Πρώτη στη μάχη των πάγκων

Η Ελλάδα έχει φέτος τους περισσότερους προπονητές από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωλίγκα

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το ελληνικό μπάσκετ διοικητικά εξακολουθεί να παραμένει ακέφαλο μέσα σε μια προεκλογική περίοδο που κρατά 19 ολόκληρους μήνες, ενώ αγωνιστικά προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες εκείνες που θα του επιτρέψουν να σταθεί και πάλι στο ύψος του, στους πάγκους μεγαλουργεί.

Η χώρα μας στην Ευρωλίγκα της νέας σεζόν θα έχει την πολυτέλεια να διαθέτει τους περισσότερους προπονητές ανάμεσα στις 18 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κορυφαία διοργάνωση.

Με την πρόσληψη του Δημήτρη Πρίφτη από τον Παναθηναϊκό, οι Ελληνες στο φετινό πρωτάθλημα θα είναι τέσσερις, ξεπερνώντας τους Ισπανούς, που ακολουθούν με τρεις εκπροσωπήσεις: ο Δημήτρης Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό και, φυσικά, ο νέος κόουτς των «πρασίνων».

Η «Κ», επιδιώκοντας να αναζητήσει το μυστικό της επιτυχίας, συνομίλησε με τους δύο τεχνικούς του εξωτερικού, τον Δημήτρη Ιτούδη και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, που συμφώνησαν πως η σκληρή και μεθοδική ομαδική δουλειά, οι παραστάσεις τους από το περιβάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και το δημιουργικό άγχος είναι αυτά που τους έχουν οδηγήσει στην ελίτ.

«Προφανώς κάτι καλό γίνεται για να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Εδώ και χρόνια κάνουμε μια σωστή και μεθοδική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Και όχι μόνο οι πρώτοι προπονητές, αλλά όλο το σταφ. Οι βοηθοί προπονητών, οι προπονητές φυσικής κατάστασης, οι sports trainers. Υπάρχουν μεγάλα επιτελεία που απαρτίζουν τις ομάδες και ο καθένας από τον τομέα του δίνει τη σκυτάλη της επιτυχίας στον άλλον. Αυτή είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Δεν αρκεί μόνο η ατομική…» τονίζει ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που αποτελεί τον πιο επιτυχημένο Ελληνα προπονητή που έχει περάσει από τα παρκέ της Ευρωλίγκας, με έξι συνεχόμενα φάιναλ φορ με τους Μοσχοβίτες, 14 συνολικά παρουσίες και δύο κατακτήσεις ως πρώτος προπονητής.

Πού οφείλεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους; «Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσα από την καθημερινή βελτίωση. Για κάθε προπονητή οι αλληλουχίες είναι διαφορετικές. Ο καθένας πρέπει να βρει το καλύτερο για την ομάδα του, να παρακολουθεί και να γνωρίζει τις εξελίξεις. Προσωπικά, όταν αισθάνομαι ότι κάτι μου λείπει σε αυτό το κομμάτι, αναζητώ τις λύσεις άμεσα», αναφέρει.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν παρέλειψε να σταθεί στον κομβικό ρόλο του ελληνικού πρωταθλήματος: «Τα τελευταία 7-8 χρόνια ο Ελληνας προπονητής έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχοντας ανεβάσει το επίπεδο. Η εμπιστοσύνη από τους ξένους συλλόγους δεν ήταν εύκολο να κατακτηθεί. Δεχθήκαμε και αμφισβήτηση και καχυποψία, αλλά καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο πιστεύω πως έπαιξε και το ελληνικό πρωτάθλημα, που ήταν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά της Ευρώπης και θα το έλεγα πιο σκληροτράχηλο σε σχέση με άλλα. Το δύσκολο περιβάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος στο οποίο καλείται να εργαστεί ο προπονητής είναι το μεγαλύτερο εχέγγυό του στο να επιτύχει έξω. Παράλληλα, είχαμε και την ευτυχή συγκυρία να κάτσουν στον πάγκο ελληνικών ομάδων εξαιρετικοί ξένοι προπονητές, τους οποίους μελετήσαμε, πήραμε πράγματα από αυτούς, μάθαμε κοντά τους. Εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας, σφυρηλατηθήκαμε και βγήκαμε ετοιμοπόλεμοι στη μάχη».

Και οι δύο δεν δέχονται πως στο εξωτερικό το στρες είναι λιγότερο. «Το στρες είναι παρόν παντού. Για εμένα το στρες είναι θετικό και δημιουργικό γιατί με κρατά συνεχώς σε εγρήγορση. Στη δική μου ομάδα υπάρχει άγχος γιατί πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή και σε τοπ επίπεδο. Δεν γίνεται να μην υπάρχει άγχος και πίεση. Αυτά είναι αρωγοί για την επιτυχία», λέει ο Δημήτρης Ιτούδης. «Ασφαλώς και υπάρχουν και τα δύο στοιχεία όταν αναζητάς το αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως του πρωταθλήματος στο οποίο δουλεύεις», παραδέχεται ο κόουτς της Μακάμπι.  

Η απουσία από τα Final-4

Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια στα οποία οι ελληνικές ομάδες απέχουν από τα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Μια διοργάνωση η οποία χτυπήθηκε όσο καμία άλλη από την πανδημία της COVID-19. «Δεν μπορώ να δώσω μια σαφή απάντηση για το τι ακριβώς φταίει, αφού τα τελευταία επτά χρόνια δεν ζω το ελληνικό μπάσκετ από κοντά. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η Ευρωλίγκα έχει γίνει άκρως ανταγωνιστική σε σχέση με το παρελθόν. Η είσοδος στην 8άδα έγινε πιο δύσκολη, το επίπεδο έχει ανέβει. Πολλές φορές το ίδιο το format της διοργάνωσης από μόνο του ακυρώνει στην πράξη τα προγράμματα και τα σχέδια που κάνει η κάθε ομάδα, που πλέον πρέπει να φέρει εις πέρας και τη σπαζοκεφαλιά της COVID-19», εκτιμά ο κ. Ιτούδης. Για φάση αναδιοργάνωσης κάνει λόγο ο κ. Σφαιρόπουλος. «Κυρίως ο Παναθηναϊκός αλλά και ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε στάδιο ανανέωσης. Απαιτείται χρόνος για να αποκτηθεί ομοιογένεια. Το μπάτζετ δεν παίζει πάντα τον πρωτεύοντα ρόλο, είναι ικανό όμως να επηρεάσει σημαντικά τα “θέλω” και τους στόχους κάθε ομάδας. Και φέτος φοβάμαι πως με τη μετάλλαξη “Δέλτα” θα δημιουργηθούν προβλήματα στη διοργάνωση. Πρέπει το πρωτόκολλο να τηρηθεί κατά γράμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή