Αγώνας δρόμου για τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ

Αγώνας δρόμου για τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι ιθύνοντες του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις επιταγές του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA)

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι ιθύνοντες του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις επιταγές του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), καθώς σε διαφορετική περίπτωση τον Ιανουάριο ο Οργανισμός θα κηρυχθεί μη συμμορφούμενος με τον Παγκόσμιο Κώδικα, κάτι που θα είναι ολέθριο για τον ελληνικό αθλητισμό. Ο πρόεδρος του ΕΟΚΑΝ, Γρηγόριος Λέων, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι απομένουν μόνο ελάχιστα σημεία για να διορθωθούν ώστε να βγει από την επιτήρηση ο Οργανισμός.  

Από το 2019 ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ, με τη μορφή του ΕΣΚΑΝ, βρίσκεται υπό την επιτήρηση του WADA και το χρονικό περιθώριο μοιάζει να στενεύει, διότι τον προσεχή Ιανουάριο θα κριθεί εάν οι ανώτατοι άρχοντες της καταπολέμησης απαγορευμένων ουσιών θα δείξουν στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου. «Ο νέος Οργανισμός ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο, αλλά μέχρι το τέλος του Ιουνίου δεν είχε προχωρήσει. Μας είχαν ζητήσει από τον WADA να διορθώσουμε περισσότερα από 100 σημεία. Ως προς τα νομοθετικά μας βοήθησε κ. Αυγενάκης με δύο τροπολογίες και, πλέον, είμαστε πλήρως καλυμμένοι. Εχουμε προσλάβει 15 άτομα προσωπικό και δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση. Τώρα περιμένουμε ότι θα βγούμε από την επιτήρηση», δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων, ο οποίος βρίσκεται στη διοίκηση του Οργανισμού από τις αρχές Ιουλίου.  

Ενα από τα «αγκάθια» του ΕΟΚΑΝ ήταν ο μικρός αριθμός ελέγχων, κάτι που προσπαθεί να λύσει η νέα διοίκηση. Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 95 έλεγχοι σε 13 αθλήματα, με το 50% εξ αυτών να είναι εκτός αγώνων. Ακόμα όμως και αυτός ο αριθμός είναι μικρός. Σε ερώτηση της «Κ» εάν οι έλεγχοι αφορούν και αιμοληψίες, ο κ. Λέων απάντησε ότι δεν γίνονται, αλλά έχει προσληφθεί άνθρωπος που «θα ασχολείται με το βιολογικό διαβατήριο». Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αιμοληψίες είναι απαραίτητες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις επιταγές του WADA. 

Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού είναι 1.500.000 ευρώ. Οι δειγματολήπτες θα πληρώνονται κάθε μήνα, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα το, τότε, ΕΣΚΑΝ να μη βρίσκει δειγματολήπτες για ελέγχους. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Λέων, στόχος του ΕΟΚΑΝ είναι να πληρώσει και τα χρήματα που χρωστούσε ο προκάτοχός του (ΕΣΚΑΝ) σε δειγματολήπτες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή