Ο «παγκόσμιος πόλεμος» του ποδοσφαίρου

Ο «παγκόσμιος πόλεμος» του ποδοσφαίρου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το… μήλον της Εριδος θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την μπάλα του ποδοσφαίρου οι κορυφαίοι παράγοντες του αθλήματος παγκοσμίως, αφού η διχόνοια που έσπειρε η πρόταση της FIFA για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο έτη αντί για τέσσερα, τείνει να εξελιχθεί σε αυτό που ο ευρωπαϊκός Τύπος αποκαλεί Παγκόσμιο Πόλεμο του Ποδοσφαίρου.

Η αποκαλούμενη και «πρόταση Βενγκέρ», λόγω της παρουσίασής της δημοσίως από τον πρώην τεχνικό της Αρσεναλ και νυν υπεύθυνο ανάπτυξης στη διεθνή ομοσπονδία Αρσέν Βενγκέρ, ανέδειξε τις διαφορετικές προοπτικές στον κόσμο του ποδοσφαίρου, που σε κάποιο βαθμό είχαν αναδυθεί και την άνοιξη με το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας.

Μετά τις πρώτες απειλές για μποϊκοτάζ της διετούς διοργάνωσης από UEFA (Ευρώπη) και CONMEBOL (Νότια Αμερική), αλλά και την αντίθεση από εθνικές ομοσπονδίες, συλλόγους, ενώσεις ποδοσφαιριστών και άλλους φορείς, την Πέμπτη η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία μίλησε με σκληρά λόγια για τη FIFA, με σχολιαστές να κάνουν πλέον λόγο και για προσωπική κόντρα των δύο προέδρων, του Αλεξάντερ Τσέφεριν και του Τζιάνι Ινφαντίνο.

Κατόπιν συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, η Νιόν ανακοίνωσε με πολλή έμφαση ότι η FIFA πρέπει να κόψει τα… «διαφημιστικά σλόγκαν», όπως χαρακτήρισε την ανακοίνωση προθέσεων από τη διεθνή ομοσπονδία, και στηλίτευσε την –κατ’ αυτήν– ανορθόδοξη προώθηση της ιδέας του διετούς Μουντιάλ, χωρίς διαβούλευση με τις συνομοσπονδίες.

«Στο σχέδιο αυτό ενυπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι: η αλλοίωση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον κόσμο, του οποίου η διοργάνωση ανά τετραετία προσφέρει μια αίγλη με την οποία γαλουχήθηκαν γενιές φιλάθλων, η διάβρωση των ευκαιριών για λιγότερο ισχυρές εθνικές ομάδες, αντικαθιστώντας κανονικούς αγώνες με τελικές φάσεις, και το ρίσκο για την υγεία και την αντοχή των ποδοσφαιριστών», κατήγγειλε η UEFA.

Η σκληρή ανακοίνωση ήρθε μερικές ώρες αφού η FIFA γνωστοποίησε την αποστολή ενημέρωσης στις εθνικές ομοσπονδίες, στις συνομοσπονδίες και σε άλλους ενδιαφερομένους για την έναρξη διαβούλευσης στα τέλη του μηνός για την πρόταση Βενγκέρ. Από την πλευρά της η FΙFA ισχυρίζεται ότι το σχέδιο έχει τη στήριξη των βετεράνων του ποδοσφαίρου και των χωρών της Αφρικής. Για πόσο όμως ακόμη θα μπορεί το διεθνές ποδόσφαιρο να έχει τις ομοσπονδίες σε θέση μάχης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή