Νέα σελίδα στην Ευρωλίγκα

Αποχωρεί οριστικά το καλοκαίρι ο Μπερτομέου – Θρίλερ στην ψηφοφορία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξαφνική αλλαγή πλεύσης της Εφές ενίσχυσε τον ισπανοτουρκικό άξονα και ψήλωσε κατά έναν όροφο το τείχος προστασίας του Τζόρντι Μπερτομέου, αλλά δεν αρκούσε για να αλλάξει τις ισορροπίες και να τον διατηρήσει στη θέση του. Λόγω της μεταπήδησης της περυσινής πρωταθλήτριας στο αντίπαλο στρατόπεδο, αντί για το άνετο 7-4 στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, η αποπομπή του μέχρι πρότινος πανίσχυρου CEO και προέδρου της Ευρωλίγκας επικυρώθηκε με το οριακό 6-5 και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το 2ο (μετά το ΝΒΑ) πιο ισχυρό πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Στο πλευρό του Καταλανού δικηγόρου στάθηκαν εξαρχής οι ισπανικές Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και η Φενέρμπαχτσε, με την Εφές να τις ενισχύει στη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία, χωρίς όμως να διασπαστεί η συνοχή του αντίπαλου μπλοκ, που το αποτελούσαν οι κάτοχοι 27 τροπαίων της Ευρωλίγκας – Κυπέλλου Πρωταθλητριών, δηλαδή οι ΤΣΣΚΑ (8), Παναθηναϊκός (6), Μακάμπι (6), Ολυμπιακός (3), Μιλάνο (3) και Ζαλγκίρις (1). Μέτοχοι (νέοι) της Ευρωλίγκας είναι και οι Μπάγερν, Βιλερμπάν, χωρίς να έχουν ακόμα δικαίωμα ψήφου.  

Η αποπομπή του Μπερτομέου δεν θα είναι άμεση, ίσως ούτε και «αναίμακτη». Θα αποχωρήσει στο τέλος της φετινής περιόδου (31 Ιουνίου), 22 χρόνια από τότε που ανέλαβε το δύσκολο έργο να μετατρέψει την τότε νεοσύστατη λίγκα σε ένα «ευρωπαϊκό ΝΒΑ», με την ανάλογη λάμψη και τα αντίστοιχα έσοδα. Αν και συγκέντρωσε πάνω του όλες τις εξουσίες, όχι μόνο δεν κατάφερε να τη γιγαντώσει και να εξασφαλίσει οικονομικά τις ομάδες-εταίρους, αλλά κατά καιρούς βρέθηκε στη δίνη κατηγοριών για δικτατορική συμπεριφορά, με υπόνοιες για οικονομικά σκάνδαλα.  

H αποπομπή του ενδέχεται να προκαλέσει δικαστική έρευνα για τα πεπραγμένα του, ειδικά εάν πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και άλλοι ιδιοκτήτες πέρα από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο που είχε σηκώσει πρώτος το λάβαρο της επανάστασης. Για να μην υπάρξουν, μάλιστα, νέες «εκδικητικές» συμπεριφορές από την πλευρά του Μπερτομέου όσο ασκεί τα καθήκοντά του, με πρόταση της Μακάμπι παύονται όλες οι εν εξελίξει πειθαρχικές διώξεις, όπως οι δύο πρόσφατες κατά του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού για αναρτήσεις του στο Instagram.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή