Αντίστροφη μέτρηση για Κατάρ

Αντίστροφη μέτρηση για Κατάρ

Σε λιγότερο από 12 μήνες θα γίνει η σέντρα στο πειραματικό και χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από 12 μήνες έχει πλέον το Κατάρ για να προετοιμάσει τα πάντα ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη χώρα το επόμενο φθινόπωρο να ξεπεράσει την τεράστια αμφισβήτηση που η εκεί διοργάνωση υφίσταται σχεδόν παγκοσμίως και να είναι επιτυχημένο. Φαίνεται όμως ότι, ενώ έχει ξοδέψει δεκάδες δισ. δολάρια και ύστερα από όλη την αρνητική δημοσιότητα, το μόνο που θα αποκομίσει από το Μουντιάλ 2022 το Κατάρ θα είναι προσωρινή λάμψη. Αξιζε άραγε τον κόπο;

Πάνε 11 χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν με μια ομολογουμένως σκανδαλώδη διαδικασία η FIFA του Ζεπ Μπλάτερ τότε απένειμε τη διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία και ταυτοχρόνως εκείνη του 2022 στο Κατάρ. Πολλοί μίλησαν για δωροδοκίες, άλλοι φώναξαν για το παράδοξο της διοργάνωσης στα τέλη του φθινοπώρου, και άλλοι αμφισβήτησαν το κατά πόσον θα είναι εφικτή η διοργάνωση στην έρημο.

Το Κατάρ έχει, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, δαπανήσει ήδη 138 δισ. δολάρια (σχεδόν 122 δισ. ευρώ) ενόψει του Μουντιάλ για τις υποδομές του και να καλύψει προβλήματα, ανεπάρκειες και αντικειμενικές δυσκολίες.

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για τις συνθήκες εργασίες στο Κατάρ, πράγμα που επίσης μόνο τιμή δεν επιδαψιλεύει στο εμιράτο, καθώς μπαίνοντας στο παγκόσμιο μικροσκόπιο με την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου φωτίζονται και πτυχές που πριν δεν φαίνονταν διεθνώς. Δεκάδες εργάτες φέρεται να έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 38 (κατά τους διοργανωτές) να έχουν χάσει τη ζωή τους στις πιεστικές συνθήκες εργασίες που επιβάλλονται στα έργα υποδομών για τη διοργάνωση, με τους περισσότερους εργάτες να είναι βεβαίως μετανάστες στη χώρα αυτή. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για 6.500 νεκρούς εργάτες! Οι διεθνείς αντιδράσεις για το ζήτημα αυτό αναμένεται να διογκωθούν τους μήνες που έρχονται.

Λέγεται μάλιστα ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται εντός των κόλπων της FIFA και εύχονταν να είχε πάρει τελικά τη διοργάνωση η Αυστραλία, αντί να υπάρχει για τόσα χρόνια αρνητική δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τους New York Times, το εμιράτο έχει δαπανήσει ήδη 122 δισ. ευρώ, αλλά οι ανεπάρκειες παραμένουν.

Η διοργάνωση έχει σχεδόν φτάσει στο τέρμα των προετοιμασιών και ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες. Την Πέμπτη, μάλιστα, ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα, Ουαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Εμάντι, ζήτησε επισήμως από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου τη συνδρομή των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας στη διοργάνωση του Μουντιάλ δεδομένης της μεγάλης πείρας της Ελλάδας στη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Ακόμη περισσότερα χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν για να λάμπει εκτυφλωτικά η διοργάνωση. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συζητήσεις των διοργανωτών με δυτικούς καλλιτέχνες όπως η Lady Gaga, οι Abba και οι Aerosmith ώστε να χαρίσουν κύρος και… αστερόσκονη στην τελετή έναρξης τον προσεχή Νοέμβριο.

Πλέον λίγοι αμφιβάλλουν ότι η διοργάνωση θα διακρίνεται από αρτιότητα, ακόμη και αν τα δύο τελευταία χρόνια έχουν προκύψει νέες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στο Μουντιάλ από την πανδημία – αυτό αναμένεται να ανεβάσει περαιτέρω το κόστος και να περικόψει τα έσοδα.

Επομένως, με δεδομένα το τεράστιο κόστος, την κακή εικόνα από την ευρύτατη φημολογία για… δωράκια στη διαδικασία ανάληψης της διοργάνωσης και τις συνθήκες των εργατών, τη μάλλον απίθανη διάκριση της εθνικής ομάδας της χώρας και τους πιθανούς περιορισμούς στα ταξίδια σε 11 μήνες λόγω πανδημίας, το μόνο στο οποίο μπορεί πλέον να προσβλέπει το πάμπλουτο εμιράτο του Κόλπου είναι η λάμψη εκείνου του μήνα. Μια λάμψη που έρχεται δύσκολα και το Κατάρ ελπίζει να μην παρέρχεται εύκολα… Φτάνει όμως αυτό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή