Δεν είναι τυχαία οι καλύτεροι

Δεν είναι τυχαία οι καλύτεροι

Οι Αγγλοι θωρακίζουν το ποδόσφαιρό τους ενισχύοντας με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τις χαμηλές κατηγορίες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλό παράδειγμα ποδοσφαιρικής αλληλεγγύης δίνουν σε όλη την Ευρώπη οι ποδοσφαιρικές αρχές στην Αγγλία, με την Πρέμιερ Λιγκ αλλά και την κυβέρνηση της Βρετανίας να φροντίζουν να καλύψουν κάποιες από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες που υφίστανται οι σύλλογοι χαμηλοτέρου επιπέδου, λόγω της πανδημίας.

Υστερα από την ενίσχυση που παρείχε κατά τις δύο προηγούμενες σεζόν στις μικρότερες ομάδες της αγγλικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας, η Πρέμιερ Λιγκ ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες την προσφορά επιπλέον 25 εκατομμυρίων λιρών (δηλαδή σχεδόν 30 εκατ. ευρώ) στους συλλόγους από την τρίτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και κάτω, καθώς και τους γυναικείους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ένωση των 20 συλλόγων της κορυφαίας ποδοσφαιρικής κατηγορίας, θα προσφερθούν 20 εκατ. λίρες στους συλλόγους της League 1 και της League 2, δηλαδή στο τρίτο και τέταρτο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου, εντός της τρέχουσας περιόδου. Επιπροσθέτως παραχωρούνται άλλα 5 εκατ. λίρες στους 66 συλλόγους που συνθέτουν τις τρεις κατηγορίες της National League και είναι ερασιτεχνικοί.

Στόχος του ταμείου με την ονομασία Return of Supporters («Η επιστροφή των φιλάθλων») είναι να ορθοποδήσουν οι σύλλογοι, που επί μήνες είτε δεν αγωνίζονταν καθόλου είτε έδιναν αγώνες χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες (ή με φιλάθλους που έβλεπαν λαθραία τα ματς χωρίς την έκδοση εισιτηρίων, αφού αυτό απαγορευόταν).

«Μετά χαράς μπορούμε να προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη στους συλλόγους, σε μια εποχή όπου ολόκληρο το ποδόσφαιρο προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Μάστερς. «Αυτό προστίθεται στη μακροχρόνια υποστήριξή μας στο ποδόσφαιρο σε όλα του τα επίπεδα και αποτελεί τμήμα πρόσθετης χρηματοδότησης που θα προσφέρουμε στην ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα και την κοινωνία κατόπιν της έγκρισης από την κυβέρνηση για τις ανανεωμένες συμφωνίες μας αναφορικά με τα ραδιοτηλεοπτικά μας δικαιώματα στη Βρετανία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στο μέλλον θα υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση.

Η Πρέμιερ Λιγκ επιστρέφει απευθείας στο σπορ χρήματα από τα έσοδά της, αναγνωρίζοντας ότι επιτελεί και κοινωνικό έργο.

Η εκτίμηση που υπάρχει αναφορικά με τις σεζόν 2019-20 και 2020-21 είναι για γενικές απώλειες 9 δισ. ευρώ των ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό έρχεται ύστερα από μια δεκαετία (2010-2019) κατά την οποία, σύμφωνα με την UEFA, οι σύλλογοι των κορυφαίων κατηγοριών των ευρωπαϊκών χωρών είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 80%.

Λεφτά λοιπόν… υπάρχουν και οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ όχι μόνο φροντίζουν για τις τοπικές τους κοινότητες με διάφορες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά επιστρέφουν απευθείας στο ποδόσφαιρο χρήματα από τα έσοδά τους, ώστε να ενισχύσουν τους μικρότερους συλλόγους της Αγγλίας, αναγνωρίζοντας ότι επιτελούν και κοινωνικό έργο.

Επιπλέον, στο πρώτο μισό του 2021 η Πρέμιερ Λιγκ συνέστησε άλλο ταμείο, το Matchday Support Fund, από το οποίο πάνω από 1.000 σύλλογοι σε Αγγλία και Ουαλία –ακόμη και γυναικείες ομάδες– μοιράστηκαν βοήθεια, που μαζί με άλλη οικονομική ενίσχυση από τον Μάρτιο του 2020 φθάνει σε συνολικό ποσό τα 6,9 εκατ. λίρες.

Τον περασμένο χειμώνα η βρετανική κυβέρνηση είχε χορηγήσει βοήθεια 10 εκατομμυρίων στερλινών στους ερασιτεχνικούς συλλόγους. Αυτό κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες 850 δικαιούχων συλλόγων. Ορισμένοι αναγκάστηκαν τελικά να διακόψουν τη λειτουργία τους, αλλά οι περισσότεροι επιβίωσαν.

Ειδήσεις σήμερα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή