Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στα Χανιά

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στα Χανιά

Με έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κολυμβητήριο Χανίων, στη Νέα Χώρα. Ένα κολυμβητήριο στο οποίο μυήθηκαν στον υγρό στίβο πολλές από τις δόξες του ελληνικού αθλητισμού, στα αθλήματα του πόλο, της κολύμβησης αλλά και της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Ένα κολυμβητήριο που κατασκευάστηκε το 1964 και οι εγκαταστάσεις μοιάζουν σα να έχουν μείνει σε εκείνη την εποχή.

Μέσα στους επόμενους μήνες όμως αναμένεται να υπάρξει εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων καθώς από τη νέα διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων θα υπογραφεί με τον ΟΑΚ η Προγραμματική Σύμβαση για τις Μελέτες Ανακατασκευής του. Επίσης, τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και γενικότερα στον νομό θα δρομολογηθούν έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με στόχο την αθλητική αναβάθμιση ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε σε δύο διεθνείς διοργανώσεις που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή.  

Η επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στο Κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα σηματοδότησε την επίσπευση των εργασιών και των διαδικασιών, που αφορούν στην πλήρη αναβάθμιση/ανακατασκευή του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου προκειμένου να καταστεί σύγχρονο και ασφαλές καθώς η σημερινή του κατάσταση, όπως δήλωσαν στο kathimerini.gr, και Έλληνες πρωταθλητές είναι «θλιβερή».

«Βλέπω την κατάσταση του κολυμβητηρίου και με πιάνει θλίψη. Πολλά παιδιά δεν έχουν που να πάνε για να αθληθούν και έτσι καταλήγουν αλλού. Εάν εμείς, με αυτή την επιτυχία από το Τόκιο, γίνουμε αιτία για να κατασκευαστεί ένα κολυμβητήριο, ένα στάδιο, τότε θα είμαστε πραγματικά υπερήφανοι», δήλωσε στο kathimerini.gr ο Δημήτρης Σκουμπάκης, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. 

Την Πέμπτη το μεσημέρι, ο υφυπουργός Αθλητισμού, μαζί με τους βουλευτές Βασίλη Διγαλάκη και Μανούσου Βολουδάκη, συναντήθηκαν με τη νέα διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων και τον Πρόεδρο, Παναγιώτη Σβουράκη, και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Λευτέρη Κοπάση, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Άρη Παπαδογιάννη και το συμβούλιο του ΟΑΚ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκε η πρόοδος των Έργων του Κολυμβητηρίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καθαίρεση στεγάστρων και αποκατάσταση περιμετρικών τοιχίων οπλισμένου σκυροδέματος των δύο βοηθητικών κολυμβητικών δεξαμενών καθώς και τοποθέτηση τεσσάρων ιστών φωτισμού», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Επίσης θα υπάρξει παροχή από τον ΟΑΚ «Υπηρεσιών Τεχνικών Συμβούλων για την προετοιμασία της επισκευής και της αναβάθμισης του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων», προϋπολογισμού 248.000 ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού και θα υλοποιηθεί άμεσα με υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, έπειτα και από απόφαση του ΔΣ του ΟΑΚ. 

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στα Χανιά-1

«Καμία άλλη χρονοτριβή στην υλοποίηση της πλήρους αναβάθμισης του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Το ΕΑΚ Χανίων για το 2021 θα έχει αυξημένη τακτική χρηματοδότηση για το 2021, ύψους 1.050.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Αυγενάκη στα Χανιά εξετάστηκαν και τρία έργα που αφορούν το Εθνικό Στάδιο. Πρόκειται για εργασίες επισκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, ύψους 200.000 ευρώ, έργο που ολοκληρώθηκε και παρελήφθη από την Επιτροπή παραλαβής στις 15/07/2021, η κατασκευή ενός νέου διαδρόμου προθέρμανσης (84.000 ευρώ), όπου προέκυψε ο Ανάδοχος και υπογράφεται η απόφαση κατακύρωσης για να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς και η ενεργειακή Αναβάθμιση Ηλεκτροφωτισμού Εθνικού Σταδίου «Έλενας Βενιζέλου» (750.000 ευρώ), όπου και εδώ έχει προκύψει Ανάδοχος και άμεσα υπογράφεται η σύμβαση υλοποίησής του.

Για την ευρύτερη περιοχή των Χανίων έχουν δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί έργα όπως η αποπεράτωση κλειστού γυμναστηρίου με κτίριο γραφείων – αποδυτηρίων στο Δήμο Κισσάμου (2.100.000 ευρώ), κατασκευή αναψυκτήριου και αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου Φραγκοκάστελλου, Δήμου Σφακίων (350.000 ευρώ) και βελτίωση αθλητικών υποδομών Δήμου Σφακέων, με προμήθεια υλικών συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων (70.000 ευρώ).

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, έγινε λόγος για τη δημοπράτηση του ποδηλατοδρομίου, αλλά και για τις εξελίξεις που αφορούν την ετοιμασία προς υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Υφυπουργείου Αθλητισμού, για την υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης, αναβάθμισης και ανακαίνισης του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι, καθώς και την αξιοποίηση της έκτασης πέριξ του Κολυμβητηρίου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει: ανοιχτό στάδιο στίβου, γήπεδα τένις, βόλεϊ, μπάσκετ και χώρους εναλλακτικού αθλητισμού.

Ανάμεσα στους πρωταθλητές που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του κ. Αυγενάκη με τους φορείς των Χανίων ήταν και η Άννα Ντουντουνάκη. Η «χρυσή» πεταλούδα της ελληνικής κολύμβησης μυήθηκε στον αθλητισμό στο κολυμβητήριο των Χανίων και ξέρει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα.

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στα Χανιά-2

«Το κολυμβητήριο το βλέπω έτσι από τότε που ξεκίνησα. Τον χειμώνα το νερό είναι κρύο και το καλοκαίρι ζεστό καθώς δεν υπάρχει στέγαστρο. Κοιτάξτε γύρω και θα καταλάβετε και εσείς ότι είναι παραμελημένο. Μακάρι να γίνουν πράξη όσα άκουσα», δήλωσε στο kathimerini.gr η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή