Η Σούπερ Λιγκ 1, πιο αργή και από τη Β΄ Ιταλίας και Γαλλίας

Η Σούπερ Λιγκ 1, πιο αργή και από τη Β΄ Ιταλίας και Γαλλίας

Το ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα από το πιο αργά της Ευρώπης δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός του ποδοσφαίρου για να το κατανοήσει.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα από το πιο αργά της Ευρώπης δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός του ποδοσφαίρου για να το κατανοήσει. Αρκεί λίγη ώρα το Σαββατοκύριακο μπροστά στην τηλεόραση και το ανάλογο ζάπινγκ προκειμένου να συγκρίνει έναν αγώνα της Σούπερ Λιγκ με κάποιον άλλον, όχι απαραίτητα από την Premier League, αλλά ακόμα και με κάποιον στην Ολλανδία ή στο Βέλγιο.

Πλέον τη διαπίστωση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει και το Παρατηρητήριο του Ποδοσφαίρου (CIES Football Observatory), το οποίο ανέλυσε τα δεδομένα σε 26 πρωταθλήματα παγκοσμίως προκειμένου να διαπιστώσει τη μέση απόσταση σπριντ (>7,0 m/s ή 25,2 km/h).

Οπως προέκυψε από την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 492 ομάδες από όλο τον κόσμο, μόλις πέντε από αυτές έκαναν σπριντ για περισσότερα από 2 χιλιόμετρα ανά αγώνα, με τη Λιντς του Μαρσέλο Μπιέλσα να βρίσκεται στην κορυφή (2,23 χλμ.).

Οσον αφορά τις δικές μας ομάδες, στην 26η θέση βρίσκεται η ΑΕΚ (1,54 χλμ.), η οποία είναι και η πιο γρήγορη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αντίθετα, η πιο αργή ομάδα είναι ο Παναιτωλικός, καθώς οι παίκτες του έχουν μέσο όρο σπριντ 1,15 χλμ. ανά αγώνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 5η θέση του σχετικού πίνακα. Στην πρώτη, με μόλις 1,04 χλμ., είναι η Μέταλιστ. Από κει και πέρα, πίσω από τη Λιντς είναι η ελβετική Γιουνγκ Μπόις (2,21 χλμ.), η ολλανδική Κάμπουρ (2,06 χλμ.), η πρωτοπόρος της Championship, Μπόρνμουθ (2,01 χλμ.), καθώς και η Μπιλμπάο με 1,99 χλμ. Από τα μεγάλα πρωταθλήματα, η Μίλαν (1,91 χλμ.) έχει το προβάδισμα στη Serie A, η Μονακό (1,89 χλμ.) στη Ligue 1 και η Μπάγερν (1,85 χλμ.) στην Bundesliga.

Στα εθνικά πρωταθλήματα, η Σούπερ Λιγκ είναι στην 24η θέση με 1,37 χλμ. μέσο όρο σπριντ, ενώ την ακολουθούν η 2η κατηγορία της Γερμανίας (1,37 χλμ.), η 1η της Ουκρανίας (1,35 χλμ.) και η 1η της Σκωτίας με 1,26 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πιο αργό από τη 2η κατηγορία της Ιταλίας (1,46 χλμ.) και της Γαλλίας (1,41 χλμ.), όπως επίσης και από το MLS στις ΗΠΑ που έχει μ.ο. 1,48 χλμ. Στην κορυφή είναι το ελβετικό με 1,70 χλμ., ενώ την 5άδα συμπληρώνουν η LaLiga (1,68 χλμ.), η Jupiter League στο Βέλγιο με 1,65 χλμ., η Premier League (1,65 χλμ.) και η Serie A (1,64 χλμ). Η Bundesliga είναι η τελευταία από τα μεγάλα πρωταθλήματα με μ.ο. 1,47 χλμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή