Το… εργοστάσιο του Αγιαξ

Η ακαδημία του «Αίαντα» έχει τους περισσότερους παίκτες στα ρόστερ των κυριότερων πρωταθλημάτων.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αγιαξ παραμένει το κορυφαίο ποδοσφαιρικό σχολείο της Ευρώπης, όσο κι αν σπάνια καταφέρνει να βρεθεί στο επίπεδο των κορυφαίων και πλουσιότερων συλλόγων, καθώς η ακαδημία του έχει τους περισσότερους… αποφοίτους στα ρόστερ των 31 κυριότερων πρωταθλημάτων της Γηραιάς Ηπείρου από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Η ολλανδική ομάδα ανέκαθεν έδινε τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τη δική της χροιά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ακόμη και σήμερα που το ποδόσφαιρο της Ολλανδίας βρίσκεται σε κάμψη. Ετσι και τώρα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και δημοσίευσε το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES με έδρα την Ελβετία, ο σύλλογος του Αμστερνταμ έχει με άνεση την πρωτοκαθεδρία στα… τροφεία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες της Ευρώπης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 81 ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τον «Αίαντα» κοσμούν τα κύρια εθνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, περιλαμβανομένου και του ελληνικού, αλλά και του κυπριακού, με δεύτερο τη τάξει φυτώριο αυτό της ουκρανικής Σαχτάρ Ντόνετσκ με 75 παίκτες.

Ακολουθούν στην τρίτη θέση τρεις σύλλογοι, ο ένας εκ των οποίων είναι επίσης ουκρανικός, η Ντινάμο Κιέβου. Οι άλλες δύο είναι η Σπόρτιγκ Λισσαβόνας και η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, όλες με 70 παίκτες τους στα γήπεδα της χώρας τους και της υπόλοιπης Ευρώπης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Παρτιζάν Βελιγραδίου (69), Ρεάλ Μαδρίτης (62), Μπενφίκα (60), Σπάρτα Πράγας (58) και Μπαρτσελόνα (57). Πρώτη μεταξύ των αγγλικών ομάδων και 12η στη γενική κατάταξη είναι η Αρσεναλ (με 51).

Μεταξύ των ρόστερ των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας), την κορυφαία παρουσία παικτών τους έχουν Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα με 42 παίκτες η καθεμιά. Ακολουθούν τέσσερις γαλλικές ομάδες, η Λυών (32), η Ρεν (30), η Παρί Σεν Ζερμέν (30) και η Σεντ Ετιέν (25), ενώ 25 παίκτες έχουν και οι Αρσεναλ, Βαλένθια.

Ογδόντα ένας ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα της ολλανδικής ομάδας παίζουν στις κυριότερες Λίγκες της Ευρώπης.

Η λίστα του Παρατηρητηρίου καταρτίζεται με βάση τον ορισμό της UEFA για την προέλευση ενός ποδοσφαιριστή και το δικαίωμα απόδοσης τροφείων που θεμελιώνει ένας σύλλογος κατά τη μεταγραφή παίκτη από τα σπλάχνα του, δηλαδή την παρουσία ενός παίκτη στις τάξεις συλλόγου για τουλάχιστον τρία έτη μεταξύ των 15ων και των 21ων γενεθλίων του.

Παρουσία στη λίστα των κορυφαίων 100 ομάδων έχουν και δύο ελληνικές, αλλά αρκετά χαμηλά. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 61η θέση με 27 ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα του στα 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ ο Παναθηναϊκός «καμαρώνει» 25 φυντάνια από το φυτώριό του, ευρισκόμενος στην 77η θέση της λίστας.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία μιας ομάδας από την… Γκάνα με το εξωτικό όνομα Right To Dream, δηλαδή Δικαίωμα στο Ονειρο, που έχει 24 προϊόντα της ποδοσφαιρικής σχολής της στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το Παρατηρητήριο έχει και μια ακόμη λίστα, βάσει ενός δείκτη που αποδίδει περισσότερη αξία στο επίπεδο κάθε πρωταθλήματος, ενώ λαμβάνει επίσης υπόψη του την ηλικία κάθε ποδοσφαιριστή, την παρουσία του σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες και τα αποτελέσματά τους, και άλλους παράγοντες.

Στη λίστα αυτή με γνώμονα τον δείκτη Training Ιndex, ο Αγιαξ είναι ακόμη πιο μπροστά από τις άλλες ομάδες, με 102,3 πόντους, ακολουθούμενος από τη Σπόρτιγκ Λισσαβόνας (91,8 πόντοι) και τη Ρεάλ Μαδρίτης (81,4). Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ακόμη οι Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Μπενφίκα, Μπαρτσελόνα, Σαχτάρ, Παρτιζάν, Παρί Σεν Ζερμέν και Αντερλεχτ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή