Η Παρί Σεν Ζερμέν πληρώνει τον Μέσι και με κρυπτονομίσματα

Η Παρί Σεν Ζερμέν πληρώνει τον Μέσι και με κρυπτονομίσματα

Μέρος της αμοιβής του θα είναι σε κρυπτογραφημένες αξίες οπαδών της ομάδας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπαδός των κρυπτονομισμάτων προέκυψε και ο σταρ του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι και πιθανώς θα προσδώσει νέα λάμψη στην αδιαφανή επένδυση που έχει ήδη συνεπάρει, όπως φαίνεται, και αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες. Με τη συναίνεσή του, το πακέτο των αμοιβών του, ή «το πακέτο του καλωσορίσματος», όπως το χαρακτήρισε η νέα του ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν, περιλαμβάνει ένα τμήμα σε κρυπτογραφημένες αξίες οπαδών της ομάδας, τις λεγόμενες fan tokens. Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον διεθνή Τύπο, ο 34χρονος Αργεντίνος θα λάβει συνολικά πακέτο αμοιβών ύψους 25 έως 30 εκατ. ευρώ. Η Παρί Σεν Ζερμέν απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει τι μερίδα αυτών των αμοιβών θα αντιπροσωπεύουν οι κρυπτογραφημένες αξίες. Αρκέστηκε μόνο να δηλώσει πως θα είναι «σημαντικό τμήμα».

Τα fan tokens δεν είναι παρά ένα είδος κρυπτονομισμάτων που υιοθετούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες για τους φανατικούς οπαδούς τους, καθώς δίνουν στους κατόχους τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες για αποφάσεις σχετικές με τις ομάδες τους, αν και ως επί το πλείστον για επουσιώδη θέματα. Ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές ομάδες που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν τα δικά τους κρυπτογραφημένα νομίσματα είναι η Mάντσεστερ Σίτι της αγγλικής Premier League και η ιταλική Mίλαν. Σε ό,τι αφορά τη μέχρι προ ολίγων ημερών ομάδα του Μέσι, την Μπαρτσελόνα, έχει προηγηθεί καθώς έχει παρουσιάσει το δικό της token τον περασμένο μήνα. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό τα κρυπτογραφημένα νομίσματα ως νέα πηγή εσόδων. Σύμφωνα με στοιχεία της Socios.com, της εταιρείας που σχεδίασε τα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν και των άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων, έχουν πράγματι αποτελέσει πηγή σημαντικών εσόδων για τις ομάδες, που έχουν αντλήσει σχεδόν 200 εκατ. δολάρια μέσα στο έτος.

Ειδικότερα, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει ήδη συγκεντρώσει κάποια έσοδα μέσω της συμφωνίας με τον Μέσι. Οπως ακριβώς το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, τα fan tokens αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα ειδικά χρηματιστήρια κρυπτογραφημένων αξιών. Σαν και τα άλλα κρυπτονομίσματα, παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις στις αξίες τους και έχουν εξωθήσει τις ρυθμιστικές αρχές να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ψηφιακοί τίτλοι.

Οπως, πάντως, επιβεβαιώνει και η περίπτωση του Μέσι, οι κρυπτογραφημένες αξίες εξακολουθούν να γοητεύουν προβεβλημένους επιχειρηματίες και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του θεάματος όπως, για παράδειγμα, ο Ελον Μασκ, ιδρυτής και επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων Tesla, ο δημιουργός του Τwitter, Τζακ Ντόρσεϊ, και ο ράπερ Jay-Z, οι οποίοι έχουν δημοσίως εκφράσει την υποστήριξή τους στο bitcoin και έχουν τοποθετήσει χρήματά τους σε αυτό. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Παρί Σεν Ζερμέν, έχει αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών στο κρυπτονόμισμά της από τη στιγμή που διέρρευσε η είδηση ότι ο Μέσι εντάχθηκε στην ομάδα. Οι συναλλαγές υπερέβησαν το 1,2 δισ. δολάρια εν αναμονή της άφιξής του. Οσο φημολογείτο η μεταγραφή του στην ομάδα, η τιμή του fan token της Παρί Σεν Ζερμέν εκτοξευόταν σημειώνοντας συνολική άνοδο πάνω από 130% και φτάνοντας τα 60 δολάρια μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Στη συνέχεια υποχώρησε κατά 10% και κυμαίνεται περίπου στα 40 δολάρια σύμφωνα με την CoinMarkeCap, ιστοσελίδα πληροφοριών για τα κρυπτονομίσματα. Η συνολική κεφαλαιοποίησή του αγγίζει τα 52 εκατ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις του έφτασαν τα 30 εκατ. ευρώ, ένα τμήμα των οποίων, άγνωστο όμως πόσο ακριβώς, κατέληξε στα ταμεία της ομάδας. Πηγή προσκείμενη στο θέμα εκτιμά πως το επίμαχο ποσό ανέρχεται τουλάχιστον σε 15 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή