Ποδόσφαιρο: Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο των διαβατηρίων στην Κύπρο

Ποδόσφαιρο: Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο των διαβατηρίων στην Κύπρο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκτάσεις και στο ποδόσφαιρο έχει το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» που συγκλόνισε το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο την περασμένη χρονιά. Η άκρη του κουβαριού άρχισε να ξετυλίγεται τον Οκτώβριο του 2020 μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «The Cyprus Papers Undercover», η οποία, εκτός από την παραίτηση των πολιτικών προσώπων, προκάλεσε και την κατάργηση του προγράμματος που εξασφάλιζε με παράνομο τρόπο κυπριακά (άρα κοινοτικά) διαβατήρια σε αμφιλεγόμενους ξένους «επενδυτές».  

Η συνέχεια δόθηκε πριν από λίγες ημέρες πάλι με ένα ντοκιμαντέρ, που αποκαλύπτει ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω της αγοράς αγγλικών ομάδων από ξένους πολυεκατομμυριούχους, αφού πρώτα εξασφάλιζαν παράνομα κοινοτικό διαβατήριο μέσω Κύπρου. Το ντοκιμαντέρ τιτλοφορείται «The Men Who Sell Football» και, μέσω κρυφής κάμερας, αποκαλύπτει τη δράση του κυκλώματος που δρα στην Αγγλία και στην Κύπρο.  

Το θέμα του θυμίζει αστυνομική ταινία: ένας υπό κάλυψη ρεπόρτερ του Aλ Τζαζίρα υποδύεται τον εκπρόσωπο Κινέζου πολυεκατομμυριούχου που έχει εις βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις και δεν μπορεί να εμπλακεί νόμιμα με το ποδόσφαιρο. Ο ρεπόρτερ προσεγγίζει έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο που ειδικεύεται σε θέματα offshore εταιρειών και έναν πρώην ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ, ζητώντας να τον καθοδηγήσουν για την αγορά μιας αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας για λογαριασμό του Κινέζου «επενδυτή».  

«Αγκάθι» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες είναι η έλλειψη κοινοτικού διαβατηρίου, αλλά η λύση είναι έτοιμη: οι δύο μεσολαβητές εξηγούν στον ενδιαφερόμενο ότι μπορούν να το εξασφαλίσουν μέσω Κύπρου, με το αντίστοιχο (παραφουσκωμένο φυσικά) αντίτιμο, κάνοντας σαφείς αναφορές στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πέρυσι. 

Η συνέχεια του ντοκιμαντέρ είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική, με αναφορές σε περιπτώσεις παράνομης έκδοσης κυπριακού διαβατηρίου σε Ρώσους, Ινδούς, Ουκρανούς και Νιγηριανούς μεγιστάνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία εξ αυτών των περιπτώσεων έχει άμεση εμπλοκή Κύπριου υπουργού, ο οποίος φέρεται να ταξίδεψε στην Αγγλία ειδικά και μόνο για να υπογράψει έγγραφα για την έκδοση κυπριακού διαβατηρίου σε Ρώσο μεγιστάνα ο οποίος κατεζητείτο από την Ιντερπόλ και δεν μπορούσε να ταξιδέψει στη Μεγαλόνησο. Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις για την εμπλοκή υπουργού στο παράνομο κύκλωμα, η αποκάλυψη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο και νέους τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή