Εθνική ομάδα: Ας αξιοποιήσει τα θεμέλια

Εθνική ομάδα: Ας αξιοποιήσει τα θεμέλια

Η Εθνική έμεινε εκτός Μουντιάλ, όμως έδειξε ότι μπορεί να αλλάξει επίπεδο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απρόσμενη ήττα της Σουηδίας στη Γεωργία έβγαλε ξαφνικά τα κομπιουτεράκια από την τσέπη για να υπολογιστούν οι κάθε λογής πιθανότητες σε περίπτωση ισοβαθμίας, αλλά σε λιγότερο από τρεις ώρες όλα ξαναμπήκαν στη θέση τους.

Η νίκη της Εθνικής μας επί της Ισπανίας, η μόνη δηλαδή συνθήκη που θα έδινε τροφή σε τρελά σενάρια πρόκρισής της μέσω μπαράζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αποδείχθηκε όνειρο απατηλό και η εικόνα είναι πλέον ξεκάθαρη: η «φούρια ρόχα» πήρε προβάδισμα ενός βαθμού στον 2ο όμιλο και στην τελευταία αγωνιστική θέλει νίκη ή ισοπαλία επί ισπανικού εδάφους κόντρα στη Σουηδία για να προκριθεί απευθείας, προνόμιο που θα το έχουν οι Σκανδιναβοί μόνο εάν νικήσουν αυτοί.

Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, θα συμβιβαστούν με τη δεύτερη θέση και την επίπονη διαδικασία των μπαράζ (περνάει μία ομάδα σε όμιλο τεσσάρων), σενάριο που ήταν και το πιο λογικό στο ξεκίνημα του ομίλου. Από την πλευρά της, η «γαλανόλευκη» είχε ξεκινήσει ως τρίτο φαβορί και εκεί ακριβώς έμεινε, πολύ απλά επειδή δεν είχε τη διάρκεια και την ποιότητα για να κάνει την υπέρβαση.

Εάν είχε αποφύγει στο Κόσοβο το γκολ-έμφραγμα στο 93΄ ή την άμεση ισοφάριση από τη Γεωργία στην Τούμπα με το που πήρε το προβάδισμα στο φινάλε του αγώνα, ίσως η εικόνα να ήταν διαφορετική, ειδικά εάν έβρισκε και τον τρόπο να κεφαλοποιήσει το εξαιρετικό α΄ ημίχρονο που έκανε στη Στοκχόλμη με τα δύο δοκάρια και τις ευκαιρίες της.

Με δεδομένο ότι απέχει από κάθε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά το 2014, το μεγάλο στοίχημα είναι η άμεση επιστροφή στον «αφρό».

Την Ιστορία όμως δεν τη γράφουν «τα αν και τα θα», αλλά τα γεγονότα. Και τα γεγονότα έδειξαν ότι ναι μεν η ομάδα μας έκανε διακριτά βήματα προόδου και δικαιούται να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, αλλά στην παρούσα φάση δεν ήταν ώριμη για να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Για να επιβιώσει σε έναν όμιλο με αντιπάλους δύο καλύτερες ομάδες έπρεπε να έχει και ούριο άνεμο στα πανιά της και δεν τον είχε.

Με δεδομένο ότι απέχει από κάθε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά το Π.Κ της Βραζιλίας το 2014, το μεγάλο στοίχημα για την Εθνική μας είναι να επιστρέψει άμεσα στον αφρό, αρχής γενομένης από το επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η προκριματική φάση του οποίου θα ξεκινήσει το 2023, με πρόγευμα το Nations League που θα διεξαχθεί του χρόνου. Γνωρίζοντας ότι είναι ριζικά ανανεωμένη και στηρίζεται σε παίκτες μικρής ηλικίας, η ομάδα μας έχει βάση και δεν χρειάζεται σαρωτικές αλλαγές. Το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα την καθοδηγήσει σε αυτές τις δύο διοργανώσεις, με το σενάριο παραμονής του Τζον Φαντ Σιπ να προβάλλει ως το πιο πιθανό, χωρίς να έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Για την Ιστορία, η τελευταία αγωνιστική διεξάγεται αύριο (21.45), με την Ελλάδα να φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ το Κόσοβο σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι και την Ισπανία να υποδέχεται στον «τελικό» τη Σουηδία. Η βαθμολογία (7 αγώνες): Ισπανία 16, Σουηδία 15, Ελλάς 9, Γεωργία 7, Κόσοβο 4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή