ημιτελικό έδινε ελπίδες για μετάλλιο. Οι αθλήτριες της κωπηλασίας όμως κουράστηκαν από την υπερπροσπάθεια. Πρόκειται για δύο νέα κορίτσια, 20 και 21 ετών, που στο Τόκιο έβαλαν τις βάσεις για τις επόμενες επιτυχίες.
Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και του Ρίο ο Βύρων Κοκκαλάνης είχε έρθει 6ος και 5ος, αντίστοιχα. Ταξίδεψε στο Τόκιο με στόχο κάτι περισσότερο, αλλά ο αέρας είχε… διαφορετική άποψη. Στην 5η κούρσα των RSX ο άνεμος σταμάτησε και όσοι ιστιοπλόοι βρίσκονταν πίσω, μαζί και ο Κοκκαλάνης, δεν κατάφεραν να τερματίσουν. Μετά την ολοκλήρωση των 12 ιστιοδρομιών ο πρωταθλητής κατετάγη 11ος, με δύο βαθμούς διαφορά από τον 10ο, που μπήκε στην «κούρσα των μεταλλίων». Η 19η θέση της 21χρονης Κατερίνας Δίβαρη θεωρείται ικανοποιητική και η αθλήτρια συνέλεξε εμπειρίες που θα της φανούν χρήσιμες στο μέλλον.
Η μεικτή ομαδική 4×100 (Χρήστου, Μερετσόλιας, Δράκου, Ντουντουνάκη) πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ (3.44.77) και ήρθε 11η.
Η σκιά του κορωνοϊού
Οσοι αθλητές κατάφεραν να φθάσουν, με τις δεδομένες συνθήκες, μέχρι το Τόκιο είναι ήδη νικητές. Η COVID-19 συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα και να δείχνει… κόκκινες κάρτες. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των ΗΠΑ στο επί κοντώ Σαμ Κέντρικς βρέθηκε θετικός και τέθηκε εκτός Αγώνων. Για δύο ώρες καραντίνα μπήκαν 54 μέλη της ομάδας στίβου της Αυστραλίας, καθώς ανάμεσά τους υπήρχαν αθλητές που είχαν βρεθεί κοντά με τον Αμερικανό. Τρεις από αυτούς θεωρήθηκαν στενή επαφή και μπήκαν σε καραντίνα, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τα προγράμματά τους. Οσον αφορά την ελληνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης, υποβάλλεται σε τεστ και, εφόσον βγουν όλα αρνητικά, σήμερα θα μπουν στο ολυμπιακό χωριό.