Ενα διαφορετικό «νενικήκαμεν»

Ενα διαφορετικό «νενικήκαμεν»

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος που διεξάγεται σήμερα στέλνει μήνυμα νίκης απέναντι στην πανδημία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαφορετικό «νενικήκαμεν»-1«Αν θέλεις να κερδίσεις έναν αγώνα, τρέξε 100 μ. Αν θέλεις να ζήσεις μια σημαντική εμπειρία, τρέξε ένα μαραθώνιο», είχε πει ο ολυμπιονίκης Εμίλ Ζάτοπεκ, και εκατοντάδες δρομείς θα βρεθούν σήμερα το πρωί στη γραμμή εκκίνησης του Μαραθωνίου που «δάνεισε» το όνομά του σε όλους τους αγώνες των 42,195 χλμ. του κόσμου, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Στην εφετινή διοργάνωση μπορεί να μην πάρουν μέρος ξένοι καταξιωμένοι δρομείς και η συμμετοχή να είναι μικρότερη από τους προηγούμενους, αλλά οι Ελληνες αθλητές φιλοδοξούν να κάνουν καλές εμφανίσεις και να θέσουν νέα ρεκόρ.

Ο ιστορικός αγώνας, που έχει αφετηρία στα βάθη της ελληνικής ιστορίας και στη μάχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ευρώπης, έγινε αγώνισμα, και μάλιστα ολυμπιακό, χάρη στον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ, ο οποίος πρότεινε στον φίλο του, Πιερ ντε Κουμπερτέν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Αγώνων του 1896. Λάτρης της Ιστορίας ο δεύτερος, αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση.

Σήμερα θα διεξαχθεί ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος. Υστερα από δύο χρόνια, οι δρομείς θα βρεθούν και πάλι στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου με στόχο να πουν το δικό τους «νενικήκαμεν». Αυτή τη χρονιά, τόσο στον αγώνα του μαραθωνίου όσο και σε αυτούς των 5 χλμ. και των 10 χλμ., οι συμμετοχές δεν θα ξεπεράσουν τις 30.000. Η βασική αιτία για τη μείωση των συμμετοχών δεν είναι άλλη από την πανδημία και τους περιορισμούς που έχει επιβάλει. Οι δρομείς που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ θα προσπαθήσουν να τηρηθούν και οι αποστάσεις, και γι’ αυτό τον λόγο οι εκκινήσεις θα διεξαχθούν τμηματικά. 

Η πρώτη εκκίνηση από τον Μαραθώνα έχει προγραμματιστεί για τις 09.00 και η δεύτερη για τις 09.45. Στο πρώτο μπλοκ θα είναι οι επαγγελματίες δρομείς. Τα τελευταία 170 μέτρα οι μαραθωνοδρόμοι θα τα διανύσουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, με το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση του αγώνα να είναι μέχρι τις 17.10. Σε ότι αφορά την κίνηση των οχημάτων, η διαδρομή θα παραδίδεται τμηματικά στην κυκλοφορία. Οι ρυθμίσεις στην κυκλοφορία θα αρχίσουν από τις 05.00 και θα ολοκληρωθούν στις 18.00.

Η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, όπως κάθε χρονιά, έτσι και εφέτος, περιλαμβάνει και άλλα αγωνίσματα. Στη διαδρομή του Μαραθωνίου θα διεξαχθεί και το δυναμικό βάδισμα με εκκίνηση στις 10.06, ενώ στις 08.00 θα αρχίσει από τη λεωφόρο Αμαλίας ο αγώνας των 5 χλμ.  

Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος θα βρεθεί και στην εκκίνηση μιας προσπάθειας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διοργανώσεων του ΣΕΓΑΣ. Η αρχαιότερη ελληνική ομοσπονδία ξεκίνησε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος με αυτό τον σκοπό. Ετσι, εφέτος όλοι οι εθελοντές θα μετακινηθούν δωρεάν με τα ΜΜΜ, ενώ θα υπάρχει και εθελοντής περιβάλλοντος που θα ενημερώνει αθλητές, συνοδούς και θεατές. Παράλληλα, θα υπάρξει καταγραφή, αποτύπωση, ανάλυση και έρευνα των ποσοτικών ή ποιοτικών πράσινων ή μη πράσινων στοιχείων, ώστε την επόμενη χρονιά να εφαρμοστεί στη διοργάνωση το πράσινο μοντέλο.  

Ιδιαίτερα καλαίσθητο είναι και το μετάλλιο που θα πάρουν όσοι βρεθούν στις εκκινήσεις των αγώνων της διοργάνωσης. Τη μία όψη κοσμεί ο «Δρομέας», το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, και στην άλλη απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, μια δημιουργία του σχεδιαστή βιομηχανικών προϊόντων Σπύρου Κίζη. Ο Δρομέας – Ημεροδρόμος του μεταλλίου στέλνει το μήνυμα της συνέχειας μιας διοργάνωσης, στην αφετηρία της οποίας δίνουν ραντεβού η Ιστορία, οι μύθοι, οι θρύλοι και η υπερπροσπάθεια.

 

 

Ενα διαφορετικό «νενικήκαμεν»-2

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή