Εσκασε η «βόμβα» στην Αγγλία με την πώληση της Νιούκαστλ

Εσκασε η «βόμβα» στην Αγγλία με την πώληση της Νιούκαστλ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση πως η Νιούκαστλ άλλαξε χέρια έπειτα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων ενός ολόκληρου χρόνου, σκόρπισε ενθουσιασμό σε χιλιάδες οπαδούς της που μαζεύτηκαν στο «St James’ Park» για να πανηγυρίσουν. Παρά τα αλλεπάλληλα «ναυάγια»στις συζητήσεις και τα τεράστια οικονομικά αγκάθια που εξακολουθούν να απειλούν τη συμφωνία, η Πρέμιερ Λιγκ ενέκρινε τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ιστορικής αγγλικής ομάδας, η οποία περνά στα χέρια της πιο πλούσιας οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και γίνεται πλέον, μακράν του δεύτερου, το πιο πλούσιο κλαμπστον κόσμο!  

Πέρασε σε σαουδαραβικά χέρια και γίνεται πλέον το πιο πλούσιο κλαμπ στον κόσμο.

Οι αριθμοί έβγαλαν τους οπαδούς της Νιούκαστλ στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, αλλά τρομάζουν όλους τους υπόλοιπους. Το fund που απέκτησε το 80% των μετοχών της από τον Μαρκ Ασλεϊ έναντι 305 εκατ. στερλινών (περίπου 350 εκατ. ευρώ) ανήκει στον πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (PIF), η οικογένεια του οποίου κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της χώρας, με περιουσία που εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερη απ αυτήν του Νασέρ αλ-Κελαϊφί και περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από τη συνολική περιουσία όλων των μεγιστάνων που κατέχουν τις υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ!

Οσο κι αν οι κανόνες του financial fair play βάζουν σημαντικούς περιορισμούς στην αλόγιστη σπατάλη χρημάτων, η εμπλοκή αυτού του παγκόσμιου κολοσσού στο αγγλικό ποδόσφαιρο θα στριμώξει τους παραδοσιακούς μεγάλους παίκτες στη γωνία και θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες που θα ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας. Αν και η Πρέμιερ Λιγκ ανακοίνωσε πως έλαβε όλες τις νομικές δεσμεύσεις ότι ο έλεγχος δεν θα ανήκει στο κράτος της Σαουδικής Αραβίας, η σκόνη που σήκωσε η συμφωνία δημιουργεί ένα θολό τοπίο και έντονες ανησυχίες για την επόμενη μέρα.

Το «πράσινο φως» άναψε, παρότι εκκρεμεί ακόμα μια υπόθεση που μπορεί να ανεβάσει το συνολικό κόστος της μεταβίβασης πάνω από το ένα δισ. ευρώ, με επίκεντρο τον αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας από το beIN Sports που ελέγχεται από το Κατάρ –με ορατό τον κίνδυνο μη νόμιμης τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων. Η υπόθεση εκδικάζεται τον Ιανουάριο με διεκδικούμενη αποζημίωση ύψους ενός δισ. δολαρίων, αλλά η εμπλοκή αυτή δεν φρέναρε την αγοραπωλησία, καθώς είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή