Η Ευρωλίγκα επιστρέφει

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια χρονιά που το μπασκετικό θέαμα επισκιάστηκε από τις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19, η Ευρωλίγκα φαίνεται να βρήκε το… γιατρικό, τουλάχιστον στο παρκέ. Την ερχόμενη Πέμπτη, η πορτοκαλόμαυρη μπάλα θα υψωθεί στον αέρα για το πρώτο τζάμπολ, με τους 18 συμμετέχοντες να έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Αναβολές ενδεχομένως και πάλι θα υπάρξουν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, το υγειονομικό πρωτόκολλο πλέον είναι δεδομένο και αποδεκτό από όλους και αυτό που απομένει είναι να δούμε καλό μπάσκετ στο Νο 2 διασυλλογικό τουρνουά του πλανήτη, μετά το ΝΒΑ. 

Τρία είναι τα φαβορί που δείχνουν να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά για την κατάκτηση του τίτλου στο φάιναλ φορ που θα διεξαχθεί το διάστημα 27-29 Μαΐου 2022 στη «Mercedes-Benz Arena» του Βερολίνου: Η Αναντολού Εφές που θέλει να κρατήσει τα σκήπτρα και οι βασικοί ανταγωνιστές της, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που ενισχυμένες θα επιδιώξουν να την αμφισβητήσουν.

Η Ευρωλίγκα επιστρέφει-1

Η… 2η ταχύτητα

Η Ευρωλίγκα επιστρέφει-2Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι τρεις που έχουν την ποιότητα για να πρωταγωνιστήσουν. Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Μιλάνο και Φενέρμπαχτσε, σε θεωρητικό επίπεδο, παρουσιάζονται καλύτερες και πιο πλήρεις από πέρυσι. Οι Μαδριλένοι του Πάμπλο Λάσο –που συμπλήρωσε δεκαετία στον πάγκο τους– και των τεσσάρων Γάλλων στο ρόστερ τους ενισχύθηκαν, ενώ Ιταλοί και Τούρκοι αναβάθμισαν εντυπωσιακά το έμψυχο δυναμικό τους σε όλες τις θέσεις.

Πέντε ομάδες μοιάζουν να έχουν ιδιαίτερες πιθανότητες για την είσοδό τους στην 8άδα: Ζενίτ, Μπάγερν, Μακάμπι, Μπασκόνια, αλλά και η Μονακό στην παρθενική συμμετοχή της στη διοργάνωση, που έδειξε τις διαθέσεις της με την απόκτηση του Μάικ Τζέιμς.

Από τις υπόλοιπες πέντε (Αλμπα, Βιλερμπάν, Ερυθρός Αστέρας, Ζαλγκίρις, Ούνικς Καζάν), τη διαφορά ίσως κάνουν κάποιοι παίκτες. Οπως, για παράδειγμα, ο 25χρονος Αμερικανός γκάρντ Εμάνουελ Μούντιε, που ερχόμενος από τον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ, ύστερα από έξι χρόνια όπου αγωνίστηκε σε Ντένβερ, Νιου Γιορκ Νικς και Γιούτα Τζαζ, συνεχίζει την καριέρα του στη Ζαλγκίρις.  

Το μέγα ερώτημα, όμως, είναι ένα: πώς θα παρουσιαστούν οι δύο ελληνικές ομάδες. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, μακριά από τα μεγαλεία του παρελθόντος και έπειτα από μια κακή σεζόν, θα προσπαθήσουν με στοχευμένες αγωνιστικά κινήσεις και πάντα σε οριοθετημένα οικονομικά πλαίσια να εμφανιστούν βελτιωμένοι, έχοντας ως βασικό στόχο την πρόκριση στην 8άδα. Οι «ερυθρόλευκοι», στη μετά Σπανούλη εποχή, με την απόκτηση του Τάιλερ Ντόρσεϊ έκαναν πιο ποιοτική την περιφέρειά τους, ενώ με τον ύψους 2,18 μ. Μουσταφά Φολ «γέμισαν» τα καλάθια τους. 

Οι «πράσινοι», που διατήρησαν μόλις δύο από τους ξένους της προηγούμενης σεζόν (Νέντοβιτς, Σαντ-Ρος), ποντάρουν στο σκοράρισμα του Ντάριλ Μέικον, στον Κέντρικ Πέρι στον «άσο», στο αστείρευτο ταλέντο του Νεμάνια Νέντοβιτς και φυσικά στον ηγέτη τους, Γιάννη Παπαπέτρου. Η χώρα μας, πάντως, ανεξάρτητα από την πορεία των δύο «αιωνίων», θα έχει μια πρωτιά, και αυτή θα είναι στους πάγκους, καθώς έχει τους περισσότερους προπονητές της διοργάνωσης (Ιτούδης, Σφαιρόπουλος, Μπαρτζώκας, Πρίφτης) έναντι τριών των Ισπανών (Λάσο, Πασκουάλ, Γκονζάλες).

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως μόλις τέσσερις σύλλογοι (Παναθηναϊκός, Ούνικς, Φενέρ, Αλμπα) προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή.  

Η κανονική περίοδος των 34 αγωνιστικών ολοκληρώνεται στις 8 Απριλίου. Θα προκριθούν οι οκτώ πρώτες ομάδες στα πλέι-οφ και από εκεί θα προκριθεί στο φάιναλ φορ όποια ομάδα φτάσει πρώτη τις τρεις νίκες.

• Η 1η αγωνιστική: 30/9: Μονακό – Παναθηναϊκός, Μακάμπι – Μπάγερν, Μιλάνο – ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μ. – Εφές. 1/10: Ούνικς – Ζενίτ, Φενέρ – Ερ. Αστέρας, Βιλερμπάν – Ζαλγκίρις, Ολυμπιακός – Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα – Αλμπα Β. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή