Εθνική ομάδα: Ο γιαλός δεν είναι στραβός

Εθνική ομάδα: Ο γιαλός δεν είναι στραβός

Η Εθνική αντικατοπτρίζει τις... προτιμήσεις των ελληνικών ομάδων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη στη σειρά ισοπαλία με το ίδιο σκορ (1-1) βγάζει πρόωρα την Εθνική μας από τις ράγες που οδηγούν στο Κατάρ το 2022 και την υποχρεώνει να αντιμετωπίσει τα επόμενα πέντε παιχνίδια της για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σαν μια εκτεταμένη προετοιμασία για το Euro 2024. 

Η α λα Σόλιντ λογική «έχουμε ακόμη πέντε νίκες και 15 βαθμούς να διεκδικήσουμε» αποτυπώνει απλώς τις μαθηματικές ελπίδες που υπάρχουν όσο η δύναμη των αριθμών το επιτρέπει. Ρεαλιστικά, όμως, ομάδα που δεν μπορεί να νικήσει το Κόσοβο και τη Γεωργία μοιάζει απίθανο να νικήσει δύο φορές τη Σουηδία και άλλη μία την Ισπανία, για να πάρει με το σπαθί της μια μυθική πρόκριση. 

Εντυπωσιακές ανατροπές σαν αυτή της Εθνικής μας επί ημερών Ρεχάγκελ, όταν ξεκίνησε με δύο ήττες στα προκριματικά του Euro 2004 και με έξι νίκες στη σειρά τερμάτισε πρώτη στον όμιλο, έχουν συμβεί στο παρελθόν, αλλά είναι τόσο σπάνιες γι’ αυτό και παραμένουν αξέχαστες. 

Η απογοήτευση από το σοκαριστικό 1-1 στο Κόσοβο πολλαπλασιάστηκε λόγω των προσδοκιών που είχε γεννήσει η ίδια η ομάδα στα πρόσφατα παιχνίδια με την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία ή ακόμη και (παρά την ήττα) με την Ελβετία. Με τη λογική ότι η ισοπαλία με τη Γεωργία στην Τούμπα ήταν απλώς μια κακή παρένθεση, η νίκη στο Κόσοβο έμοιαζε δεδομένη, ειδικά μετά το γκολ του Δουβίκα και τη διατήρηση του 0-1 μέχρι το 92΄, χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους παρά την πίεση των γηπεδούχων. Οπως και στο παιχνίδι με τη Γεωργία, όπου δέχθηκαν την ισοφάριση ένα λεπτό μετά το προβάδισμα που πήραν, η διαχείριση του αγώνα από τους διεθνείς μας ήταν αφελέστατη, δείγμα και αυτό έλλειψης ποιότητας και εμπειρίας.   

Και πώς να ήταν η εικόνα διαφορετική όταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των κορυφαίων ομάδων μας στον Ελληνα ποδοσφαιριστή είναι εξόφθαλμη; Από τις 11 φετινές μεταγραφές του πρωταθλητή Ολυμπιακού, οι 10 είναι ξένοι και ο μόνος Ελληνας (Πινακάς) προορίζεται για τον ΟΣΦΠ Β΄. Ο Αρης (9/9) και ο ΠΑΟΚ (6/6) απέκτησαν μόνο ξένους, ο Παναθηναϊκός πήρε έξι ξένους και δύο Ελληνες, η ΑΕΚ 4 στους 13, με τους δύο να προορίζονται για τη δεύτερη ομάδα της. 

Και το κερασάκι στην τούρτα; Με βάση τις εκτιμήσεις, οι 5 κορυφαίες ομάδες της Σούπερ Λίγκας θα έχουν συνολικά όλες μαζί 5-6 Ελληνες παίκτες στην ενδεκάδα τους στο ξεκίνημα της Σούπερ Λίγκας. Τι ευθύνες να ζητήσει κανείς από τον κάθε Φαντ Σιπ μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης;   

Το σκηνικό των επτά τελευταίων χρόνων, όπου μετά το Π.Κ. της Βραζιλίας ζούμε το ένα ποδοσφαιρικό ναυάγιο μετά το άλλο, σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αποτυχίες σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη, δείχνει ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε. Πολλά πράγματα πηγαίνουν λάθος, δεν είναι μόνο θέμα μιας λιγότερο ποιοτικής ποδοσφαιρικής φουρνιάς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια όπου είχαμε ζήσει μεγάλες επιτυχίες, σε εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο. 

Νοοτροπία, οργάνωση, υποδομές, ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία του πρωταθλήματος είναι βασικοί πυλώνες για να αλλάξει η στρεβλή εικόνα και να ξαναδούμε επιτυχίες. Και η επιλογή του επόμενου προπονητή είναι κρίσιμο θέμα, αλλά είτε είναι ο Δώνης, είτε ο Χιμένεθ, είτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να προταθεί, εάν δεν υπάρξουν κομβικές αλλαγές σε πολλά άλλα επίπεδα, το αποτέλεσμα θα είναι ξανά μηδέν εις το πηλίκον.  

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ο αυριανός αγώνας με τη Σουηδία, στο ΟΑΚΑ, μοιάζει με μια τελευταία προσπάθεια να μείνει με μια νίκη η φλόγα ζωντανή έστω κι αν τρεμοπαίζει. Τη ίδια ώρα (21.45), η Ισπανία παίζει στο Κόσοβο, θέλοντας να διατηρήσει την αύρα του 4-0 επί της Γεωργίας. 

Η βαθμολογία του 2ου ομίλου: Ισπανία 10 (5 αγ.), Σουηδία 3 (3), Κόσοβο 4 (4), Ελλάς 3 (3), Γεωργία 1 (5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή