Ευρωπαϊκές Λίγκες κατά UEFA

Θεωρούν ότι το νέο Τσάμπιονς Λιγκ μειώνει την αξία των εθνικών πρωταθλημάτων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γάντι πέταξαν για μία ακόμα φορά στην UEFA τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, με αφορμή το φορμάτ του νέου Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο θα ισχύσει από το 2024. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών λιγκών εξέφρασαν ξανά την έντονη διαφωνία τους στο γεγονός ότι τα επιπλέον εισιτήρια για να συμπληρωθεί ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν κάθε χρόνο στη νέα διοργάνωση θα δίνονται με βάση την ιστορική αξία των ομάδων και όχι με τη θέση που θα έχουν στο πρωτάθλημά τους.

«Ηταν ξεκάθαρο, δεν είμαστε ευχαριστημένοι για όλα τα θέματα που έχουν αποφασιστεί», τόνισε ο Τζάκο Σβαρτ, διευθύνων σύμβουλος των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση των λιγκών πριν από μερικές μέρες, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές αναμένεται σύντομα να μπουν σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων.

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε το ποδόσφαιρο να βασίζεται στις εγχώριες διοργανώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Λιγκών, Κλάους Τόμσεν.

Στόχος άλλωστε των ευρωπαϊκών λιγκών είναι να μη χάσουν την αξία τους τα εθνικά πρωταθλήματα, κάτι που θα γινόταν αν προχωρούσε το σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ, το οποίο προσπάθησαν να βάλουν σε εφαρμογή πριν από μερικούς μήνες 12 κορυφαίοι σύλλογοι από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπως η Ρεάλ, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα.

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε το ποδόσφαιρο να βασίζεται στις εγχώριες διοργανώσεις, προκειμένου να υπάρχει σε αυτές συναρπαστική ανταγωνιστική ισορροπία, γιατί αυτό μας οδηγεί ως κουλτούρα στην Ευρώπη και όχι μόνο ως εμπορική επιχείρηση», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Λιγκών, Κλάους Τόμσεν.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το νέο Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024, περιλαμβάνει την αύξηση των ομάδων σε 36 από 32, καθώς και την κατάργηση των ομίλων. Ετσι, το ελάχιστο των αγώνων που θα δίνει κάθε σύλλογος θα είναι δέκα και όχι έξι όπως ισχύει τώρα. Τα τέσσερα επιπλέον εισιτήρια δεν θα δίνονται με βάση την τελική κατάταξη στο πρωτάθλημα, αλλά το 1ο στη Λίγκα που θα βρίσκεται στο Νο 5 του ranking της UEFA, το 2ο στον πρωταθλητή της χώρας με την υψηλότερη θέση στο ranking, από όσες δεν έχουν εγγυημένη θέση μέσω των πρωταθλημάτων τους, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, ενώ το 3ο και το 4ο σε ομάδες με την υψηλότερη θέση στο club coefficient της πενταετίας, που δεν έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους από το πρωτάθλημα, αλλά έχουν τουλάχιστον κερδίσει θέση στο Γιουρόπα ή στο Conference League.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή