Μαραντόνα – Νάπολι: Συλλεκτική φανέλα στη μνήμη του «Ντιεγκίτο»

Μαραντόνα – Νάπολι: Συλλεκτική φανέλα στη μνήμη του «Ντιεγκίτο»

Μια συλλεκτική εμφάνιση με το πρόσωπο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα παρουσίασε η Νάπολι, τιμώντας τη μνήμη του, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον θάνατό του

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συλλεκτική εμφάνιση με το πρόσωπο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα παρουσίασε η Νάπολι, τιμώντας τη μνήμη του, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον θάνατό του.

Δείχνοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσα είχε προσφέρει ο «Ντιεγκίτο» στο διάστημα που μεγαλούργησε στο Καμπιονάτο, η Νάπολι μετονόμασε το γήπεδό της, «Σαν Πάολο», σε «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα».

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα λέγεται ότι λατρεύτηκε τόσο πολύ, ώστε όταν στο Μουντιάλ του 1990 η Ιταλία αντιμετώπισε την Αργεντινή στο Σαν Πάολο, την έδρα της Νάπολι, οι ντόπιοι υποστήριζαν την Αργεντινή και όχι την ομάδα της πατρίδας τους.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Το «χρυσό παιδί»

Αν και όχι τόσο σταθερός και αποτελεσματικός όσο ο Βραζιλιάνος Πελέ που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, ο Μαραντόνα ξεχώρισε για την εκπληκτική του προσωπικότητα, θετικά στο γήπεδο και αρνητικά έξω από αυτό.

Γεννηθείς στις 30 Οκτωβρίου του 1960 στην Αργεντινή, το «χρυσό παιδί» έδειξε αμέσως τις ικανότητές του μπαίνοντας στις μικρές εθνικές ομάδες της Αργεντινής ενόσω έλαμπε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς.

Γρήγορα ήρθαν η μεταγραφή στη λατρεμένη του Μπόκα Τζούνιορς και η κλήση του στην εθνική ανδρών, με συμμετοχή στην αποστολή του Μουντιάλ που έγινε στην Αργεντινή και κατέκτησε η «αλμπισελέστε» το 1978, χωρίς πάντως να προλάβει να παίξει καθόλου ο 17χρονος τότε Μαραντόνα.

Ακολούθησαν η μετακίνηση στην Ευρώπη και την Μπαρτσελόνα και το Μουντιάλ του 1982, πριν έρθει η μεγάλη μεταγραφή το 1984 στη Νάπολι, όπου ένας ολοκληρωμένος πια Μαραντόνα έφτασε στο απώγειο της δόξας του στην επταετή περίοδο έως το 1991, περιλαμβανομένης και της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό.

Η πτώση άρχισε με τη χρήση ουσιών στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και την αποχώρηση από τη Νάπολι με προορισμό τη Σεβίλλη και μετά την Αργεντινή, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και την Μπόκα Τζούνιορς ξανά.

Ο Μαραντόνα έλαβε μέρος επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 σκοράροντας το τελευταίο από τα 34 τέρματά του με την εθνική Αργεντινής κόντρα στην Εθνική Ελλάδος, πριν τιμωρηθεί για τη χρήση ναρκωτικών.

Η προπονητική του καριέρα δεν ήταν επ’ ουδενί εφάμιλλη της ποδοσφαιρικής, έστω κι αν έφερε την εθνική Αργεντινής στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 2010. Την ίδια ώρα πάλευε με τις εξαρτήσεις, με τις ασταθείς ερωτικές σχέσεις, την παχυσαρκία και την ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας.

Ο άνθρωπος που έγινε ταινία, τραγούδι, ακόμη και θρησκεία με δικούς της κανονικούς πιστούς και εκκλησία, άφησε πίσω του πέντε αναγνωρισμένα τέκνα, ενώ και άλλα παιδιά ισχυρίζονται ότι ήταν πατέρας τους.

Οι αριστερές του πεποιθήσεις τον έφεραν κοντά στον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, τον Ούγο Τσάβες της Βενεζουέλας και άλλους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή