Tραβάει το σχοινί η FIFA

Aρχίζει τις επαφές για Μουντιάλ ανά διετία, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απτόητη από τη γενική κατακραυγή, η FIFA προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου της για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, εκκινώντας τη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης που προβλέπεται για τέτοιες τόσο σημαντικές αλλαγές.

Παρά τις ήδη εκπεφρασμένες αντιδράσεις από την UEFA και την CONMEBOL, δηλαδή τις δύο σημαντικότερες ηπειρωτικές συνομοσπονδίες –οι οποίες μάλιστα απειλούν και με μποϊκοτάζ σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου που πρώτος αποκάλυψε ο σύμβουλος της διεθνούς ομοσπονδίας Αρσέν Βενγκέρ–, ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απέστειλε επιστολές στις εθνικές ομοσπονδίες, στις συνομοσπονδίες και σε άλλα σώματα που συμμετέχουν στην ποδοσφαιρική οικογένεια. Εκεί αναφέρεται η πρόθεση να αναδιαταχθεί το καλεντάρι στο ποδόσφαιρο, με τη διεξαγωγή Μουντιάλ ανά δύο έτη και με πρόταση για διεξαγωγή των ηπειρωτικών διοργανώσεων, όπως το EURO και το Κόπα Αμέρικα στα ενδιάμεσα χρόνια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η FIFA αναφέρεται ότι οι επιστολές εστάλησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και η διαδικασία διαβούλευσης αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου με τηλεδιάσκεψη σε κορυφαίο επίπεδο (πρόεδροι ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών). Εκανε μάλιστα λόγο για «ευρεία συμφωνία στους κόλπους του ποδοσφαίρου». 

Η κίνηση του Ινφαντίνο αποτελεί μία ακόμη… ρουκέτα στη μάχη του με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος την Παρασκευή ζήτησε  έκτακτη συνάντηση κορυφής με τον Ινφαντίνο, έχοντας ήδη προδιαγράψει τη σκληρή αντίδραση της κορυφαίας ηπειρωτικής ένωσης ομοσπονδιών – χωρίς τις οποίες δεν νοείται Παγκόσμιο Κύπελλο.

Απτόητη είναι η FIFA, παρά το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που η ίδια παρήγγειλε και έδειξε ότι η πλειονότητα των ποδοσφαιρόφιλων δεν θέλει να αλλάξει η διεξαγωγή του Μουντιάλ. Επικαλείται μάλιστα εύρημα της ίδιας σφυγμομέτρησης, σύμφωνα με το οποίο το 55% θέλει το Μουντιάλ να γίνεται πιο συχνά… Χθες, δύο από τις σημαντικότερες εθνικές ομοσπονδίες στην Ευρώπη, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, προστέθηκαν στις φωνές διαμαρτυρίας των UEFA, CONMEBOL, FIFPro (η ομοσπονδία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών), World League Forum (η ένωση των εθνικών λιγκών) αλλά και της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου διά του προέδρου της, Σεμπάστιαν Κόου.

Η γερμανική ομοσπονδία μάλιστα έδωσε μία ακόμη διάσταση, λέγοντας ότι τυχόν διπλασιασμός των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε μια τετραετία θα πλήξει και τις διοργανώσεις των γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή